Manisa’da bulunan bir  Devlet Hastanesi kadrosunda “diş tabibi” olarak görev yapan Genel Sağlık-İş üyesi, 2022 yılının Nisan ayında il içi atama ile başka bir hastanede Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi kadrosuna atanmak istedi, bu talep, idarece kabul edildi. Diş tabibi ayrılış yapacağı Devlet Hastanesine yeni bir diş hekimi ataması yapılana kadar burada görevine devam etmek istediğini belirtti. Bu nedenle, diş tabibi bu kez eskiden kadrosunun bulunduğu Devlet Hastanesine geçici görevlendirildi.

'Yeni doğan bebek' vurgunu şebekesi operasyonunda 14 kişi tutuklandı 'Yeni doğan bebek' vurgunu şebekesi operasyonunda 14 kişi tutuklandı

Atama talep eden diş tabibinin hiçbir atamada Devlet Hastanesi için “diş hekimi” kadrosunun açılmadığını fark edince, geçici görevlendirmesinin iptal edilerek, naklen atandığı  Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi kadrosunda görevine devam etmek istedi. Diş tabibinin bu talebi, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Personel Hizmetleri Başkanı tarafından reddedildi.

Diş tabibinin, Genel Sağlık-İş sendikasına başvurusu üzerine, Genel Sağlık-İş Hukuk Müşavirliğinin çalışmalarıyla, Manisa 2. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.

Yargılama sonucunda, Manisa 2. İdare Mahkemesi tarafından; “Uyuşmazlıkta, geçici görevlendirme işleminin Sağlık İl Müdürü oluru ile tesis edildiği; bu geçici görevlendirme işleminin sonlandırılması talepli başvuruya ilişkin tesis edilen dava konusu incelendiğinde ise, anılan işlemin Personel Hizmetleri Başkanı tarafından tesis edildiği görülmektedir. Bu durumda; 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 8. maddesi ile ilde görev yapan memurların il içinde görev yerlerinin değiştirilmesinin valiler tarafından yapılacağının emredici olarak düzenlenmesi ve valiye tanınan bu yetkinin devredilmesinin mümkün olmadığı dikkate alındığında, geçici görevlendirme ve geçici görevlendirmenin sonlandırılmasına dair işlemlerin vali tarafından tesis edilmesi gerekirken, geçici görevlendirme işleminin sonlandırılması talepli başvuruya ilişkin yetkisi olmayan Personel Hizmetleri Başkanı tarafından tesis edilen dava konusu işlemde yetki unsuru yönünden hukuka uyarlık bulunmamaktadır” denilerek, dava konusu idari işlemin iptaline karar verildi. 

“EMSAL NİTELİKTE YENİ BİR KARARA İMZA ATTIK”

Kararın ardından Genel Sağlık-İş’ten yapılan açıklamada, “Bugüne kadar birçok üyemizin “geçici görevlendirilmesine” ya da “naklen atanmasına” dair idari işlemlerin altında “Yetkisiz” İl Sağlık Müdürlerinin imzası bulunması nedeniyle, emsal kararlara imza atmıştık. Bu kez de, üyemizin, geçici görevinin sonlandırılmasına yönelik talebinin Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Personel Hizmetleri Başkanı tarafından reddedilmesine dair idari işlemi iptal ettirmiş bulunuyoruz. Yalnızca geçici görevin ya da naklen atamanın başlangıcı için değil; geçici görev ile naklen atamanın sonlandırılması bakımından da, yetkili olan Vali’dir. Bu bakımdan emsal nitelikte yeni bir karara imza atmış durumdayız. Böylece, son dönemde “yetki gaspı” niteliğindeki yetkisiz idari işlemlerine devam eden, ısrarla devam ettiği yetkisiz işlemleri alışkanlık haline getiren Manisa İl Sağlık Müdürlüğü bir yetki dersi daha almıştır” ifadeleri kullanıldı.

“TÜM SAĞLIK EMEKÇİLERİ İÇİN ÖNEMLİ BİR HUKUKİ KAZANIM”

Kararı değerlendiren  Genel Sağlık­­-İş Genel Başkanı Derya Uğur, “Manisa 2. İdare Mahkemesinin kararı, bu türden hukuksuzluklara maruz kalan üyemiz olsun olmasın tüm sağlık emekçileri için önemli bir hukuki kazanımdır. Bu karar, bundan sonraki görevlendirmelerde, “idare tarafından uyulması zorunlu bir karardır.” Her zaman belirttiğimiz gibi Genel Sağlık-İş, hukuksuzluk neredeyse orada olacak ve üyelerinin yöneticilerden gelen her türlü haksız, hukuksuz ve sırf cezalandırma maksatlı idari işlemleriyle mücadele etmeye devam edecek ve bu mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir. İdareciler, görevlerini kötüye kullanıp, kendilerine verilen yetkinin sınırsız olduğunu düşünerek, yetkisiz idari işlemlere imza attıkça, karşılarında Genel Sağlık-İş’i bulmaya devam edeceklerdir” dedi.

Uğur, “Bu vesileyle Sendikamız ve tüm sağlık emekçileri için büyük emekleri olan Sendikamız Hukuk Müşavirlerine de, yoğun ve özverili çalışmaları sonucunda ortaya çıkan bu güzel emsal karar için bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye belirtti.(Başkent Gazete)

Kaynak: