Nurdan Mısırlıoğlu / Ajans Bizim / İtalya / Ancona

İtalya polisi, bir erkek hemşirenin rüşvet karşılığında en az 50 kişiye Covid-19 aşısı enjekte ediyormuş gibi davranmaktan tutuklandığını söyledi.

Ülkenin doğu kıyısındaki Ancona kasabasında meydana gelen olayda insanlar aşı kartı almak için gerçekten aşı vurulmadan para ödedi. Sahte sertifikayı arayan aşılanmamış kişiler, İtalya'nın çeşitli bölgelerinden Ancona'ya seyahat etmişti ve her sertifika için yaklaşık 400 avro ödüyorlardı.

Geçen yıl Aralık ayında başlayan bir soruşturmanın parçası olarak kameraya çekilen görüntülerde hemşire, vurmadığı aşıları tıbbi atık kutusuna atıyor ve "hastalarına" bandaj takıyor.  

Polis, suç ortağı olduğu iddia edilen ve aralarında bir avukat, bir müteahhit ve bir lokantacının da bulunduğu 4 kişiyi de ev hapsine aldı. Bu kişiler, aşı yaptırmak yerine sağlık kartı için para ödemeye hazır olan aşı karşıtı müşteriler bulmakla suçlandı.  

Polisten yapılan açıklamada, geçiş belgelerini dolandırıcılık kapsamında aldıkları iddia edilen 45 kişinin soruşturma altında tutulduğu ve şehirlerini terk etmelerinin engellendiği belirtildi.

Yerel basında, "Yeşil geçiş" aşı sertifikalarını uygunsuz bir şekilde satın alan düzinelerce insan  yolsuzluk, bilgi tahrifatı ve zimmete para geçirmekle suçlanıyor, ancak polis sahte aşılama planının "temel bir kamu kaynağını" boşa harcadığını da kaydetti.  

Polis operasyon sırasında 18 bin avroya da el koydu.  

İtalya, aşı almayan kişilerin toplu taşıma, kafeler, oteller, spor salonları ve diğer günlük faaliyetlerden etkin bir şekilde yasaklandığı bir dizi yeni koronavirüs kısıtlaması uyguluyor.  

Salgının Şubat 2020'de Avrupa'da ilk kez patlak verdiği İtalya, 12 yaş üstü nüfusunun yüzde 86'sını aşıladı ve uygun olanların yaklaşık yüzde 60'ına güçlendiriciler uyguladı.

Editör: TE Bilisim