Sağlık turizmi ülkemizin son yıllarda yükselen değeri olarak dikkat çekiyor. Avrupa standartlarında ve hatta kimi özellikleri ile bunun daha ilerisinde bir sağlık sektörüne sahip olmamız, bunun yanında fiyatlarımızın batı ülkelerinden daha düşük olması, bizi pek çok diğer ülkenin önüne çıkarıyor. Tabii sağlık turizmi kapsamında hasta bulabilmek de bir sorun. Current Works Dijital Pazarlama Ajansı Kurucusu Ömer Yoluk, sağlık turizmi reklamı uygulamaları hakkında bilmek istediklerinize cevaplar veriyor.

Dünyaya Erişiminiz Var mı?

Sağlık turizmi acentesi veya sağlık kuruluşu olarak, hangi kanallarla ihtiyaç sahiplerine ulaşıyorsunuz? Bir pazarlama ağınız var mı?

Açıkça ifade etmek gerekirse, sadece sağlık turizmi reklamı odağında çalışmak; efektif değildir. Reklamlar, geçici ve hatta anlık pazarlama araçlarıdır. Bu araçlar sizi hedef kitleye tutundurmaz ve uzun vadeli fayda elde etmenizi sağlamaz. Üstelik, sektördeki yoğun rekabet dikkate alındığında, bu alanda yapacağınız reklamların çok büyük maliyetleri olacağı da yadsınamaz bir gerçektir.

Bu noktada acenteler ve kurum yetkilileri, “Yabancı hastalara nasıl ulaşacağız?” sorusunu doğal olarak sorar. Aslında bu sorunun cevabı oldukça basit şekilde, soran kişi tarafından cevaplanabilir.

Siz bir ihtiyacınız olduğunda nasıl araştırıyor ve karar veriyorsunuz?

Evet, dünyanın diğer ucundaki hasta da tıpkı sizin gibi bir ihtiyacı olduğunda ve sağlık hizmeti ihtiyacı durumunda Google araması yapıyor. Hizmet vereceğiniz hedef kitleye öncelikle temas etmek istiyorsanız, Google sonuçlarında onların karşısına çıkmalı ve sizi bulmalarına yardımcı olmalısınız. Bunu Google reklamları vererek yapabileceğiniz gibi, sağlam bir dijital pazarlama ağı kurarak da yapabilirsiniz.

İnternet sayesinde, artık dünyanın diğer ucu diye bir yer yoktur. Özellikle pazarlama araçları bağlamında elimizde çok güçlü bir enstrüman örgüsü vardır ki, bu ağ geçmişteki pazarlama araçlarına kıyasla onlarca kat daha etkili ve daha ucuzdur. Ancak reklam ağının tek başına kullanılması durumunda, ucuz olma durumunu her zaman iddia edebilmek mümkün değildir. Sağlık turizmi reklamları alanında çok ciddi bir rekabet olduğundan, reklam alan ve yayınlayan platformlar, gösterim veya tıklama maliyetlerini bu rekabet koşullarına bağlı olarak çok yüksek seviyelere çıkarabilir. Bu durumda reklam maliyetleriniz geleneksel reklamlara eşitlenebilir ki, sonuç olarak verimsiz çalışma sonucu ortaya çıkar.

Uluslararası Sağlık Turizmi Pazarlaması Yapın

Uluslararası sağlık turizmi pazarlaması, yeni bir kavramdır. Bilgi teknolojilerinin yaygınlaşması ile dünyanın her noktasına saniyeler içerisinde ulaşabildiğimiz bir yapı ortaya çıkmış, bunun sonucu olarak pazarlama araçları da evrim geçirmiş ve bu araçların içerisinde yenileri katılmış durumdadır.

Web siteleri, sosyal medya, video platformları, portallar, e-posta pazarlaması, anlık mesajlaşma sistemleri ve webinar gibi doğrudan görsel iletişim altyapıları, dünyanın her yerine temas edebilmemizi mümkün hale getirir. Bu araçların tümünü etkin biçimde kullanarak, dünyanın her yerindeki hastaya kendinizi tanıtabilir, onların sağlık turisti olarak ülkemizi tercih edebilmelerine yardımcı olabilirsiniz. Üstelik bir dijital pazarlama ağı kurduğunuzda, ilk yatırım maliyetlerinden yapacağınız çalışmalar, sadece reklam yaparak elde edeceğiniz sonuçlardan çok daha efektif olacaktır.

Hastaların sizi daha iyi tanımalarını sağlayacak, onların dilinde hazırlanmış web sitelerine sahip olmak, onların dilinde sosyal medya platformlarını kullanmak ve yine o dillerde video yayınlar yapmak, size hasta nezdinde ciddi bir bilinirlik sağlar. Bu size hem arama sonuçlarında herhangi bir ücret ödemeden öne çıkma sonucunu sunarken hem de vereceğiniz reklamlardaki kalite puanınızı artırır ve tıklama maliyetlerini azaltır.

Sağlık turizmi reklamı yapma gereksinimi duyuyorsanız, bir dijital reklam ajansı ile iletişime geçiniz. Sağlık turizmi reklamları, fiziksel reklamlar biçiminde yapılması neredeyse imkansız olan reklam türleridir. Düşünün ki, Amerika pazarından hasta elde etmek için buradaki billboardlarda reklam vermek veya konvansiyonel medyada yer almak istediniz. Bu, ne kadar mümkün ve ne kadar maliyetlidir? Kaldı ki, zaten bu şekilde sağlık turizmi yapılmadığı için, internetin gelişmesinden sonra bu sektör gelişmiştir.

Bakan Koca'dan "geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları" açıklaması Bakan Koca'dan "geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları" açıklaması

Hemen şimdi bir dijital pazarlama ajansı ile iletişime geçerek, sizin için uygun pazarlama ve reklam kanalları ile ilgili bilgi alın. Bu alanda deneyimli firmalar, sizin için herhangi bir hedef ülkeye pazarlama yapabilmekte, reklamlarla dönüşüm kaydedebilmenize destek olabilmektedir. Örneğin biz Current Works olarak, 50 dilde pazarlama yapıyor ve dünyanın en uzak köşesindeki hastalara dahi ulaşabilmenize yardımcı oluyoruz.

Editör: TE Bilisim