Kamu Dışı Aile Sağlığı Çalışanları olarak şimdi soruyoruz !

     Covit 19 salgının ilk gününden beri aşılama, enjeksiyon,izlemler,  takipler vs. Aile Hekimliğinin temel hizmetlerinin hiçbirinde vatandaşa  hizmeti aksatmadan çalışan  

     Covid aşılamalarının ilk gününden beri  teması daha da artarak  aşılamaya devam eden

    Vatandaşların hastalıklarını sorgulayarak AH’ye gönderen

    Aşı  girişlerini yaparak aşı uygulayan

   ASÇ ve AH'lere covit aşılama nedeniyle  ek ödeme yapıldı! performans değil ek ödeme! AH'ye 3000 TL , ASÇ ‘ye 1500 TL ödeme uygun görüldü  ve kritere bağlandı.

   AH  tavan ücreti yüksek olduğu için kriterleri tutturmuş ise ek ödemeyi aldı, ASÇ'nin tavan ücreti düşük olduğu için kriterleri tuttursa bile yine özellikli izlemde olduğu gibi tavana takıldı!

Ya da birlikte kriterlere takıldık! (sorun sadece kriter değil ASÇ' ler acısından tavan ücret sorunu da var bu özellikle sorgulanmalı)

  İş ve görev ayrımı yapmadan, benim işim değil demeden T. C devletinde bağışıklama oranını en üst seviyeye cıkaran, Anne bebek ölümlerini minimuma indiren ASÇ ler, sistemin adı Aile Hekimliği olsa bile gerek bakanlığımızın gerekse de ekip arkadaşlarımız AH'lerin sistemin işleyişinde önemli yere sahip olduğumuzu Pandeminin en başından beri tüm iş ve işlemleri, acil dışında poliklinik hizmeti verilmiyorken bile görevine aynen ve daha fazla iş yükü ile  devam eden bizlere yapılan haksızlık ,adaletsizlik karşısında neden sessiz?

   Yeni bir adaletsizlik daha başlamışken (HYP) (AH' ler tarafından yapılması gereken takipler yapılmadığında ASÇ'lerden ücret kesintisi ya da pozitif performans alamamasına rağmen) Hiç bir zaman işimiz yoğun performans takibi yapmayacağız demeyerek verilen her işi yüklendik.

   Bu adaletsizlik karşısında, arkadaşlarının aldığı riski bilen, 12 yıldır zaten iş güvencesi olmayan (AHEF başkanı özlem hanımın

 birlikte çalıştığı ASÇ  Kamu Dışı Aile Sağlığı Çalışanı yani iş güvencesi zaten olmayan) çalışanların olduğunu bilen gören neden sessiz!

 Yetkili Sendika Sağlık-Sen  ve en çok üyesi olan Türk Sağlık-Sen  Aile Hekimliğinde  yaşanan bu uçurum ve adaletsiz uygulama için neler yapıyor sunuz?

Ana sorun olarak gördüğümüz ve tüm STK'ların bildiği

1.ASÇ'lerin acilen tavan ödemesi yükseltilmelidir. (özellikli izlem, aşılama ödemesi tavana takılmış ek ödeme alınamamıştır ASÇ' ler tavan ücreti düşüklüğü nedeni ile ödemelerden faydalanamamaktadır)

2.ASÇ'lerin kendi görev yerine dönmeden yer değişikliği hakkı verilerek sistem içinde kalması sağlanmalıdır. (ASÇ olmayan boş birimin cok olması, Eş durumu tayin hakkı ile Aile bütünlüğün sağlanması ayrıca sistemde uzman çalışanın muhafakat nedeni ile AH' de kalamaması sorununu cözülmelidir.)

3.ASÇ'ler mevcutta ödenen 1\4 görevlendirme ücretinin bölgenin tüm sorumluluğunu alması nedeni ile tam verilmelidir. (mevcutta AH' ler 1\2 alıyor. ASÇ'ler 1\2 alsalar bile tavana takılıyor ki önce tavan ücret sorunu cözülmelidir)

4.ASÇ' lerin yıllık izinlerinde birimin tüm iş ve işlemlerini randevularını planlayarak yasal iznini kullandığında performans ücreti kesilmemeli görevlendirme verilen ASÇ' ye Ücret verilmelidir (covit-19 tanısı alan karantina olan AH ve ASÇ'ye yapılan ödemeler emsal kabul edilebilir)

Herkes tarafından bilinen bu sorunlar için neler yapılıyor?

Aile Sağlığı Çalışanları olarak Cevap Bekliyoruz

KAMUDIŞI AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANLARI PLATFORMU

Bülbül Onat   (Hemşire)

Cansel Günel Kaçmaz   (Ebe)

Editör: TE Bilisim