En eski tıp uygulamalarından birisi olarak kabul edilen kayropraktik hakkında en merak edilen ve yapılan araştırmalardan birisi de kayropraktik tedavi nedir olmuştur.

Omurga ve sinir sistemi üzerinde odaklanılarak vücuttaki fonksiyonel bozuklukları ve ağrıları hafifletmeyi amaçlar. Tamamen son dönemlerin araştırılan konularından birisi olan kayropraktik tedavi nedir? diye çokça araştırılan bu yöntem özel olarak eğitim almış olan kayropraktörler ya da fizyoterapistler tarafından gerçekleştirilir.

Kayropraktik Tedavi Nasıl Yapılır?

Tedavi sürecinde kayropraktör ya da fizyoterapist genellikle ellerini kullanarak tedaviye başlarken bu şekilde omurgaya manipülasyonu yapar. Eklemleri ve ellerini hafifçe kullanarak ve baskı yapılarak uygulanan bu teknikte hareketlerin hedefi, omurganın normal hareket mekanizmasını iyileştirerek kas gerginliğini azaltmak ve sinirlere yapılan baskıyı azaltmaktır.

Kayropraktik Nedir?

Alternatif bir tıp uygulaması olarak bilinen kayropraktik tedavi, kas ve iskelet problemlerinin el ile yapılan manipülasyonlar aracılığı ile giderilmesini sağlayan bir yöntemdir.

Kayropraktik Tedavinin Amacı

Vücudun kendi kendini iyileştirme potansiyelini teşvik etmek ve sinir sistemi dengesizliklerini düzenlemek olan kayropraktik tedavinin bu amacı aslında tüm düzensizlikleri gidererek vücut sağlığını iyileştirmektir.

Kayropraktik Tedaviyi Kimler Uygulamaya Yetkili Kişilerdir?

Kayropraktik tedaviyi özellikle kayropraktik eğitimi almış olan tıp doktorları ve 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamış olan fizyoterapistler tarafından uygulanır.

Kayropraktik Tedavi Kimlere Uygulanır?

Kayropraktik tedavi daha çok sırt, boyun, baş ve bel ağrıları gibi problemlerin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Ayrıca sinir sistemi üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı da kayropraktik uygulama stres azaltma, genel sağlığı güçlendirme ve bağışıklık sistemi güçlendirme amaçları ile de tercih edilebilir.

Kayropraktik Tedavi Kimler İçin Uygun Değildir?

Herkes için uygun bir tedavi yöntemi olarak görülmeyen kayropraktik özellikle de hamilelik, nörolojik bozukluk, kemik erimesi ve kanama bozuklukları gibi durumların görülmesi durumlarında uygulanacaksa çok dikkatli olunması gerekir.

Bu nedenle de kayropraktik uygulama yaptırmaya karar veren kişilerin en başta bir sağlık uzmanı ile kayropraktik için uygun olup olmadığının kararlaştırılması oldukça önemli bir adımdır.

KDK'dan  idarecinin inisiyatifine dayanan karar KDK'dan idarecinin inisiyatifine dayanan karar

Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tedavi sürecinin sonunda vücudun iyileşmesi ve dinlenmesi için vücuda bir zaman tanınmalıdır. Dinlenmek bu noktada önemli bir uygulamadır. Ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmak ve ağır nesnelerin kaldırılmasına bir süre ara verilmesi daha uygundur.

Bu içerik hazırlanırken Efizyo internet sitesinden bilgi alınmıştır.

Editör: Sercan Yılmaz