Çağdaş Caner Koçak

KAYSERİ – Açıklanan son verilere göre Kayseri’de aşılama oranı yüzde 80’in üzerinde. Buna karşılık Kayseri, vaka artışında birinci sırada yer aldı. Aşılama oranı yükselirken vaka sayılarında yaşanan artış, aşının koruyuculuğu konusunda tartışma yarattı.

Kayseri Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Mehmet İlhan Şahin, aşıların koruyuculuğunun altını çizerken, halkın özellikle yaz aylarında rehavete kapıldığını ve maske, mesafe ile temizlik kurallarına yetince dikkat etmediğini belirtti. Şahin ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın verilerinin hatalı olduğunu söyledi.

Kayseri Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Mehmet İlhan Şahin
‘VERİLERDE SADECE BİRİNCİ DOZ AŞI YAPTIRANLAR YER ALIYOR’
Tabip Odası Başkanı Şahin, Sağlık Bakanlığı’nın stratejik bir hata yaptığını ve harita renklendirmesinde 2 doz aşının esas alınması gerektiğini belirtti. Şahin “Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilerde sadece birinci doz aşısını yaptıranların oranı yer alıyor. Bu şekilde Kayseri’de aşılanma oranları yüzde 80’lerin üzerinde gözüküyor. Fakat tek doz aşı korona virüsünden korunmak için yeterli değil” dedi. Açıklanan bu verilerin aşıya güvensizliği tetiklediğini belirten Şahin; “Birinci doz aşılama oranı yüzde 75’i geçince haritada mavi oluyoruz. Fakat birinci doz oranları yüksek olsa da yeterince koruyucu değil. Sağlık Bakanlığı bu verileri açıklarken tam doz aşılamaları esas almalı” şeklinde konuştu. Bu durumun yanlış bir algı oluşturduğunu dile getiren Şahin; “Burada 2 doz aşının renklendirmede esas olması lazımdı. Hatta Sinovac üçüncü dozu olmayanların da bu sayıdan düşmesi lazımdı. Bu yapılmadığı için biz sanki aşılamada çok iyi durumdayız, salgında da oldukça kötü durumdayız gibi bir hava oluşuyor. Bu çok yanlış bir algı ve bu yanlış algıyı da oluşturan bizzat Sağlık Bakanlığı’nın kendisi” diyerek bakanlığı eleştirdi.

‘AŞI OLMASAYDIK DURUM DAHA CİDDİ OLABİLİRDİ’
Vaka artışının sebebinin aşı olmadığını belirten Şahin; “Aşı olmasaydık durum çok daha ciddi olabilirdi. Aşılılar, virüsten daha iyi bir şekilde korunmayı sağlıyor. Hastanelerde korona virüsünü ağır olarak geçirenler aşısız olan hastalar” dedi. Ayrıca Şahin “Aşılama arttı, vaka sayısı arttı gibi bir yanılgı var. Vakalar aşılar sebebiyle değil, yeni Delta varyantının daha bulaşıcı olması sebebiyle arttı. Çünkü halk tedbirlere uymuyor” şeklinde konuştu. Ayrıca Şahin, aşı olanlara da hastalığın bulaşabileceğini fakat oldukça hafif atlattıklarının altını çizdi. “Aşılılar hastalanmaz diye bir şey yok ama çok daha hafif atlatıyorlar. Ayrıca Aşılıların ölümden koruma oranı çok yüksek” dedi. Kayseri’deki vaka artışlarının en büyük sebeplerinden birinin yazın gelmesiyle yaşanan rehavet olduğunu belirten Şahin; “Kayseri’de yaz dönemi gurbetçilerinde gelmesiyle beraber oldukça hareketli geçti. Halk rehavete kapıldı ve pandemi kurallarına uymadı” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim