Milyonlarca emeklinin ek zam beklentisi devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan yıl sonunu işaret etti. Erdoğan'ın seyyanen zam seçeneğini akla getiren o sözlerinin ardından yapılacak yeni değerlendirme sonrası rakam beklentisi de arttı. Kulislerde ise emekliye seyyanen zam için yeni yıl konuşuluyor. İşte detaylar...

BAHÇELİ'DEN ÇAĞRI: ZAM YETERLİ BULUNMADI

Refah payıyla birlikte emeklinin zam oranı yüzde 25'e tamamlanmıştı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli "Emeklilerimize yapılan yüzde 25’lik maaş artışı, gördüğümüz kadarıyla makul ve yeterli bulunmamıştır. 8 bin 77 liralık seyyanen artışın kök ücrete aynısıyla emekli maaşlarına yansıtılması beklentimiz ve talebimizdir" diyerek seyyanen zam çağrısında bulunmuştu.

ERDOĞAN'DAN SEYYANEN ZAM MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez turunun ardından uçakta gazetecilerin sorularına yanıt verirken emekli maaşları için yıl sonunu işaret etmişti. "Memura, işçiye ve emekliye bütçe şartlarını zorlayarak yapabileceğimiz en iyi zammı yaptık" diyen Erdoğan "Emekliler noktasında da yıl sonu itibarıyla yeniden bir değerlendirme yapmamız söz konusu" ifadelerini kullanmıştı. Show Haber'in haberine göre seyyanen zam seçeneği akıllara getiren bu mesaj sonrası emekli yeni maaşı için artık yeni yılı bekliyor.

ENFLASYON RAKAMLARI BELİRLEYİCİ OLACAK

2023'ün son 6 aylık enflasyon rakamları yine belirleyici olacak. Milyonların beklentisi bu kez çok daha büyük.

PRİM VE MAAŞ DENGESİ İÇİN GÖZLER MECLİS'TE

Kulislere göre emekli seyyanen zamma ocak ayında kavuşacak. Prim ve maaş dengesinin giderilmesi için Meclis'e yeni bir düzenlemenin gelmesi bekleniyor.

EMEKLİLERDEN 4 BİN LİRA EK ZAM TALEBİ

Öte yandan Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), tüm emeklilerin aylıklarına 4 bin lira ilave zam yapılması talebini yineledi. AA'nın aktardığına göre; TÜED'den yapılan açıklamada, Derneğin Başkanlar Kurulu toplantısının 122 şube başkanın katılımıyla 21 Temmuz'da Ankara'da yapıldığı belirtildi.

Toplantıda, emekli aylıklarına yapılan zam oranı, ürün ve hizmetlerdeki fiyat artışı ile KDV ve ÖTV oranlarının yükseltilmesinin görüşüldüğü aktarılarak, şu ifadeler kullanıldı:

"Emeklilerin kök aylıkları yetersiz kaldığı için 15 milyon emekli, yapılan düşük zamlar nedeniyle büyük hayal kırıklığına uğradı. Taban aylıkları iyileştirilmeden ve aylık hesaplama sistemleri değiştirilmeden yüzdeli zamlarla emeklilerin refahını artırmak mümkün değil. Derneğimizin aylıklara 4 bin lira seyyanen zam talebi karşılık görmediği için milyonlarca emekli geçinmekte zorlanıyor. Bunun görülmesini ve Sayın Cumhurbaşkanı'mızın seyyanen zam önerimizi bir kez daha yeniden değerlendirmesini talep ediyoruz."

Devletin çalışanlara ve emeklilere bir bütün olarak bakması gerektiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Kulis bilgisi, bürokraside kilit noktalarda değişim hazırlığı gündemde Kulis bilgisi, bürokraside kilit noktalarda değişim hazırlığı gündemde

"Bu yıl emekli aylıklarına birinci altı ayda yüzde 30, ikinci altı ayda yüzde 25 zam uygulanmış ve aylıklarda toplam yüzde 62,5 artış olmuştur. 2023 yılında asgari ücrete, kamu işçisi ve memur aylığına ortalama yüzde 110 artış yapılmıştır. Görüldüğü gibi çalışanlar ile emekliler arasındaki gelir makası büyüdü. TBMM'nin açılmasıyla birlikte ek zam talebimizin gündeme alınmasını ve emeklilerimizi rahatlatacak bir artışın yapılmasını istiyoruz."
 

Editör: TE Bilisim