*Üniversite Hastanesi şu anda batak durumda

*Mecburi hizmet koymazsan Gaziantep’e kimse gelmiyor

*Yol açısından en başarılı hizmeti Tahmazoğlu yapıyor
 

Gaziantep 27 gazetesini  ziyaret eden TBMM İdare Amiri Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, bu ay sonuna kadar resmi olarak açılacak olan Şehir Hastanesi'ne hala doktor ve personel atanmamasına veryansın etti. Gaziantep’te şu anda Suriyeli ’den, uyuşturucudan, trafikten daha önemli sorunun sağlık olduğunu belirten Atay, "Allah etmesin hasta olsanız yoğun bakımlarda yer yok. Üniversite hastanesi iflas etmiş durumda. Bakanlık diğer hastanelerden Şehir Hastanesine doktor takviyesi yapın diyor. O zaman diğer hastaneler çöker. Sen Gaziantep'e bu ay açılacağı belli olan hastane için hangi kafayla personel, doktor, sağlık personeli (sağlıkçılar) vermiyorsun, neyin kafasını yaşıyorsun? Gaziantep'e bir düşmanlığın var, ben onu anlarım artık" dedi.

AK PARTİ SAĞLIKTA DEVRİM YAPTI

Ak Parti'nin sağlıkta devrim yaptığını, ancak Gaziantep'in ne yazık ki sağlıkta geriye gittiğini söyleyen Sermet Atay, "Sağlıkta Gaziantep’te çok büyük bir problem var ve bu problem artarak büyüyor" söyledi. Gazetemiz Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Özekşi'yi ziyaret eden Atay, Şehir Hastanesi, Üniversite Hastanesinin durumu ve kentin sorunlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

GAZİANTEP 4 MİLYON KİŞİYE HİTAP EDİYOR

Gaziantep’te şu anda Suriyeliden, uyuşturucudan, trafikten daha önemli sorun sağlık oldu. Farkında değilsiniz, Allah etmesin hasta olsanız yoğun bakımlarda yer yok. Özellerin yoğun bakımları paralı. Depremde üstüne geldi Ersin Arslan Devlet Hastanesi de kapatıldı. Gaziantep bölge hastanesi görevi görüyor. Yani Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Hatay’ın bir kısmını koyduğunuzda Gaziantep 4 milyon kişiye hitap ediyor ama Gaziantep'te Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi, Mücahitler Devlet Hastanesi, Şehitkamil Devlet Hastanesi ve 25 Aralık Devlet Hastanesinden başka hastane var mı? Gaziantep sağlık açısından SOS veriyor, uyarı veriyor.

KİM ÇALIŞTIRACAK?

Şehir Hastanesi açılsa da sorun şu, açıldığında kim çalıştıracak? Buraya röntgen teknisyeni almalısın, laboratuvar teknisyeni almalısın, teknik eleman almalısın, hemşire almalısın, hasta bakıcı almalısın, ameliyat teknisyeni almalısın. Sen diyorsun ki sağlık bakanlığı olarak kendi yağında kavrul, buradaki personelden takviye yap, ben sana yeni takviye yapmam. O zaman senin yaptığının bir anlamı kalmadı ki. Ne faydası var. Bir binayı yenilemiş oldun, benim personelim aynı personel. Yani kişi başına düşen doktor sayısında artma olmadıktan sonra ne fark edecek?

BU SAĞLIK BAKANLIĞININ AYIBI

Gaziantep terörde geçiş noktası, Gaziantep uyuşturucuda geçiş noktası, Gaziantep trafiği tıkanmış durumda Gaziantep zaten kritik bir bölgede olması hesabıyla risk kaldırmaz. Hala biz gelen hastamızı Türkiye'nin en büyük şehirlerinden ve üreten şehirlerinden biri olarak Adana'ya Konya'ya civar illere gönderiyorsak bu bizim değil sağlık bakanlığının ayıbı. Sağlık bakanlığı burada ayıp etmiştir Gaziantep'e. Halada Gaziantep'te bu problemi görmüyorsa bence gözlüklerini değiştirsin o sağlık bakanı. Gitsin gözlüğünü değiştirsin Gaziantep'i iyi göremiyor demek çünkü Gaziantep'te kanayan bir sağlık problemi var. 

TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNMEZ

Gaziantep'te acil bizim sağlık yatırımına ve sağlık personeline ihtiyacımız var. Çok acil bir şekilde Gaziantep'e bir an önce yeterli derecede uzman doktor, yeterli derecede sağlık personeli (sağlıkçılar) sağlayıp Şehir Hastanemizi çok yoğun bir çalışmayla bu ay içerisinde hizmete vermeleri lazım. Şehir Hastanesine ayrılacak personeli de Ersin Arslan'dan Abdulkadir Yüksel'den, Şehitkamil hastanesinden almak doğru bir iş olmaz. Taşıma suyla değirmen dönmez hesabı bizim kendi personelimizden verirsen sen burada kimi kandırıyorsun?

BAKAN ŞAPKASINI ÖNÜNE ALIP DÜŞÜNMELİ

Kişi başına düşen doktor sayısını artırmıyorsun, aksine benim burada hizmet eden doktorumu alıp oraya gönderiyorsun sen burada 14 olan doktoru 7’ye düşürdüğünde buranın polikliniği ne olacak, bir doktor 30 hastaya bakıyorsa 60 tane hastaya bakacak. Burayı da çökerteceksin. Orada da işe yaramayacak. Sağlık Bakanlığı Gaziantep'te gerçekten problemi görmüyor, görmemekte de direniyor. Yani ben sağlık müdürünün bu sıkıntıları bakanlığa söylediğine inanıyorum. Milletvekili arkadaşlarda geçen hafta gitmiş söylemişler ama buna rağmen inatla sağlık bakanı ben buraya doktor atamam, ben buraya sağlık personeli (sağlıkçılar) atamam diyorsa ben artık o sağlık bakanının gerçekten şapkasını önüne koyup düşünmesini isterim. 

YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ

Şehir Hastanesi Gaziantep için en büyük şanssızlık. 10 seneden fazla oldu. İki şirkete verdiler ikisi birbirine düştü. Türkiye'de yapımı en uzun süredir devam eden hastane bizim Şehir Hastanesi. Yılan hikayesine döndü ve korona döneminde bize bir faydası olmadı, oysa en fazla ihtiyacımız olduğu dönemdi. Depremde hastaneler zarar gördü şu anda yine en fazla ihtiyacımızın olduğu dönem yine bize bir faydası yok. Açılacak ama hala Sağlık Bakanlığı Gaziantep'teki sağlık problemini görmezden geliyor. Gaziantep'in en büyük problemi Sağlık Bakanlığının Gaziantep'i görmezden gelmesi. 

KÖTÜ NİYET ARARIM

Şimdi Ersin Arslan Devlet Hastanesi yıkıldı, yarısı gitti sen hala sağlık bakanlığı olarak dersenki sana personel vermeyeceğim, sen mevcut sağlık personelinden adam çekte hastaneyi çalıştır diyorsan ben derim ki senin Gaziantep'e bir düşmanlığın var, ben onu anlarım artık. Sağlık bakanlığı olarak bana doktor vermemekle direniyorsan hala bana sağlık personeli (sağlıkçılar) vermemekle direniyorsan senin Gaziantep'le ilgili bir sıkıntın var demektir, ben artık burada kötü niyet ararım. Gaziantep'te sen devletin açtığı bir hastaneyi çalıştırmak istemiyorsun özel hastanelere Gaziantep'i peşkeş mi çekiyorsun derim. 

ŞEHİR HASTANESİ'Nİ NASIL ÇEVİRECEKSİNİZ?

Gaziantep'e hala doktor vermiyorlar, hala personel vermiyorlar. Hastaneyi açacağız diyorlar hani hastaneye kaç tane doktor atadın? Bana bir tanesi desin ki Şehir hastanesine 150 tane uzman verdik. Bu hastaneyi nasıl çevireceksin? Dedikleri çok komik siz kendi hastanelerinizden doktor çekin, oraya doktor verin deniyor. Hala atama yapmıyor. Hala diyor ki biz kişi başına düşen doktor sayısını artırmaya çalışıyoruz. Sen Gaziantep'i niye Gaziantep olarak görüyorsun. Gaziantep demek Kilis demek Adıyaman demek, Kahramanmaraş demek, Şanlıurfa demek Hatay'ın bir kısmı demek Gaziantep demek 500 bin Suriyeli demek. Sen hala nasıl bizi Gaziantep olarak görüyorsun, yani bunu hiç mi biri sana söylemiyor ya kardeşim Gaziantep bölge, bütün bölgedeki şehirler Gaziantep'e yükleniyor. 

HASTANE AÇIYORSAN İÇİNİ DOLDUR

Gaziantep'e doktor vermeyerek, hasta bakıcı vermeyerek, sağlık teknisyeni vermeyerek, mevcut adamlar içerisinden azaltma yapmak suretiyle hastaneyi çeviremeyiz. Burası 1875 yataklı devasa bir hastane. Hadi gecikti 15 gün 20 gün 1 ay. 1 ay sonra nasıl çalıştıracaksın? Sen şimdiden personeli oraya vermezsen, personel oraya gidip teknik ekipmanları oraya dizmezse, o ameliyathaneler kurulmazsa, o makinalar çalıştırılıp denenmezse, MR, tomografiler, anjiyo cihazları sen bunları çalıştıracak teknik adamı vermezsen bu hastane nasıl hizmet verecek?

HASTANE Mİ AÇTINIZ ŞİMDİ?

Ersin Arslan Devlet Hastanesi'nden 5-10 adam al, Abdulkadir Yüksel'den 5, 10 adam al, SSK'dan 5,10 adam al, e ne olacak? Sen bana hastane mi açtın şimdi? Sen bana hastane açmıyorsun sen bana mevcut yerde bir tane bina veriyorsun benim sağlık personelimi oraya çekiyorsun. Hastane açıyorsan onunda içini doldur. Sen Gaziantep'e bu ay açılacağı belli olan hastane için hangi kafayla personel, doktor, sağlık personeli (sağlıkçılar) vermiyorsun, neyin kafasını yaşıyorsun? Ankara’dan Gaziantep'in fotoğrafını nasıl görüyorsa bence yanlış bir fotoğrafa bakıyorsun. 

BAŞHEKİM NİYE DIŞARIDAN GELSİN?

Kurbanlık fiyatları belli oldu: İşte hisse bedelleri Kurbanlık fiyatları belli oldu: İşte hisse bedelleri

Atay, Şehir Hastanesi'ne dışarıdan Başhekim atanacak olmasına da tepki göstererek şöyle konuştu: "Milletvekilleri gitti. Başhekimi ben atayacağım demiş. Ya bizim Ersin Arslan Devlet hastanesindeki başhekimimiz profesör, Türkiye'de sayılı kalp cerrahlarından bir tanesi Serdar hoca. Abdulkadir Yüksel'deki adamda çok düzgün bir adam. Bizim hocalarımız burayı çevirebilecek durumda. Kenti biliyorlar yapıyı biliyorlar. Sen buraya dışarıdan birini göndereceksin dışarıdan gelen adam gözü gitmeye bakıyor. Mevki makama geliyor buraya hizmet etmeye gelmiyor ki. 

BİZDEN NE İSTİYORSUN?

Hala diyorsun ki, Gaziantep'e ben dışarıdan başhekim atayacağım. Niye tecrübeli adamı oraya koymak yerine illa hala ben Ankara'dan adam gönderirim diyorsun bizden ne istiyorsun. Ben bunu anlamıyorum sağlık bakanına ben açık çağrı yapıyorum. Gaziantep sağlık açısından alarm veriyor. Gaziantep suni yöntemlerle hastaneden çektiğimiz personelle Şehir hastanesinin çevrilebilir pozisyonu yok. Çünkü Üniversite hastanesi de bizim yükümüzü almıyor şu anda üniversite hastanesi de iflas etmiş durumda, bitmiş, çeviremiyor, döner sermayesi yetmiyor.

GAZİANTEP'E KİMSE GELMEK İSTEMİYOR

Gaziantep'te uzman doktor sayısının yetersiz olduğunu, kimsenin şehre gelmek istemediğini söyleyen Atay, şunları ifade etti:

Gaziantep’teki uzman sayısı belli. Uzman sayısı Gaziantep’e yeterli değil ve Gaziantep’e kimse gelmek istemiyor. Ne yapmak lazım, ancak yeni ihtisas bitirenlerden mecburi hizmet koyacaksın. Mecburi hizmet koymazsan Gaziantep’e kimse gelmiyor. Kendi çocuğunda buraya gelmiyor. Ya yurtdışına gidiyor ya da değişik yerlere gidiyor Gaziantep’te gelip doktorluk yapmıyor. Tıp fakültesi eskiden doktor yetiştirirdi şimdi geride kaldı. Yani Gaziantep’te şu anda bir numaralı problem sağlık oldu. Sağlık açısından çok sıkıntılı bir yere geldik. 

ÖNGÖRÜLÜ OLMALIYDIK

Sağlıktaki bu kadar sıkıntıda depremin de etkisi var. Depremde Ersin Arslan çok zarar gördü. Fakat biz öngörülü olmalıydık. Siyasetçi dediğin veya yönetici dediğin 3-5- veya 10 sene sonrasını görüp ona göre önlem alır. Şehir plancıları planlama yaparken bir yolun 24, 36,40 metreye göre planlarlar. İlk başta çok komik gelirdi ya bu yolu niye bu kadar geniş yaptınız uçak mı indireceksiniz derlerdi. Mesela Ordu Caddesi için bu söylenmişti. Şimdi Ordu Caddesi Gaziantep’in en küçük caddesi kaldı. Ordu caddesi iki gidiş iki gelişti, şimdi 4 gidiş 4 geliş olsa bile yine yetmiyor. Şehir plancısı bunu 30 sene 40 sene sonrasına göre planlamalıydı.

 

ÜNİVERSİTE HASTANESİ BATAK DURUMDA

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin kendi yağıyla kavrulamadığını, döner sermayesinin yetersiz olduğunu dile getiren Atay, destek çıkılması gerektiğini söyledi. Atay şöyle devam etti: "Hastanenin büyümesi lazım, çok acil ödenek verilmesi lazım. Hastane döndürülemeyecek noktaya geldi. Randevu sistemi çalışmıyor. Şu anda batak durumda. Başhekimle görüştüm, battık diyor. Tıp fakültesinin bizim yükümüzü çekmesi gerekirken tıp fakültesi şu anda çalışamaz duruma geldi, bunun da nedeni öngörüsüzlük. 

EK BÜTÇE KONULMALI

3 seneden beri bağırıyoruz Tıp fakültesine yatırım yapın, tıp fakültesini büyütün, tıp fakültesine ödenek ayırın diye. Ancak adam bizi dinlemedi. Bakın bugün hastaneler bitme noktasına geldi. O hastane 900 yataklı, kaç seneden beri 900 yataklı, kurulduğu günden beri. Elin adamı 900 yataklı hastaneyi alıyor 3 bin yatağa getiriyor bizimki hazır mevcut hastaneyi çeviremiyor. Üniversite hastanesine bir an önce ek bütçe konulup hastanenin çevrilebilecek duruma gelmesi lazım. Hastanenin büyütülmesi lazım şu anda üniversite hastanesi de bize artık yardım edemeyecek durumda. 

TEKNİK ÜNİVERSİTEYE İLAHİYATÇI REKTÖR 

Gaziantep'in ihtiyacı olan teknik bir üniversiteye ilahiyatçı bir rektör atanmasını da eleştiren Atay, "Yazık günah değil mi üniversiteye bu kadar Gaziantep'in yetiştirdiği hoca, profesör varken kalktılar gittiler dışarıdan kendi istedikleri bir adamı getirdiler. Şimdi Gaziantep'teki üniversite teknik üniversite. Türkiye'de ismi olan bir teknik üniversite. Buraya iki tane adam verebilirsin ya bir teknik profesör ya da tıpçı bir profesör. Buraya ilahiyatçı rektör ile ne yapacağım kardeşim, ben bunu anlamıyorum. İlahiyatçı rektör atıyorsun neyin kafasını yaşıyorsun bize teknik adam lazım Türkiye'nin en büyük organize sanayi bizde. Bizim teknik üniversiteye ihtiyacımız var. Türkiye'de en fazla büyüyen nüfus bizde bizim çok çabuk adapte olup sağlık açısından insanlara yeterli sağlık tesisi kurup yeterli personeli vermemiz lazım" dedi.

 Meral KINACILAR ERBEKTE, Leyla ÖZEKŞİ POLAT -Gaziantep  27 net

Editör: TE Bilisim