Vücudun en çok yorulan eklemlerinin başında dizler geliyor. Ancak dizleri diğer eklemlerden ayıran en büyük özellikle neredeyse bütün vücudun yükünü çekmeleri. Üstelik dizler bu yükü çekerken biz bunun farkında olmuyoruz. Bu bakımdan zaman zaman ağrıması ya da güçsüz kalması karşılaşılan sorunlar arasında. Bununla birlikte yaşlılarda da en çok ağrıyan eklemlerin başında dizler gelmekte. Böylesine önemli olan bir kısma biraz özenli davranmak gerekmekte. Dizlere iyi gelen egzersizler çoğu zaman dizleriyle ilgili problemi olanlar için hayat kurtarıcı olabiliyor.

Dizlere iyi gelen egzersizler hangileridir sorusunun cevaplarına geçmeden önce sürekli olarak dikkat gereken en önemli şeyin yanlış hareketlerden kaçınmak olduğunu söylemek gerek. Her eklemde olduğu gibi dizlerin de taşıyabilecekleri bir yük sınırı var. Özellikle ağır eşyalar kaldırırken bel ve dizler risk altına girmekte. (Bel ağrısı nasıl geçer inceleyebilirsiniz.)

Her Akşam Egzersiz Yapın

Dizler için en önemli egzersizlerin başında yatak egzersizi geliyor. Yatağa oturduktan sonra bir dizinizi içeri doğu kıvırın ve uzatmış olduğunuz bacağınızın dizine iki elinizle baskı uygulayın. Bu sırada ön adelenizi 5 saniye boyunca kasıp sonra gevşetin. Sonrasında ise aynı uygulamayı diğer bacağınız için yapın. Bu egzersizi her akşam 5 defa tekrar etmeniz dizlerinizi için faydalı olacaktır.

Düz bir zemine oturup bacaklarınızı uzatın ve bir dizinizin altına 4-5 santim yüksekliğinde acıtmayacak yumuşak bir eşya koyun. Sonrasında ise dizinizi aşağıya doğru bastırıp bu eşyaya baskı uygulayın. Sonrasında ise aynı egzersizi diğer bacağınız için yapın. Bu egzersizi de her akşam en az 5 defa yapabilirsiniz.

Yine düz bir zemine bu sefer yarat şekilde uzanın. Bacağınızdan bir tanesini 45 derecelik açıyla havaya doğru kaldırın ve bir süre bekletin. Bu bekletme süresince dizinize hafif bir baskı uygulanacaktır. Sonrasında ise aynı egzersizi diğer bacağınız için uygulayın. Bu egzersizi de her akşam 5 defa yapmayı unutmayın.

Kaynak: https://fitnessdergisi.com/

Editör: TE Bilisim