Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada sağlıkta başlatılan "İkinci Beyaz Reform" dönemi kapsamında şiddet eylem planını hayata geçireceklerini söylemişti. Koca, “Ağırlıklı olarak hastanelerimizde görevli emniyet personeli ve güvenlikçi sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Bu en temel işlerimizden biri. Ancak bundan daha önemli gördüğümüz hastane emniyetini, güvenliğini ve ilgili idarecileri devreye sokacak bir uyarı sistemi üzerinde çalışıyoruz. Bir yazılım hazırlanıyor bunun için. Beyaz kodda hukuki süreç devreye giriyor. Bu süreçle karakol dahil olmak üzere haberdar edilmiş olunuyor. Yazılımın bitmesiyle bu durum, öncül şiddet eylemini önleme anlamında yeni bir yaklaşım” demişti.

“YASAL DÜZENLEME YETERİZ”
Sağlıkta yaşanan şiddet olaylarıyla ile ilgili görüştüğümüz Sakarya Tabip Odası Başkanı Fırat Karadeniz, çok uzun bir süredir bu konuyu konuştuklarını ancak şiddet olaylarının artarak devam ettiğini ifade etti. Karadeniz, “2012 yılından bu yana sağlıkta şiddet artarak devam ediyor. Sağlıkta şiddetle ilgili 2012 yılında mecliste komisyon kuruldu, rapor hazırlandı, fakat raporda sunulan önlemler bir türlü hayata geçirilemedi. Şiddet olaylarının artmasından sonra sağlık camiasında ciddi infial oldu. Daha sonra bir yasa çıkarıldı fakat bu yasa TCK’ya koyulmadı. TCK yerine Temel Sağlık Hizmetleri Kanununa konuldu. Daha sonrasında tekrar infial dinmedi. Bu sefer yasa yumuşatılarak TCK’ya konuldu” dedi.

Yeni müfredatın içeriği belli oluyor! İşte detaylar... Yeni müfredatın içeriği belli oluyor! İşte detaylar...

“CANAVAR ORTAYA ÇIKIYOR”
Karadeniz, “Sağlıkta şiddetin önlenememesinin en önemli nedeni yaptırımların yetersiz olmasıdır. İnsanlar hastanelerde ne yapması gerektiğini bilemiyor. İnsanlarımız kahveye gittiğinde, bankaya gittiğinde, her hangi bir kamu kuruluna gittiğinde sıra beklerken sağlık hizmetlerine geldiklerinde canavar kesiliyorlar. Sağlık hizmeti alanında randevu almada vatandaşlar çok fazla sıkıntı yaşıyor. Hal böyle olunca çok fazla yoğunluk meydana geliyor. Bu sefer herkes ‘benim durumun acil’ diyerek sıranın kendine gelmesini istiyor. İnsanların birbirine ve sağlık çalışanlarına tahammülü yok. Sağlıkta şiddetin artmasının en büyük sebeplerinden birisi sağlık hizmetlerinde önceliği maalesef beceremememizden kaynaklanıyor. İnsanlar acil servisi nasıl kullanması gerektiğini bilmiyor. Sıra ve yoğunluk acil servislerde çok daha fazla yaşanıyor. Acil servislere başvuru sayısını düşürmemiz gerekiyor. Acil servislere yapılan 100 başvurunun yaklaşık 70, 80 tanesi acil vaka değil. Bu da gerçek hastaların yanlış, eksik tedavi olmasına ya da hiç tedavi olamamasına neden oluyor” şeklinde konuştu.

“SİSTEMİN MAĞDURU HEKİMLER”
Fırat Karadeniz, “Sağlıkta şiddet aslında sağlık çalışanına, hekime değil vatandaşa yapılıyor. Yapılan bu gaspın cezası yeteri kadar verilmiyor maalesef. Eğer cezalar caydırıcı ve yeterli olsaydı şiddet gerçekleşmezdi. İnsanların şiddeti uygulaması için ortam hazırlanmaması gerekiyor. Yaptırımların ve cezaların yeterli olması gerekiyor. Bizler hayat kurtarırken hayatımızı kaybetmek istemiyoruz. Eylemlerin karşılığında hukuki yaptırım yok. 'Vuruyorum, dövüyorum, hakaret ediyorum ama nasıl olsa karşılığı yok' diye düşünülüyor. Hekimler günah keçisi ilan edildi, şamar oğlanı haline getirildi. Çöken sistemin mağdurları, maddi-manevi hekimler oldu” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim