1980'li yıllardan itibaren teknolojinin ve internetin yaygınlaşması bazı yaşam biçimlerini değiştirmiş ve dönüştürmüştür. İnternetteki birçok hizmete erişim, kendimizi yalnızca içinde yaşadığımız binalarla sınırlamamıza değil, aynı zamanda zaman kaybetmekten de kaçınmamıza olanak tanır. 2020 yılının başından itibaren tüm dünyayı kasıp kavuran salgın nedeniyle internet üzerinden sunulan tüm hizmetler zorunlu hale geldi.

Online Terapinin Avantajları Nelerdir?

  • Online terapi, bir terapistin ofisine gitmek için plan yapma ve zaman harcama ihtiyacını ortadan kaldırdığı için daha erişilebilir ve pratiktir. Seans, kendinizi ifade etmekte özgür ve rahat hissettiğiniz her yerde yapılabilir.
  • Kırsal alanlarda nitelikli psikoterapistlere erişim zor olabilir. Bu nedenle psikoterapi hizmeti almak için büyük bir şehre seyahat etmek gerekebilir ve seanslara düzenli olarak katılmak zor olabilir. Bu gibi durumlarda online psikolog ekonomik ve geçici olarak sürdürülebilir bir hizmettir.
  • Fiziksel hastalık bulunduğumuz yerden ayrılmamızı engelleyebilir. Tam da bu nedenle psikolojik desteğe ihtiyaç duyulabilir. Online terapi, psikoterapi hizmetlerinin daha fazla kişiye ulaşmasını sağlar.
  • Pandemi sürecinde yaşanan karantinalar nedeniyle birçok insanın çalışma sistemi ile sosyal çevresi arasındaki ilişki değişmek zorunda kaldı. Buna COVID-19 virüsü ve yeni düzene uyum sorunuyla ilgili endişeleri de eklediğinizde, akıl sağlığı sorunları söz konusu olduğunda daha da dezavantajlı durumdasınız. Böyle zamanlarda online terapi ile fiziksel sağlığınızı riske atmadan zihinsel dayanıklılığınızı artırmak için psikoterapi hizmetlerinden faydalanabiliyoruz.

Online Terapi Dezavantajları Nelerdir?

  • Terapötik ilişki, terapist ve danışan arasında, hedeflerin ve tedavinin karşılıklı olarak kararlaştırıldığı ve tedavi sonuçlarının artırıldığı güvene dayalı özel bir ilişkidir. Bu ilişkiyi kurmak zaman alabilir ve özellikle online terapide sağlıklı bir ilişki kurmak daha da zor olabilir.
  • Online terapide yüz yüze iletişim kurulmadığı için terapistler danışanın duygusal durumu ve dil beden, jest ve yüz ifadeleri gibi duyguları hakkında bilgi sağlayabilecek geri bildirimleri değerlendirmekte zorlanabilirler.
  • Online terapi tüm danışanlar için uygun olmayabilir. Çevrimiçi terapi her danışan için uygun olmayabilir (örn. intihar düşüncesi, psikoz vb.). Bu nedenle online terapiye öncelikle değerlendirme seansları şeklinde ve bir terapistin rehberliğinde yaklaşmak akıllıca olabilir.
  • Online terapi sırasında donan görüntüler, sesin karşı tarafa gitmemesi, aramaların kesilmesi gibi teknik sorunlar konuşmanın akışını bozabilir.

Online Terapi Yüz Yüze Terapinin Yerini Tutar mı?

Online terapinin artılarını ve eksilerini düşündüğünüzde, online terapinin geleneksel terapi seansı kadar etkili olup olmadığını merak edebilirsiniz. Bu alanda yapılan araştırmalar, çevrimiçi terapinin birçok ruhsal bozukluğun tedavisinde fiziksel terapi seansı kadar etkili olduğunu göstermiştir.

Nora Psikoloji İle Online Psikolog Görüşmeleri

Nora Psikoloji, günlük hayatın stresinden karmaşık ruhsal hastalıklara kadar geniş bir yelpazede psikolojik danışmanlık hizmetlerini modern ve bilimsel bir şekilde sunar. Bireyleri ve karşılaştıkları sorunları psikolojik, biyolojik ve sosyo-kültürel yönleriyle ele alır ve tedavi sürecinin bir parçası olarak görür. Nora Psikoloji’nin tavsiye edilen online psikologları için https://norapsikoloji.com/online-terapi/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Bu sayfa üzerinden dilediğiniz online psikolog için randevu oluşturarak terapiye başlayabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim