Türk Hava Yolları, pandemi sonrası yaşanan krizden çıkmanın yollarını ararken düşen kapasite kullanımı ile ortaya çıkan personel fazlası için iki formülün hayata geçirmek üzere harekete geçti.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı'nın bir süre önce, "personel çıkarmayacağız" açıklamasından sonra farklı senaryolar üzerinde çalışmalar başladı. THY'nin elindeki fazla pilot ve kabin memurları ile ilgili üzerinde çalıştığı senaryoların detaylarına Airporthaber ulaştı.

Buna göre THY, çalışanların iş güvencesinin sağlanmasını öncelikli olarak değerlendiren ve maaş kesintisi formülü üzerinde yoğunlaştı. Ancak maaş kesintisi de tek başına çözüm olmayacağı için THY elindeki fazla pilot ve kabin memuru için ilginç bir çözüm yolu buldu.

Daha önce THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı'nın açıkladığı gibi pilotların bir bölümünün Türk Silahlı Kuvvetleri' nde idari kadroya geçişi sağlanacak. Bu şekilde yaklaşık bin 500 pilotun TSK'ya dönüşü gerçekleşecek ve THY büyük bir maaş yükünden kurtulacak. TSK da idari kadro eksikliğini tamamlamış olacak.

PEKİ, YA KABİN MEMURLARI?

THY'nin üzerinde çalıştığı bir diğer konu ise kabin memurlarına ilişkin. 12 bin civarına kabin memurunu istihdam eden THY, yaklaşık 3 bin 500 kabin memurunu da sağlık görevlisi kadronsuda görevlendirmek için Sağlık Bakanlığı'na gönderecek. İlk Yardım bilgisi ve eğitimleri olduğu için kabin memurlarının sağlık kurumlarında görev almaları sağlanacak. Pandemi döneminde bazı yabancı havayollarında kabin memurlarının hastanelerde görevlendirilmesi bu fikrin altyapısını oluştururken Sağlık Bakanlığı'nın bu formüle sıcak bakmadığı da bildirildi. Bu arada geçişlerin hangi usüle göre yapılacağı ve ne kadar süre için geçerli olacağı öğrenilemedi.

Örneğin İsveçli SAS, 600 civarında kabin görevlisine eğitim vermiş ve kısa bir eğitimden sonra kabin memurları hemşire olsrak hastanelerde görevlendirilmişti. Aynı şekilde Singapur Havayolları'nda görev yapan 300 civarında kabin memuru da pandemi in ilk dönemlerinde sağlık ekiplerine katılarak idari destek birimlerinde rol almışlardı.

İLKER AYCI AÇIKLAMIŞTI

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

"Arkadaşlarımızla makul yöntemler bularak bu şirketi idame ettirip yönetecek, devam ettirecek pozisyona ortaklaşa getirebileceğimize inanıyorum. Gerekli adımları attıktan sonra yine de pilot fazlası olursa,bununla ilgili bir çözüm var zaten. Özellikle yerli pilotlarımız için. O da nedir? Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) şu an da pilot ihtiyacı var. Pilot yetiştirmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla arkadaşlarımız birkaç yıl, havacılık 2019 yılı rakamlarında dönene kadar olan süreçte TSK’da pilotluk yapabilirler. Öğretmen pilotluk yapabilirler. Yeni pilotlar yetiştirebilirler. Bu anlamıyla onlar için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Biz şirket yönetimi olarak da TSK’yla beraber oturup, Milli Savunma Bakanlığı ve Bakanımızla beraber oturup, bu konuda gereken adımları, Hava Kuvvetleri Komutanı’yla beraber oturup çözebilecek durumdayız. Çünkü pilotlarımızla ilgili temaslarımda da bu fedakarlık duygusunu alıyorum. Kabin memuru fazlamız olduğunda da onlarla ilgili yeni çözümler üretmekle ilgili beraberce oturup çalışmaya, el ele, gönül gönüle bu süreçleri yürütmeye zaten açığız. Bu konuda gizli, saklımız yok. Net, şeffaf ve açığız. Bizim için 2020 ve 2021 gücümüz yettiğince çalışanlarımızın istihdamını korumaya çalıştığımız bir yıl olacak."

©AirportHaber.com

Editör: TE Bilisim