Van’da M.S, ateşli silahla yaralanarak 26 Ağustos’ta hastaneye kaldırıldı. Van Barosu’na üye avukat Ahmet Kaçmaz, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) görevlendirilmesiyle dosyaya avukat olarak atandı. Kaçmaz’ın iddiasına göre, doktorların müvekkilinin ertesi gün sonra ameliyat edileceğini belirtmesine rağmen söylenen zamanda yaralıya müdahale edilmedi.

Kaçmaz, konuyla ilgili doktorlardan bilgi almaya çalışırken sağlıkçılar tarafından darp edildiğini ileri sürdü. Konuyla ilgili Van Barosu, 29 Ağustos'ta durumu kınayan bir açıklama yaptı. Van Hakkâri Tabip Odası da yaptığı karşı açıklamayla sağlıkçıların hedef gösterildiği bir dönemde baronun yaptığı açıklamanın talihsiz olduğunu belirtti.

AVUKAT, DOKTORUN DARP ETTİĞİNİ SÖYLEDİ

Avukat Kaçmaz’ın anlatımlarına göre, M.S. ateşli silahla ayağından vurularak yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Kaçmaz, hastane yetkilileri ile görüştüğünü ve hastanın ameliyat edilerek kurşun çekirdeklerinin çıkarılacağı bilgisinin kendisine verildiğini söyledi. Kaçmaz, bir gün sonra hastaneye gittiğinde müvekkilinin hâlâ ameliyat edilmediğini gördüğünü ve buna ilişkin doktorlardan bilgi almaya çalışırken doktor asistanları tarafından saldırıya maruz kaldığını öne sürdü. Bu olayın üzerine Van Barosu, sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Meslektaşımız Kaçmaz, ameliyatın yapılmaması üzerine hasta ile ilgilenen doktor ile görüşmek istemiş, doktorun hasta hakkında yeterince bilgi vermemesi ve ameliyat için ‘zamanımız yok, işimizi senden mi öğreneceğiz’ demesi üzerine meslektaşımız, müvekkilinin haklarını korumak isterken en ufak sözlü bir söylemde bulunmamasına rağmen iki ayrı doktorun fiziki ve sözlü saldırılarına maruz kalmıştır.”

‘ARTIK TEDAVİLERİN NASIL OLMASI GEREKTİĞİNE KARIŞILIYOR’

Van Barosu’nun bu açıklamasının ardından Van Hakkâri Tabip Odası da yaptığı açıklamayla olayın farklı geliştiğini iddia etti. Tabip Odası, sosyal medya hesabından bir fotoğraf paylaşarak "Sağlıkta şiddet her yerde. ‘Beyaz Kod’ bu sefer de gece vakti serviste bir müvekkili yatan ve müvekkilinin neden tedavi edilmediğini söyleyen bir avukat için verildi. Artık hasta tedavilerinin nasıl olması gerektiğine de karışılmaya başlandı” dedi. Açıklamada, sağlıkçıların hedef gösterildiği belirterek baronun tavrı eleştirildi.  

‘AVUKAT, NÖBETÇİ ASİSTANLARIN ÜZERİNE YÜRÜDÜ’

Konuyla ilgili Van Hakkari Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Ahmet Koç, yaptığı özel açıklama ile iki meslek grubu arasında hiç tasvip edilmeyen bir olay yaşandığını ifade etti. Kaçmaz, olayın diyalogla çözülmeye çalışılırken baronun hızlı bir refleks göstererek açıklama yapmasının çözüm yollarını kapattığını vurguladı. Kaçmaz, avukatın nöbetçi doktorun odasına girdiğini belirterek şunları söyledi: “Gecenin bir vakti, hastanede nöbetçi doktor odasına kamerasını açıp giren bir hasta avukatı, ‘neden hastayı ameliyat etmediniz’ diye nöbetçi asistanların üzerine yürümüş. Avukatın yapması gereken, hastane yönetimi ile görüşüp hastasının ne problemi olduğu veya niçin ameliyat edilmediği ilgili bilgi almak… Direkt servise gidip doktorlarla tartışması bir avukata yakışmayacak bir olay olmuş. Sağlıkta şiddetle her gün anılan doktorların sanki herkese şiddet uyguluyormuş gibi gösterilmesi bizi şaşırtmıştır.”(Salih Sertkal-duvaR)

Editör: TE Bilisim