Temiz Giysi Kampanyası Derneği, "Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlık Alanındaki İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uygulamalarında Yaygınlaştırılması" adlı proje kapsamında kadın sağlık çalışanlarıyla ilgili bir alan araştırması gerçekleştirdi ve COVID-19 salgınının sağlık çalışanlarına etkisini toplumsal cinsiyet perspektifiyle inceleyen bir rapor hazırladı.

Araştırma raporu, salgın döneminde çalışma koşulları güçleşen kadın sağlık çalışanlarının;

İşçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik karşı karşıya kaldığı riskleri,

Ev ve ev dışındaki işbölümü yapısını,

Ücretlerde ortaya çıkan değişiklikleri ele alıyor.

Acıbadem Üniversitesinde çalışan Dr. Yeşim Yasin’in yazdığı rapor, COVID-19 ile birlikte gündeme gelen ek ödemeler, kişisel koruyucu ekipmanların sağlanması ve ekipmanların kadın bedenime uygunluğu, iş-yaşam dengesi, bakım emeği, ulaşım, artan kaygı seviyesi ve sağlık çalışanına şiddet ile ilgili soruları içeriyor.

Sağlık Bakanlığı adil bir ödeme yapmadı

79 kadın sağlık çalışanıyla görüşülerek hazırlanan raporda varılan sonuçlar arasında öne çıkanlardan bazıları şöyle:

● 30 katılımcı (yüzde 38) COVID-19 ile enfekte olduğunu belirtti. Bu katılımcılardan alınan cevaplar, hasta sayısının arttığı dönemlerde, çalışanın işe dönme süreci için rehberlerde yazan standart uygulamaların dışına çıkıldığı gösteriyor. Bu yanıyla, çalışanın hastalık sürecini nasıl geçirdiği, COVID-19 salgınının Türkiye’de nasıl bir seyir halinde olduğuna bağlı olarak farklılaştı.

● Sağlık personeline ek ödemeler yapılacağına dair Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasının sahadaki karşılığı; ödemelerin toplumda yanlış anlaşıldığı, hatta sözlü şiddete zemin hazırladığı ve abartıldığı gibi olmadığı şeklinde. Bu ödemelerin parça parça ve geç bir şekilde yapılmasının yanı sıra tüm sağlık personeline yapılmamış olması da adil ve hakkaniyetli bir ödemenin yapılmadığını gösterdi.

Yönetici pozisyonunda erkekler var

● COVID-19 salgını ve yoğun çalışma koşulları, cinsiyet temelli düzenlenmiş işbölümü dağılımında herhangi bir değişiklik yaratmadı ve hangi kademede çalışıyor olursa olsun, kadın sağlık çalışanları ev işleri ve çocuk bakımından sorumlu olmaya devam etti.

● Cinsiyete dayalı işbölümünün göstergeleri, sadece ev içiyle sınırlı kalmayarak, hastane içerisindeki tutum ve davranışlarda da kendisini gösterdi. Bakım işinin kadınlarla ilişkilendiriliyor olması, hasta ve hasta yakınlarının kadın hekimleri, hemşire olarak görmesine neden oluyor.

● Kadın çalışanların yoğunlukta olduğu sağlık alanında, yönetici pozisyonunda çoğunlukla erkeklerin bulunması dikkat çekiyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz..pdf

Editör: TE Bilisim