Bir kaç gündür Karabük gündemini meşgul eden Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğüne yapılacak olan atama ile ilgili haber merkezimize çok sayıda takipçimiz ulaştı. Bazı haber sitelerinde "Hemşire olmayan birinin Başhemşire olarak atanması tepkilere neden oldu vb. gibi ifadelerle yapılması planlanan atamaya tepki gösterirken, takipçilerimiz "İşin Aslı Nedir" diye sordu.

Bizde İşin Aslını yazmak istedik.

Toplumda "Başhemşirelik" olarak kabul edilen kadro aslında Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü kadrosu.


663 Sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile başhemşirelik kaldırılmış ve yerine Sağlık Bakım Hizmetlerini Müdürlüğü kadrosu getirilmiştir. Dolayısıyla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılması planlanan atama başhemşirelik kadrosu değil, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü kadrosudur.

Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Hemşire ve Ebenin yanı sıra Hemşire Yardımcısı, Sağlık Teknikeri, Laborant, Diş Protez Teknisyeni, Sağlık Memuru ve Sağlık Teknisyeninin disiplin amiridir.

Liyakata Dikkat Edildi Mi?


Tepkilere neden olan atamanın odağında ki Anestezi Teknikeri Fatih TEKELİOĞLU kimdir ?
1982 Karabük doğumlu Tekelioğlu Anestezi Teknikerliği, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri ve Sağlık Yönetimi olmak üzere bir önlisans ve 2 lisans diplomasına sahip. 
Meslek hayatına 2004 yılında başlayan ve halen Anestezi Teknikeri Sorumlusu olarak görev yapan Tekelioğlu 19 yıllık mesleki tecrübeyle ve 8 yıllık birim sorumluluğu tecrübesiyle  mevzuaten gerekli olan şartları taşıdığı görülmektedir.
 
Kimler Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Olabilir? Hemşire Olma Şart Var Mıdır?


Lisans eğitimi diplomasına sahip herkes (hemşire, ebe , anestezi teknikeri vb kısıtlamalara tabii olmaksızın) Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü olabilmektedir. Ayrıca 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Türkiye Kamu Hastaneleri Kuruma bağlı Kamu Hastaneleri Genel Sekreterlikleri bünyesinde oluşturulan Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğüne atanmak için kanunla belirtilmiş bir cinsiyet şartı bulunmamaktadır.
Bir kaç gündür tepkilere neden olan ve bakanlıktan dönen atama için yasal bir engel bulunmamaktadır.

Adı geçen Anestezi Teknikeri Fatih TEKELİOĞLU 'nun uzak bir akrabasının siyasi rolünün olmasının bu atamaya engel olduğu ihtimali üzerine değerlendirme yaparsak şu sonuca varmak zor olmasa gerek ;
- Eğitiminin Yeterli olması 
- Liyakat Sahibi ve Deneyimli olmasının herhangi bir önemini olmaması ve tek kriterin uzak bir akrabasının siyasi kimliği olması aslında liyakatı savunurken kendimizle ters düştüğümüzün göstergesidir 
Tüm bu bilgiler ışığında aşağıda görev, yetki ve sorumlulukları aşağıda yazılı Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğüne adı geçen Fatih TEKELİOĞLU 'nun Hastane idaresi ve çalışanlar arasında da sevilen bir kişilik olmasıda göz önünde bulundurulduğunda bu göreve layık olduğu anlaşılmakta.
Takipçilerimizin de yakından takip ettiği atama bu sürecinin Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi için hayırla sonuçlanmasını diliyoruz.  

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Taşra Teşkilatı Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönergesinde Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Yetki ve Sorumluluğu

Sağlık bakım hizmetleri; sağlık tesisine başvuran hastaların kabulünden ayrılış işlemleri tamamlanana kadar geçen süre içerisinde, müdavi hekimin teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hususlarındaki direktifleri dikkate alınarak hasta ve çalışan hakları, güvenliği ile memnuniyeti ilkeleri çerçevesinde sunulan hizmetler ile hastanın nakli, sosyal destek sağlanması, hizmete erişiminin kolaylaştırılmasını sağlamaya yönelik sunulan hizmetlerin bütünüdür.

(2) Sağlık bakım hizmetleri müdürü, başhekime karşı sorumlu olup görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:

a) Sağlık bakım hizmetlerinin planlanması, etkin ve verimli hizmet sunulması, kendisine bağlı birimler ve ilgili diğer birimler ile işbirliği ve uyum içerisinde hizmetlerin yürütülmesi, denetlenmesi ve değerlendirilmesini sağlamak.

b) Hasta bakım hizmetlerinde çalışan personelin görev yerlerini başhekimin onayını alarak planlamak.

c) Sağlık bakım hizmetlerinin aksamadan sürdürülebilmesi için her türlü ilaç, tıbbi sarf, malzeme ve cihazların yeterli miktarda ve ihtiyaç duyulduğunda kullanıma hazır olarak bulundurulmasını sağlamak. İlaç ve malzemelerin güvenli şekilde kullanımını, takibini, saklanmasını, korunmasını ve kayıtlarının düzenli bir şekilde tutulmasını sağlamak.

ç) Tıbbi işlemler ve bakım hizmetlerinde kullanılan araç, gereçlerin, kullanım öncesi ve sonrası sterilizasyon ve dezenfeksiyonu işlemlerinin yapılmasını ve denetlenmesini yapmak. d) Bakanlık politikaları doğrultusunda hasta bakım hizmetlerinde çalışan personelin performans ve verimliliğini değerlendirerek, verimliliği artırmaya yönelik tedbirleri almak.

e) İlgili personelin hizmet içi ve uyum eğitim programlarının takibi, değerlendirmesi, geliştirmesi ve denetlenmesi işlemlerini yürütmek.

f) Sağlık tesisinin tıbbi hizmet alanlarının temizliği, yemek sunum hizmetleri, refakatçi ve ziyaretçi uygulamalarını idari ve mali hizmetler müdürü ile birlikte planlamak.

g) Sağlık bakım hizmetleri ile ilgili alanlardaki mefruşatın ve demirbaşların kullanıma uygunluğu, temizlik kalitesi, niteliği, iç düzenleme ve uyumunun takibini yapmak.

ğ) Başhekim tarafından verilen diğer görevleri yapmak. 

Editör: TE Bilisim