Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, ebe ve hemşirelerin çalışma alanları ve ekonomik durumlarının tespiti ile ilgili yaptığı anket çalışmasının sonuçlarını şube binasında açıkladı.

Açıklama yapan SES Ankara Şubesi Eş Başkanı Nazan Karacabey, Türkiye’de 302 bin 704 ebe ve hemşirenin görev yaptığı bilgisini vererek, “Ebe hemşirelerin sayı olarak yetersiz olması nedeniyle iş yükleri de AB ve OECD ülkelerine göre daha fazladır. Artan iş yüküne rağmen ücretleri ise bu ülkelerin gerisindedir. Ekonomik ve özlük haklarına dair talepleri pandemi döneminde dahi görülmeyen ebe ve hemşirelerin emeği, Beyaz Reform düzenlemesi ile bir kez daha ötelenerek talepleri yok sayılmıştır” dedi.

Hastane başhekim ve yardımcıları istifa etti Hastane başhekim ve yardımcıları istifa etti

“EBE VE HEMŞİRELERİN YÜZDE 5’İ 20 BİN LİRA ÜSTÜNDE MAAŞ ALIYOR”

Ebe ve hemşirelerin yüzde 37’sinin emekliliği hak ettiğini bilgisini veren Karacabey, “Emekliliği hak eden ebe ve hemşirelerin yüzde 91’i ekonomik kaygılar nedeniyle emekli olamadıklarını ifade etmiştir. Ebe ve hemşirelerin sadece yüzde 5’si 20 bin TL üzerinde gelire sahip olduğunu belirtirken, yüzde 30’u 16 bin TL altında gelire sahip olduğunu belirtmiştir. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ebe ve hemşirelerin yüzde 63'ü 14-16 bin TL, yüzde 23’ü 12-14 bin TL aylık gelire sahip olduklarını belirtmiştir.30 yaş altı ebe ve hemşirelerin ise yüzde 15’i 12-14 bin TL, yüzde 45’i 14-16 bin TL aylık gelire sahip olduğunu belirtmektedir” dedi.

TALEPLER

 Karacabey, sağlık çalışanı ebe ve hemşirelerin taleplerini şöyle sıraladı:

  • “Ebe ve hemşirelere yönelik angarya niteliğindeki fazla çalışma süreleri sınırlandırılmalı, gece, hafta sonu ve bayramlarda kamu işçilerine olduğu gibi artırımlı nöbet ücreti ödenmelidir.
  • Ebe ve hemşirelerin icap ödemesi sorunu mahkeme kararlarına bırakılmadan yasal düzenleme ile çözülmelidir.
  • Çalışma alanlarında 7 gün 24 saat hizmet veren ücretsiz kreşler bir an önce açılmalıdır.
  • Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretlendirmeden, statüye, çalışma alanlarına dair sorunları çözülmelidir.
  • Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışıp kadroya geçirilmeyen, şirketler ya da aile hekimleri ile yaptıkları sözleşme ile çalıştırılan ebe ve hemşireler kadroya geçirilmedir.
  • Ebe ve hemşirelerin çalışma alanında en düşük maaşları yoksulluk sınırının üstüne çıkarılacak şekilde düzenlemedir.
  • Tüm mesleklere yönelik düzenlemelerde iş barışı temel alınmalı, çalışma alanlarında çatışma yaratılmamalıdır.
  • Ebe ve hemşirelerin de diğer unvanlarda olduğu gibi maaşlarında artış yapılmalı, maaş denkliği oluşturulmalıdır.
  • Ebe ve hemşirelerin staj dönemleri işe başlama kabul edilmeli ve EYT kapsamına alınmalıdır.
  • Lise mezunu ebe ve hemşireler de 3600 ek gösterge kapsamına alınmalıdır, 5510 kapsamında olan ebe ve hemşirelerin emeklilik maaşlarına 3600 ek gösterge karşılığı artışlar yapılmalıdır.
  • Ebe ve Hemşirelerin taşrada görev esnasında konaklama sorunları lojmanla giderilmeli,  görev yaptığı şehrin gerçekliğine uygun kira desteği verilmelidir.” (Ankara/MA)

Editör: TE Bilisim