Bu yazımda sizlere hemşirelik mesleğinin ileri yaşlarından ve emeklilik durumundan biraz bahsetmek istiyorum.

Çoğu yerde hemşireler artık emekli olsun yakın gözlüğü ile hemşirelik yapılmaz gibi sözler duyuyorum hatta bazı forumlarda meslektaşlarım dahi bu sözleri söylüyorlar.

Haklılar mı? sayılır. Çünkü mesleğimiz dikkat gerektiren zor bir meslek. Uzun vardiyalar ve çoğu zaman insan hayatı için riskli işlemlerle dolu bir meslekten bahsediyoruz.

AVRUPA'DA EMEKLİLİK YAŞI


Emeklilik yaşı ülkemizde artırıldı son yıllarda bu tabi Avrupa'da da böyle olduğu örnekleri verildi.

ABD'de hemşireler 61 yaşına kadar çalışabiliyorlar. Emekli olanlar ortalama yaşı 50 olarak kaydedilmiş. Ancak daha ileri yaşlarda çalışan hemşire sayısı giderek artmakta olduğu söylenmiş.

Bu durum için yabancı kaynaklar şunu söylüyor; Avrupa'da hemşire açığı var ve daha ileri yaşlardaki yetişmiş meslek grupları çalışmaya devam etmeli.

ÜLKEMİZDE HEMŞİRELERİN EMEKLİ OLMAK İSTEMEME SEBEPLERİ


Ancak ülkemizde hemşire açığı yok hatta fazlası var. Yani bu sebepten dolayı ileri yaşlarda hemşireler çalışmak zorunda değil.

Bunun yanı sıra ülkemizde ekonomik sıkıntılar, emekli olduktan sonra geçinememe gibi durumlar söz konusu. Emekli maaşları düşük tabiki çalışan maaşları kadar olamaz ancak, ülkemizin genç nüfusu nitelikli yada iyi gelir elde edebilecekleri işler bulamıyorlar dolayısı ile büyüyen çocuklarına da çalışan anne babalar yardım etmek zorunda kalıyorlar ve mevcut işleri var ise emekli olmak istemiyorlar.

Bir ailenin çocukları büyüdüğü zaman iş bulabilip kendilerine bakabilirse çalışan ebeveynler de belki emekli maaşları ile geçinebilir.

İLERİ YAŞTA ÇALIŞAN SAYISI ARTIYOR MU?


Bu ekonomik kaygılar, emeklilik politikaları, yıpranma payının yeterli ve geriye dönük olmaması ileri yaşta çalışan hemşire sayısında artışa neden olmakta ve bu sayı giderek daha da artma eğiliminde olmaktadır.

AVRUPA'DA İLERİ YAŞ GRUBU HEMŞİRELER NASIL ÇALIŞIYOR?


ABD'de bazı forumlarda okuduğumuza göre ileri yaş grubu hemşirelerin çalışması altta yeni yetişen meslektaşlarının olmadığından teşvikleniyor bir nevi.

Hangi şartlarda çalışacakları, nöbet olup olmadığı, vardiya saatleri genelde bu ileri yaş gruplarının kendi isteklerine bırakılıyor. Nispeten daha rahat yerlerde çalışmalarına çok nöbet tutmayarak mesleklerini icra etmelerine izin veriliyor.

ÜLKEMİZDE DURUM?


Ülkemizde benzer durumlar maalesef yok, çoğu hastanede meslektaşlarımla konuşuyorum ama bu mesleğe 25 yılından fazla emek vermiş meslektaşlarımız dahi bu durum gözetilerek çalıştırılmıyor.

Hastanelerin çoğu hemşire kadrosu da genç, yaşlı deneyim gözetmeksizin başka bir sisteme göre çalışan yerleri belirlenmiş ve bu sistem nitelikli iş veriminin önünü kesiyor.

Örneğin A hastanesinin devlet tarafından ayrılmış hemşire kadrosu 200 olsun bu hemşirelerin 30'a yakını masa başı veya hemşirelikten uzak rahat birimlerde çalışan meslektaşlarımız ile dolu. Bu meslektaşlarımızın yaş ortalaması de neredeyse 30 yani genç yaşta hemşireler bir yolunu bulup hemşirelik yapmadan hemşirelik yapabilirken ileri yaşta olanlar acil servislerde veya ana müdahale birimlerinde görmek mümkün.

Bunu sanki deneyimli hemşireleri riskli birimlerde çalıştırıyoruz gibi lanse ettiriyorlar ancak deneyim dedikleri çok eski yılların deneyimi, meslektaşlarımız alınmasınlar tabi ki deneyimleri bizim için önemli ama bu yaşta hem nitelikli işe hem de kendilerine zarar verecek şekilde çalışılıyor.

Geriye kalan bu 170 hemşire devletin sisteminde A hastanesinde çalışıyor ve yeterli eleman ile hizmet veriliyor gözükebilir ama her birim bir hemşire eksik hizmet veriyordur.

Bu durum hem hemşire başına düşen hasta sayısını da etkileyerek hasta ve hemşire arasındaki bağı zedeliyor.


İLERİ YAŞ GRUBU HEMŞİRELER NEREDE ÇALIŞMALI?


Bu hemşireler; acil servisler, yoğun bakımlar gibi özellikli birimler yerine. Enjeksiyon, pansuman, tansiyon, ayaktan tedavi, evde bakım..... gibi hasta sirkülasyonunun az işlerin acilen yapılması gerekmeyen bunun yanında deneyimin hasta ve yakınlarına daha çok aktarılması gereken birimlerde çalışabilirler.

Hem nöbetleri az olur, hem mesleklerine devam edebilirler.

İLERİ YAŞ GRUBU HEMŞİRELER EMEKLİ OLMALI MI?


Gerekli yasalar bunu belirliyor aslında ama, iyi bir yıpranma payı ile bu yaş sorunu hemşirelikte çözülebilir.

Aile bireyleri ile yaşamlarının son periyodunu kendilerine ve ailelerine ayırabilirler.

Ancak maddi durumlar emekli maaşından bahsetmiyorum, çalışma hayatında kazandıkları ile bir birikim yapamayan çalışanlar. Çocukları da iş bulamadıklarında tamamen işe bağımlı hale geliyorlar.

Emeklilik dönemleri insan hayatının en önemli dönemleri. Bunu yaşamak ama hakkıyla yaşamak herkesin hakkı. Özellikle yıpranarak çalışan hemşirelerin....
Sevgilerle.........
Kaynak:hemsirelikyukseklisans.blogspot.com
Editör: TE Bilisim