Heybeliada ASM’de görevli tek aile hekimiydi, deprem bölgesine gittiği için hakkında soruşturma açıldı. Yurt dışına gitme kararı alarak, aile hekimliğinden istifa eden Dr. Sosın Fisli, Heybeliada’ya ve halkına veda etti. Adalılar doktorları için ellerinden geleni yapsalar da sonuç değişmedi. Fisli’nin gidişine en çok Ada sakinleri üzüldü. Hekim göçünün giderek artış göstermesinde özlük hakkı ihlalleri, çalışma koşullarındaki sorunların yanında bir diğer neden de hekimlerin ‘değersizlik’ duygusunu yaşaması… Dr. Sosın Fisli Ada sakinleri için çok değerliydi ancak pandemi ve deprem döneminde haksızlıklara karşı duruşu ve hakkında açılan soruşturmalar onu istifaya götürdü.  Dr. Fisli, istifası üzerine Bilim Sağlık Haber Ajansı’na (BSHA) şunları söyledi: “Aile hekimliği görevimden istifa ettim. Heybeliada’yı ve sakinlerini, hastalarımı çok seviyorum. Hastalarım çok üzüldü. Bende üzgünüm.”

Heybeliada’da Görevli Tek Aile Hekimiydi, İstifa Etti
Heybeliada Aile Sağlığı Merkezi’nde tek aile hekimi olarak çalışan, Covid-19 sürecinde ASM’de yaşadığı haksızlıklarla mücadele ederken soruşturmalara maruz kalan yine 6 Şubat Depremleri’nde, deprem bölgesine gittiği için hakkında soruşturma açılan Aile Hekimi Dr. Sosın Fisli, aile hekimliği görevinden istifa etti. Yurt dışına gitme kararı alan Dr. Fisli, Heybeliada sakinleri tarafından sevilen ve hak arayışında hastalarından büyük destek gören bir hekimdi. Dr. Fisli’nin istifası Ada sakinlerini, hastalarını çok üzdü.

“Deprem Bölgelerinde İnsanların Yaşadığı Cehennemi İzledim”
Yurt dışına gitme kararı ile ilgili Mayıs ayında BSHA’ya konuşan Dr. Sosın Fisli şunları söylemişti: “Yurt dışına gitme kararı almam aslında bir birikimdi. Bardağı taşıran son damla da 6 Şubat Depremleri’nde deprem bölgesine gittiğim için hakkımda soruşturma açılması oldu. İnsanların bu ülkede nasıl öldüğünü izlemek gitme kararımın kesinleşmesinde etkili oldu. Depremlerde yaşanan acı, yıkımlar, can kayıpları karşısında bir hekim olarak çaresizliği yaşadım. Deprem bölgesinde bulunan aileme bile ulaşamadım. Cehennem acı çektiğiniz değil, acı çektiğinizin duyulmadığı yermiş. Deprem bölgelerinde insanların yaşadığı cehennemi izledim. Döndükten sonra hakkımda açılan soruşturmayla gitme kararım kesinleşti.” Hekim göçünün her geçen gün tırmanışa geçtiği Türkiye’de yaşadıkları mağduriyetler sonucunda göç etme kararı alan hekimler arasına bir yenisi daha eklendi. Dr. Fisli’nin istifa ve yurt dışına çıkma kararına en çok Heybeliada sakinleri üzüldü. Ülkeyi yasa boğan, 50 bini aşkın insanın hayatını kaybettiği 6 Şubat 2023 depremlerinde bölgede bulunan ailesinin yanına gitmek için çabalayan, görevlendirme talebinde bulunan, il sağlık müdürlüğü ile bu süreçte sorunlar yaşayan Dr. Fisli, en sonunda da İstanbul Tabip Odası ile birlikte deprem bölgesine gitmişti. Görev yerine geri döndüğündeyse hakkında soruşturma açıldığını öğrenmişti. Dr. Sosın Fisli’ye Ada sakinleri sahip çıkarak ‘Doktoruma Dokunma’sloganıyla imza kampanyası düzenlemiş, 1000’e yakın imza toplamıştı. Ayrıca İstanbul Tabip Odası da Dr. Fisli’nin yaşadığı mağduriyete karşı ‘Sosın Fisli Yalnız Değildir’ başlıklı bir basın toplantısı düzenlemişti. Dr. Fisli’yle birlikte basın toplantısına Ada sakinleri de katılmıştı. 

Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açık otoparkına ve çatısına GES kuruldu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açık otoparkına ve çatısına GES kuruldu

Ada Sakinleri Soruşturmanın Düşürülmesini Talep Etmişti
Fisli’nin yaşadığı mağduriyet sonrasında Heybeliada sakinleri ‘Doktoruma Dokunma’ başlıklı bir imza kampanyası başlatarak, 29 Mart 2023 tarihinde İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne dilekçe göndermişti. Yazıda, Heybeliada Aile Sağlığı Merkezi’nde göreve başladığı ilk günden beri, bütün yetersizliklere, kısıtlılıklara karşın, zorlukların üstesinden gelerek Ada halkıyla çok yakın, sıcak bir ilişki kuran, halkın hastalıklarıyla, rahatsızlıklarıyla büyük bir sorumluluk duygusuyla, ciddiyetle ilgilenen doktorları hakkında açılan soruşturmanın geri çekilmesi talebi iletilmişti. Heybeliadalıların dilekçesinde, “Doktorumuz Sosın Fisli hakkında, mesleğinin gereği olarak, deprem bölgesinde gönüllü yardım çalışmalarına katıldığı gerekçesiyle soruşturma açıldığını üzülerek öğrendik. Doktorumuzun bilgisinin, iyi niyetinin, fedakârlığının tanığıyız. Aralarında ailesi ve yakınlarının da bulunduğu depremzedelere destek için deprem bölgesine acilen gitmesini anlıyor, hak veriyor ve bu davranışıyla gurur duyuyoruz. Doktor Sosın Fisli hakkındaki soruşturmanın düşürülmesini ve kendisini görevinin başında görmeyi arzu ediyoruz” cümleleri yer almıştı.

Editör: TE Bilisim