Halk Tv'den Dinçer GÖKÇE'nin özel haberi;

Sağlık turizmi son yıllarda hızlı bir büyüme kaydediyor. Geçen yıl elde edilen gelir 4 milyar dolar. 20 milyar dolarlık gelir hedefi söz konusu iken, bu alanda yaşanan denetimsizliği ise, Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma gözler önüne seriyor.

Dehşete düşüren olayın odağında Şişli’de bulunan Apeks Estetik Sağlık Danışmanlık Şirketi ile Sultangazi’de bulunan Özel Batı Tıp Merkezi yer alıyor. Danışmanlık şirketi sağlık turizmi adı altında yurtdışından getirdikleri hastaları Özel Batı Tıp Merkezi’ne yönlendiriyordu. Estetik ameliyat olacak kişilerle ilk görüşmeyi, çoğunlukla danışmanlık şirketinin ortaklarından Murat Kaynak yapıyordu. 32 yaşındaki sağlık memuru Kaynak, kendisini tıp merkezinin başhekimi olarak tanıtmaktaydı. İkinci aşamada ise, devreye Suriye vatandaşı olan ve ülkesinde laborant olarak çalışan Deniz Nedimoğlu giriyordu. Nedimoğlu, hastalara ‘Türkiye’nin en iyi doktorlarından biri’ olarak pazarlanıyordu. TC vatandaşlığı alan Nedimoğlu'nun önceki adının ise Abdulrahim Aqrah olduğu anlaşıldı.

Savcılık dosyasına giren kayda göre operasyonu sahte doktor Deniz Nedimoğlu yapıyor.

Erdoğan: Biz bitti demeden hiçbir şey bitmez Erdoğan: Biz bitti demeden hiçbir şey bitmez

Ameliyatlar gece yapıldı

Hastalarla anlaşma sağlanınca, ödeme miktarı ve yapılacak estetik operasyonun tarihi kararlaştırılıyordu. Operasyon için ise genellikle gece saatleri seçiliyordu. Operasyonlara Deniz Nedimoğlu ile uzmanlık alanı genel cerrah olan Doktor Kenan İpek giriyordu.

Laborant olduğu belirtilen Deniz Nedimoğlu ile Sağlık memuru Murat Kaynak.

Fenalaşan hastalar başka hastaneye taşındı

Olayın yargıya taşınma süreci ise şöyle başladı: Tıp merkezindeki ameliyatlardan sonra bazı hastalar fenalaştı. Durumu ağırlaşan hastalar ambulansla çevredeki başka bir hastaneye sevk edildi. Hastalar yaşadıkları dehşete ilişkin Savcılığa giderek şikâyetçi oldular.

Uyutmadan dikiş attılar

Savcılığın yürüttüğü soruşturma çerçevesinde dosyaya giren görüntüler ve alınan müşteki ifadeleri ise kan dondurdu. Dosyaya sunulan bir video kaydı ise, ameliyatların ne denli riskli bir ortamda yapıldığını gözler önüne serdi. Görüntüye göre, operasyonu gerçekleştirmek için hastanın başında bulunan kişilerin hiçbirinde ameliyat giysisi yok. Operasyonu ise Türkiye’de doktor olarak çalışma izni bulunmayan Deniz Nedimoğlu’nun yaptığı görülüyor. Nedimoğlu’na yardım eden kişinin ise ameliyat hemşiresi dahi olmadığı öğrenildi. Görüntülerde anestezi doktorunun yerine operasyona anestezi teknikeri bir kişinin girdiği görülüyor. Kayıtlarda hastaya, narkoz verilemeden dikiş atıldığı da anbean kaydediliyor.

Dehşeti yaşayan kadınların ifadeleri ise tüyleri diken diken etti:

Narkoz nedeniyle akciğerleri iflas etti

Nadia Farzadifar (49): Bana 1 yıl içine 13 ameliyat yapıldı. Meme uçlarımı kaybettim. En önemlisi de akciğerlerimi kaybettim. Bunun nedeni de 13 kez narkoz verilmesi. Ben, ‘sağlığıma kavuşmak istiyorum; sizi şikâyet edeceğim’ dedikçe bana yeni bir ameliyat daha yapıldı. Vücudumda çukurlar, tümsekler oluştu. Sağlığımı yitirdim. Bu süreçte 30 bin Sterlin (1 milyon 20 bin TL) de para ödedim.

Nadia Farzadifar, 13 ameliyat geçirdiği akciğerleri iflas etti.

‘Sahte doktorlar olduklarını bilmiyordum’

Asuman Öztutar (50): Göz kapağı kaldırma ve göğüs toplama ile protez ameliyatı oldum. 24 bin liraya anlaştık. Herhangi bir tahlil yapılmadı. Beni, üzerlerinde doktor önlüğü olan Murat Kaynak ile Deniz Nedimoğlu muayene etti. Murat Kaynak başhekim olduğunu; ameliyata birlikte gireceklerini söyledi. Üzerimde kalemle işaretlemeler yaptılar. Sahte doktor olduklarını bilmiyordum. Bana neler yaptılar bilmiyorum.

Savcılık dosyasına giren kayda göre operasyonu sahte doktor Deniz Nedimoğlu yapıyor.

İngiliz doktorlar: Kasapların eline düşmüşsün

Mastaneh Naseri (39): Kendisini B. Tıp Merkezi’nin başhekimi olarak tanıtan Murat Kaynak ile görüştüm. İlk ameliyatımı Deniz Nedimoğlu yaptı. Bu ameliyattan 5 gün sonra her iki memede de dikişler açıldı ve ikisinde de akıntı oluştu. Ameliyatlarım gece geç saatlerde yapıldı. İngiltere’de gittiğim doktorlara durumu anlattım. Bana, ‘Üst süte bu kadar ameliyat yapılması doğru değil. Hiçbir estetik uzmanı bu şekilde operasyon yapmaz. Sen, kasapların eline düşmüşsün. Hayatta olman mucize’ dediler. 12 bin Sterlin (408 bin TL) verdim. Paranın 10 bin Sterlin’ini Kaynak’a elden verdim.

Ülkesinde yaşam savaşı veren Narges Mork ile 13 ameliyat geçiren Nadia Farzadifar

‘10 saat narkoz altında kaldım’

Zohreh Mirsanei (42) : Bana, kombine estetik denilen birden fazla operasyon tek seferde yapıldı. 10 saat narkoz verildi. Benim başıma Türkiye’de gelen bu olaylar tam bir sağlık skandalı. Bu ameliyattan sonra kan değerim 12’den 9’a düştü. Görüşmeyi yaptığım Kaynak kendisini başhekim olarak tanıttı.

İtalyan kadın tıp merkezinde fenalaştı

Carmella Apice (34): İtalya’dan gelen bu kişi Deniz Nedimoğlu tarafından ameliyat edildi. ‘Kombine estetik’ denilen bir dizi operasyon geçiren Apice’nin vücudunda enfeksiyon oluştu. Karın dikişleri açıldı. Ameliyatın yapıldığı Batı Tıp Merkezi’nde fenalaşan Apice, özel bir hastaneye kaldırıldı.

Ülkesinde yaşam savaşı veriyor

Narges Mork (42): Kan değerleri düşükken (11.4 gr) ameliyata alındı. Mork’a tek seansta 6 operasyon birden yapıldı. Tam teşekkülü hastane imkânı olmayan B. Tıp Merkezi’nde yapılan işlemler sonrası Mork’un kan değerleri daha da düşerek 7.4 gr seviyesine geriledi. Mork’un durumu kötüleşince özel bir hastaneye sevk edildi. Hastanede kan verilen Mork, ülkesi Norveç’e döndü. Mork ile temasta olan bir kişi “Yaşam savaşı veriyor” bilgisini paylaştı.

‘Denkliği yok; bizde sadece pansuman yaptı’

Konu ile ilgili telefonla ulaştığımız Özel Batı Tıp Merkezi’nin sahibi Dr. Abdulmecit Bulut “Deniz Nedimoğlu’nun Türkiye’de hasta bakma veya ameliyat yapma imkânı yok. Bu alanda çalışmak için denkliği yok. Bizim hastanemizde, ‘hizmetli’ olarak çalıştı. Doktorumuz Kenan Bey bir ara başı dönünce Deniz Bey pansuman işlemi yapmış. Biz, ekibi değiştirmek için bu kişiyi de işten çıkardık” dedi. Murat Kaynak ise, “Kendimi başhekim olarak tanıtmadım. Ben sağlık memuruyum. Kimseden de elden para almadım” diye konuştu. Sahte doktor Deniz Nedimoğlu ise Halktv.com.tr’nin görüşme talebini karşılıksız bıraktı. Dr. Kenan İpek'e ise ulaşılamadı.

Ünlü doktor ‘hizmetli’ olarak kaydedilmiş

Türkiye’de çalışma izni olmadan ameliyatlara giren Deniz Nedimoğlu (40), Suriye asıllı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alan Nedimoğlu’na yönelik ifadelere göre, bu kişi ‘Türkiye’nin en iyi estetik cerrahı’ olarak tanıtılmış. Sigorta kayıtlarına göre Nedimoğlu birçok ameliyatı yaptığı Özel Batı Tıp Merkez’inde 7 Mart 2022’de işe girdi. Nedimoğlu ‘Hastane hizmetlisi’ meslek kodu ile sigortalı yapıldı. Nedimoğlu’nun işten çıkış tarihi ise 20 Temmuz 2022. Bu tarih, Batı Tıp Merkezi’ne yapılan baskından 3 gün sonrasına denk geliyor. Bu kişi, şimdilerde ise sahibi olduğu Nedimoğlu Sağlık Turizmi ve Danışmanlık şirketi ile faaliyete devam ediyor.

Sistem nasıl çalışıyor

Sağlık turizmi son yıllarda Türkiye’de artan bir ivmeye sahip. Estetik operasyon olmak isteyen kişiler, aracı firmalar tarafından bulunuyor. Yapılan işlemlere göre kimi hastadan 10 bin kiminde 30 bin dolar alınıyor. Aracı firmalar, ameliyat işlemleri için ise çeşitli hastane ve tıp merkezleri ile anlaşıyor. Ameliyathanesi kullanılan yere ise, kısa süren ameliyatlar için 10 bin, kombine estetik operasyonlar için ise hasta başına 20-30 bin liralık ödeme yapılıyor. Ameliyatlar da çoğu zaman gece yapılıyor.

Editör: TE Bilisim