“Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” ile birlikte yürütülen “Tamamlayıcı Beslenme Programı” Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı koordinasyonunda yürütülmektedir. Anne ve çocuk sağlığı hizmetleri kapsamında çocuk sağlığının korunması, hastalıkların azaltılması, ölümlerin önlenmesi amacıyla yürütülen program çerçevesinde; Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlıkları ve doğum hizmeti veren hastanelerden oluşturulan ekipler konu ile ilgili eğitilmekte ve aldıkları eğitim doğrultusunda hastane uygulamalarını geliştirmektedirler. Ayrıca aile hekimliklerinde anne sütünün teşviki ve desteklenmesinin yanı sıra yapılan sosyal aktivitelerle bölge halkının anne sütü ve emzirme konularında bilinçlendirilmesi sağlanmaktadır. ‘Altın Bebek Dostu İl Plaketi’ ile 2006 yılında ödüllendirilen ilimiz, Bebek dostu kuruluşlar programı ile verilen hizmeti genişletmeye devam etmektedir.

Bu kapsamda bir şehirlerarası otobüs firmasının gönüllü olması ile firma çalışanlarına ilimiz Bebek Dostu Koordinatörü Ebe Gamze Nur Uçar tarafından emzirmenin desteklenmesi, teşviki ve anne sütünün önemiyle ilgili eğitimler düzenlenmiştir. Firma bazı standartları sağlamak için otobüslerinde çeşitli düzenlemeler yapmıştır. İhtiyaç halinde annelerin bebeğini rahatça emzirebileceği mahremiyeti sağlayan alanlar oluşturarak, yolculuk esnasında anneye emzirme konusunda destek sağlamaktadır. Ayrıca koltuk arkalarında anne sütünün önemiyle ilgili video yayınlamakta, dağıtılan materyallerde emzirmenin teşviki ile ilgili görseller kullanarak halkta farkındalık oluşturmaktadır.

Otomotiv sektörü tehlikeli viraja girdi! Otomotiv sektörü tehlikeli viraja girdi!

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr.Nilüfer Tali; Sağlıklı Nesiller için ilk 6 ay sadece anne sütünün ve beraberinde ek gıdalarla 2 yaş ve ötesine kadar emzirmenin anne-bebek sağlığı için çok mühim olduğunu vurguladı. “Anne sütü; anne ve bebek  arasında vazgeçilmez  duygusal  bir  bağ oluşturur.İlk süt  (kolostrum);  içerdiği yoğun bağışıklık maddeleri ile bebeği hastalıklardan korur. Her yerde hazırdır, bedavadır,  hazırlama, ısıtma ve koruma sorunları yoktur. Anne sütü, sık sık emzirildiğinde bebeğin su ihtiyacını tam olarak karşılar, ilk 6 ay ayrıca su verilmesine gerek yoktur.Anne  sütü bileşimi, bebeğin;  erken  doğumuna, gelişimine, gün  içindeki  öğünlerine  göre en  uygun  olacak  şekilde değişmektedir. Anne sütü bebeğin zeka puanını artırır. İdeal bir besin olan ve olumlu etkileri yaşam boyu devam eden anne sütü ile beslenme her çocuğun en doğal hakkıdır.” şeklinde ifade etti.





 

Editör: TE Bilisim