Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı İrfan Kalyoncu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) bin 300 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme anlaşmazlığında Yüksek Hakem Kurulu'nun kararını verdiğini belirterek, önümüzdeki hafta sözleşme imzalayacaklarını açıkladı.

OMÜ ile sendika arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, geçtiğimiz Nisan ayında çıkmaza girmiş, arabulucuda anlaşma sağlanamaması üzerine konu Yüksek Hakem Kurulu'na taşınmıştı. Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı İrfan Kalyoncu Yüksek Hakem Kurulu'nun kararını verdiğini açıkladı. OMÜ hastanesinde güvenlik, temizlik, veri giriş sekreteri, biomedikal ve normal teknisyen, laborant, kimyager, biyolog, radyoloji teknikerleri, acil tıp teknisyenleri, paramedikler, cerrahi teknisyenleri, anestezi teknisyenleri ve hemşireleri ilgilendiren toplu sözleşme ile ilgili bilgi veren Kalyoncu, geriye götürülmek istenen maddelerin neredeyse tamamının Hakem Heyeti tarafından hak kaybı olmadan değerlendirildiğine dikkat çekti.

GELECEK HAFTA SÖZLEŞME İMZALANACAK

Başkan Kalyoncu konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Hakem Kurulu, OMÜ yönetiminin rektörlüğün hak kaybına sebebiyet vermek için uğraştığı maddeleri kabul etmeyerek çalışanların hak kaybını engelledi. Ancak mevcut alınan ikramiye ve sosyal yardımları sabit tutarak artırma yoluna da gitmedi. Bunu yaparken rektörlüğün sosyal yardımları düşürme kararanı da yine çalışanlarımızın lehine reddetti. 40 saatlik haftalık çalışmayı onaylayarak yine işçilerin lehine bir karar verdi. 45 günlük kıdem tazminatını onayladı. Yüzdelik zamlarda ilk altı ay yüzde 6 artı enflasyon, ikinci, üçüncü ve dördüncü aylarda ise yüzde 4 artı enflasyon maddeleri kabul edildi. Hakem Kurulu tarihinde ilk defa ek karar yayınlayarak eylül ikramiyesini düzelterek eski haline, yani 17 güne düşürerek bize göre çalışanlarımızın 13 günlük bir hak kaybına neden oldu. Buna itirazımızı sözel olarak bildirdik ancak kabul edilmedi. İşçilerimiz daha fazla mağdur olmasın diyerek gelecek haftaki görüşmelerimizden sonra sözleşmemizi imzalayacağız" diye konuştu. (DUVAR)

Editör: TE Bilisim