İsraf; maddî- manevî imkânların gereksiz ve yersiz yerlere harcanarak heba edilmesidir. İsraf bütün semavî dinlerde özelliklede dinimiz İslâm’da haram kılınmıştır. Kur’ân-ı Kerim'de , “Yiyiniz içiniz, ancak israf etmeyiniz. Şüphesiz Allah israf edenleri sevmez” buyrulmaktadır. Peygamber Efendimiz (sas) nehrin kenarında dahi olsanız abdest alırken suyu israf etmeyiniz diyor. İsraf çeşit çeşittir. Yeme içmede israf, uykuda israf, konuşmada israf, zaman israfı, maddî imkânların israfı gibi. Maddî imkânların israfı iki türlüdür: Biri: Şahısların kendi mallarını israf etmesi, Diğeri: Devlet memurlarının ve yöneticilerin devletin kaynaklarını israf etmesidir.

Devlet memurlarının ve yöneticilerin kamunun kaynaklarını israf etmesinin ağır bir sorumluluğu vardır. Çünkü kamu kaynaklarında başta tüyü bitmedik yetimler ve fakirler olmak üzere, toplumun bütün kesimlerinin hakkı vardır. Devlet kaynakları toplumun bütün kesimlerinin razı olacağı kriterler doğrultusunda kullanılmalıdır.

Sağlık Bakanlığı, bayram tatilinin 9 gün olarak açıklanmasının ardından, sağlık hizmetlerinin çalışma günlerinde olduğu gibi Ramazan Bayramı'nda da kesintiye uğramadan eksiksiz sunulabilmesi için genelge yayınladı ve 81 İl Sağlık Müdürlüğüne gönderildi. İş hacmini karşılayabilecek nitelik ve kapasitede bir düzenleme yapılması gerektiği vurgulandı

Bu konuya nasıl geldiğimize gelince, elbette biz bu sitede her zaman sağlık çalışanlarının hak ve hukukunu dile getirmekteyiz ve kamu kurum kuruluşunda memur dahi olmayan, Sağlık Bakanlığına bağlı kuruşlara muayne olmak dışında işi olmayan, hastanenin kurum kültürününü, yapısını bilmeden, sağlık personeli olmayan, bir müracaat, bir sınav sistemi olmadan, yapılan sözleşmeli yönetici atamalarının kamuya, hastaya ve çalışana yansıyan örneklerini vermekteyiz. Bilindiği üzere hükümetin politikaları doğrultusunda, bayramda sevdiklerinden uzak bir şekilde 7/24 saat ayrı olarak nöbet tutan sağlık personelinin nöbet ücreti zamlı olarak hesaplanmaktadır. Bu sağlık personelinin hakkı olan ve olması gerekendir. Ancak bu yapılırken kamu kaynakları da israf edilmemelidir. Bayram tatilinde kurumlara giderek yapmış oldukları bayram ziyaretlerini sosyal medyadan paylaşan sözleşmeli yöneticiler kamu kaynaklarının kullanımı  konusunda ne yapmışlardır?

Her zaman kul hakkından, adaletten, Allah rızasından bahseden Sözleşmeli yöneticiler bu bayramda nöbet tutan personelin nöbet şartlarını incelemişler midir?

Bilinen üzere acil servisler uzun süren tatillerde en fazla müracaat olunan birimlerdir.Acil servislerde, yoğun bakımlarda eleman sayısı yeterli mi diye kontrol etmiş ve yeterli takviyeyi yapmışlar mıdır?

  Yatan hasta bölümlerinde hiç hastası olmayan birimlerde, sağlık personeline ve temizlik personeline nöbet tutturulmuş mudur?

Yatan hasta bölümlerinde 10 hasta veya daha az hasta için 2 sağlık personeli görevlendirilmiş midir?

Bu  sağlık personelinin bayram tatili yapmasının ve ailesi ile birlikte olmasına engel olmakta mıdır?

Aynı zaman da nöbet ücreti ödemesi ile birlikte kamu kaynaklarının israf edilmesi anlamına gelmekte midir?

Editör: TE Bilisim