Hayatınızda ‘hareketin’ sizin için önemi nedir? Takdir edersiniz ki çoğu fizik tedavi gerektirecek rahatsızlıkların temelinde hareketsiz bir yaşam vardır. Neden bu durumu değiştirmiyorsunuz? Her şeyden önce kendi sağlığınız için yapmalısınız. Bununla birlikte gerek çalışma koşullarımız, gerekse de yaşam tarzımız sebebiyle hastalıklara davetiye çıkarabilmekteyiz. Fakat İzmir fizyoterapist ekibi bu gibi durumlarda yanınızda yer alıyor.

İzmir Fizyoterapist Hizmeti

Hareket kabiliyetlerimizi kısıtlayabilecek hastalıklarda profesyonel İzmir Fizyoterapist ekibi özel olarak problemlerinizle ilgileniyor ve size kalıcı çözümler sunmak için çalışmalar sağlıyor. ‘Nedir bunlar?’ diye merak ediyor olabilirsiniz. Size biraz yardımcı olalım ve genel bir cevap verelim; fıtık. Bunun özeline indiğimizde ise birçok çeşidi ile karşılaşabilmekteyiz. Bu içeriğimizde ise boyun fıtığı ve bel fıtığının detaylarına değineceğiz. Aynı zamanda İzmir Fizyoterapist ile tedavi sürecinin nasıl yönetildiğinin de bilgisini sunacağız.

İzmir fizyoterapist ekibi; Buca, Bornova, Balçova, Karşıyaka, Gaziemir, Konak, Alsancak, Karabağlar, Çiğli, Menemen, Narlıdere gibi merkez ilçelerde hizmet vermenin yanı sıra Seferihisar, Urla, Çeşme, Aliağa, Foça, Menderes gibi ilçelerde de hizmet vermektedir.

https://ozelfizyoterapist.net adresini ziyaret ederek, bulunduğunuz ilçeyi yazabilir ve size en yakın İzmir fizyoterapistleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Fizik tedavi ücretleri ve diğer detaylar için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Boyun Fıtığı Nedir?

izmir fizyoterapist

Vücudumuzda toplam 33 adet omur bulunmaktadır. Bunlar birbirine diskler ve eklemler aracılığıyla bağlanmıştır. Bu omurlar, bedenimizin dik durmasını ve fonksiyonel işlevlerimizi gerçekleştirmemizi sağlamaktadır. Diskler, tıpkı bir yastık görevi görerek dışarıdan gelebilecek herhangi bir darbeye karşı emici özelliği gösterir. Böylece olası travmaların önüne geçilmiş olur. Peki, vücudumuzun en hareketli bölgelerinden olan boynumuzda kaç adet omur olduğunu biliyor musunuz? 7 adet omur bulunmaktadır. Yaşanan travmalar ve yaşlılık ile birlikte disk yapısında hasarlar meydana gelmeye başlar. Bunların neticesinde disk tabakası yırtılıp, içerisindeki doku omuriliğe veyahut da sinirlere taşmaktadır. Böylece boyun fıtığı belirtileri nüksetmeye başlar.

Boyun Fıtığı Nedenleri ve Belirtileri

Konumuza başlarken ‘hareketsizliğin’ ne denli mühim sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtmiştik. Ancak aynı zamanda aşırı ayakta durma ve ani hareketler de fıtığa sebep olabilmektedir. Bu anlamda fiziksel sınırlarınızı zorlamamaya özen göstermelisiniz. Gelişen teknoloji ve sosyal medyanın aktif olarak kullanılması ile birlikte sizlere sormak istediğimiz bir soru var.

Günde kaç saat telefonunuzda vakit geçiriyorsunuz?

izmir fizyoterapist

4,5 ya da 6? Yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde günlük 5 saatimizi telefonlarda geçirdiğimiz ortaya çıkmıştır. Bu gerçekten çok uzun bir süre. Keza uzun vadede sağlığımız için de çok riskli bir durumdur. Özellikle çok telefona bakanlar, telefonu göz hizasının altında tutanlar ve sürekli bu konumda kalanlar… Bu kişiler maalesef ki boyun fıtığına sebep olabilecek tüm yapılmaması gereken hareketleri yapmaktadır.

Peki, icra ettiğiniz meslek masa başı mı yoksa saha mı(sürekli aktif olarak hareket halinde bulunduğunuz)?

Cevabınız her ne olursa olsun, dikkatli davranmadığınız ve düzenli egzersizler yapmadığınız sürece iki durumda da fıtıkla karşılaşabilirsiniz. Bununla birlikte kimi insanlar çok farklı uyku stillerine sahip olabilirler. Ancak bu ‘aman aman harika’ bir tercih değildir. Yanlış uyuma pozisyonları da bel ve boyun fıtığını tetiklemektedir. Ayrıca olası kazalar sonucunda da bu durumla karşılaşabilirsiniz.

Boyun fıtığının en sık rastlanan belirtisi arasında, boyun ağrısı ve boynu hareket ettirmede güçlük çekmektir. Ellerinizde karıncalanma yaşıyorsanız ve el becerilerinizde azalma söz konusu ise yine bundan şüphelenebilirsiniz. Eskisi gibi güçlü olmadığınızı hissettiğiniz oluyor mu? Kasların sıkışması sonucu meydana gelen bu rahatsızlıkta, kol ve el kaslarında güç kayıpları olur. Öyle ki sırtınız, omzunuz ve kollarınızda sizi çok fazla etkileyen ağrılar yaşıyorsanız yine boyun fıtığının belirtilerinden söz etmemiz mümkündür.

İzmir Fizyoterapist ile Boyun Fıtığı Tedavisi

Normal yaşantınızı etkisi alan ve işlerinizi yapmanıza engel olan boyun fıtığı mutlaka tedavi edilmesi gereken fiziki bir rahatsızlıktır. Kesin tanının konulması ve tedavi sürecine girilmesi için öncelikle fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına başvurmalısınız. Akabinde teşhisin yapılması adına bazı testler uygulanmalıdır. Bu testler arasında röntgen, MR ve tomografi bulunmaktadır.

Röntgen çekimi, sizin omur kemiklerinizde herhangi bir kayma veya çıkıntı olup olmadığını tespit eder. Ancak fıtığın sebep olabileceği disklerin yapısını göstermeye yeterli değildir. Bundan dolayı MR ve tomografiye de girerek sorunun kaynağı tespit edilmelidir. Akabinde İzmir Fizyoterapist ekibi tarafından tedaviye başlanabilir.

İleri seviye ağır vakalar olmadığı sürece herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kişi, sağlığına yeniden kavuşmaktadır. Bununla birlikte ilaç kullanımı, fizik tedavi uygulamaları ve hastaya verilecek egzersiz çeşitleri ile boyun bölgesi güçlendirilerek fıtığın geçmesi sağlanır.

Peki, bu fizik tedavi yöntemleri nelerdir?

Fizyoterapistin uygulayacağı yöntemler arasında manuel terapi, ısı uygulamaları ve egzersizler bulunmaktadır. Ayrıca bireyin durumuna göre farklı fizyoterapi metotları da uygulanabilmektedir. Fizik tedavi sürecinde uygulanacak tedavi kişiye özel olabileceği için öncelikle mutlaka detaylı bir değerlendirmeden geçmeniz gerekir.

Bel Fıtığı Nedir?

Vücudumuz yapısı itibari ile tam bir koordine halinde çalışmaktadır. Bununla birlikte tıpkı bir köprü görevi gören belimiz, hareket fonksiyonlarımıza olanak sağlamaktadır. Dolayısıyla burada yaşanacak bir sorun, tüm bedenimizin işleyişine etki edebilir. İnsan iskeletinde 33 tane omur olduğunu, bunların 7 tanesinin de boynumuzda olduğunu belirtmiştik. Peki, belimizde kaç adet omur vardır? Bel omurgamız, 5 adet omurdan oluşur. Bu omurların arasında tıpkı bir yalıtım malzemesi niteliğinde olan diskler vardır. Bu disklerin içinde, sıvı bir madde bulunmaktadır. Dışında ise lif kaplı, jele benzer bir çekirdek vardır. Bazı nedenlere bağıl olarak bu diskler zarar görebilir(kaymış, yırtılmış, deforme olmuş) veya omurlarda kayma yaşanabilir. Dolayısıyla da tüm bunların sonucunda sinirlerin sıkışması ile birlikte bel fıtığı baş göstermektedir.

Bel Fıtığı Nedenleri ve Belirtileri

Ailenizden birisinde bel fıtığı var mı? Kesin bir sonucu olmamakla birlikte genetik yapıyı etkilediğinden dolayı ailenizden birisinde fıtık olması, sizde de görülme olasılığını yükseltmektedir. Bununla birlikte yine hareketsiz yaşam, baş tetikleyicilerden biridir. Ayrıca uzun mesai saatleri boyunca ayakta kalmak, beklemek de bu durumun ana sebepleri arasında yerini alır. Özellikle ağır kaldırmak ve ani hareketlerde bulunmak(aniden bir yükün altına girmek veya ters bir hareket yapmak) disklerinizin kaymasına ve yırtılmasına sebep olur.

Yaşlılık… Özellikle orta ve ileri yaş seviyesinde sıklıkla bel fıtığı görülmektedir. Çünkü omurlarda bulunan diskler, yaşın ilerlemesi ile birlikte doğal yapısını kaybetmektedir. Keza yaşa bağlı olarak disklerde kayma ve yırtılmada görülebilir. Ancak bu durum sadece ileri yaş grubu için geçerli değildir. Gençlerde hatta bebeklerde bile rastlanmaktadır. Obezite ve aşırı kiloya bağlı olarak belimizdeki diskler baskı altında kalmaktadır. Keza hızlı kilo alımları için de aynı durum söz konusudur. Özellikle doğumdan sonra annelerde bu durum sıkça yaşanmaktadır. Sağlığımıza yüzlerce tehdidi bulunan sigara içmek de bel fıtığına sebep olmaktadır. Disklerin yeterli seviyede mineral ve vitamin almasını engelleyerek, çalışma düzenini bozar.

Yukarıdaki satırlarda da belirttiğimiz üzere bel, bedenimizin köprüsüdür. Sinirlerde yaşanan sıkışma gittiği bölgeye ağrı ve diğer şikayetlere neden olur. Dolayısıyla burada yaşanabilecek bir sorun, başka bölgelerimizde de rahatsızlığa sebebiyet vermektedir. Belirtileri arasında;

  • Bel bölgesinde ağrı,
  • Bacaklarda ağrı ve şişlik,
  • Ayaklarda uyuşukluk,
  • Yürümekte güçlük çekme,
  • Oturma esnasında tutulmalar,
  • Kaslarda güç kaybı,
  • Mesane sorunlarının yaşanması,

Gibi belirtileri bulunmaktadır.

İzmir Fizyoterapist ile Bel Fıtığı Tedavisi

Merkezi bir konumda olmasından ve tüm fiziki fonksiyonlarımızı yerine getirmemize olanak sağladığından, bel fıtığı tedavisi de kesinlikle bu işin uzmanı olan İzmir Fizyoterapist ekibi tarafından yapılmalıdır. Yukarıda bahsettiğimiz belirtiler sizde de var ise hiç zaman kaybetmeden bir FTR uzmanına başvurmalısınız. Yapılan tetkikler sonucunda size tedavi yöntemleri sunulur. Bununla birlikte belirli bir süre ağrı kesici ve fizik tedavi uygulamaları ile süreç devam eder. Fizyoterapist tarafından hastaya belirli fizyoterapi metotları uygulanır. Tüm bunların sonucunda kişi, yeniden eski hareket kabiliyetlerine ulaşarak sağlığını kazanır. Genellikle cerrahi müdahaleye gerek kalmaz.

Bel fıtığı artık fizik tedaviye yanıt veremeyecek düzeye gelen hastalarda ise ameliyat gereklidir. Böylece omur ve diskleri zarar gören kişiye; ‘yapay disk cerrahisi’, ‘Laminektomi’ ve ‘spinal füzyon’ uygulamaları yapılabilmektedir. Ancak endişelenmenizi gerektirecek bir durum söz konusu değildir. İzmir Fizyoterapist ekibi olarak doğru fizik tedavi yöntemleri ile yeniden ağrısız günlerinize dönmeniz mümkündür.

Egzersizle kalın, sağlıkla kalın…

Editör: TE Bilisim