Akciğerini çantasında taşıyor Akciğerini çantasında taşıyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarını ülke için stratejik bir mesele olarak gördüklerini belirterek, bu alanlarda ihtiyaç duyulan insan kaynağını karşılamak adına yeni lisans ve ön lisans programlarının açılacağını duyurdu.

Özvar, İstanbul Teknik Üniversitesi Ayağazağa Yerleşkesi'nde düzenlenen "Yapay Zeka, Dijitalleşme ve Büyük Veri Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, dijital teknolojiler alanında yaşanan hızlı gelişmelere paralel olarak, ilgili sektörlerde nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyacın arttığını vurguladı. Bu doğrultuda, yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında yeni lisans ve ön lisans programlarının açılmasına karar verdiklerini belirtti.

Yeni açılacak programların seçiminde, bilişim temelli programlara sahip üniversitelere öncelik verdiklerini ifade eden Özvar, bu programların YÖK'ün istihdamı önceleyen vizyonunun bir göstergesi olduğunu vurguladı. Öte yandan, işlevini kaybeden programların sistem dışına çekilmeye devam edileceğini söyledi.
Açılacak programlar arasında lisans ve ön lisans düzeyinde toplamda 71 yeni programın yer alacağını açıklayan Özvar, bu programların ÖSYM kılavuzuna dahil edileceğini söyledi. Ayrıca, önde gelen üniversitelerin koordinatörlüğünde bazı derslerin merkezi olarak verilmesini planladıklarını ve bu sayede üniversiteler arasındaki işbirliğini artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Yeni açılacak programlar ve yer alacakları üniversiteler detaylı bir şekilde açıklandı. Özellikle bilişim teknolojileri, yapay zeka ve dijital dönüşüm alanlarında öğrencilere daha fazla olanak sunacak bu programlar, geleceğin ihtiyaçlarına uygun bir şekilde şekillendirilmiş durumda.

Editör: Sercan Yılmaz