Her şeyden önce tüp mide ameliyatı, aşırı derecede obez olanlar için uygundur. Yani temelde diyet ya da çeşitli yöntemlerle, kısa ya da orta dönemde kilo verebilecek potansiyeli olan kişilerin tüp mide ameliyatı olması tavsiye edilmez. Tüp mide ameliyatı, vücut kitle endeksi 40 kg/m2'nin üstünde olan hastalar için uygundur. Bunların dışında vücut kitle endeksi 35 ila 40 arasında olan, aşırı şişmanlığa bağlı hipertansiyon ya da uyku apnesi gibi sorunlar yaşayan kişiler de tüp mide ameliyatı olabilmektedir.

Bunların dışında mide küçültme ameliyatı, genelde 18 ila 65 yaş arasında olan hastalar için uygundur. Bu yaş aralığında olan ve aşırı obezite sorunu yaşayan kişiler tüp mide ameliyatı olabilir. Eğer hasta, 35'in üstünde bir vücut kitle endeksine sahip fakat 18 yaşının altında ise, ebeveyn onayı ve ameliyatın yapılması için hekim kararı zorunludur. 65 yaş üstündeki hastalar için ise ameliyat gerekliliği ve sağlık durumu gibi etkenler göz önüne alınır ve uygunsa ameliyata başlanır.

Bunların yanı sıra bazı kişiler, daha zayıf ya da ince görünmek için tüp mide ameliyatı olmak istiyor fakat ne yazık ki estetik amaçlı ameliyat olmak isteyenler tüp mide ameliyatı olamaz. Tüp mide ameliyatı, cerrahi bir operasyondur ve estetik ya da güzel görünme amaçlı uygulanamaz. Ayrıca çoğu hekim, kişinin operasyon sonrası sağlıklı beslenmeye gerekli ilgiyi göstermeyeceğini düşünüyorsa operasyonu uygulamak istemeyebilir.

Şeker Hastaları Tüp Mide Ameliyatı Olabilir mi?

Gastrik bypass, tüp mide ameliyatının farklı bir türüdür ve genelde kilo vermek isteyen şeker hastaları için Gastrik bypass ameliyatı uygulanır. Bu ameliyat türü, tüp mide ameliyatından çok farksız değildir fakat sadece belli başlı durumlarda uygulanabilir. Hem obezite hem de şeker hastalığı ile mücadele eden hastaların yaşayacağı süreç, diğer hastalara göre bir tık daha zor olabileceği için hekim kararı sonrası Gastrik bypass ameliyatına karar verilebilir.

Gastrik bypass ameliyatı, aynı zamanda tip 2 diyabet, uzun süreli insülin kullanımı ve kitle endeksi yüksek olan kişilere de uygulanmaktadır. Gastrik bypass dışında şeker hastalarına uygulanan farklı tüp mide ameliyatları da vardır. Şeker hastaları için tüp mide ameliyatı, hekim tarafından kararlaştırılır ve duruma göre hastaya sleeve gastrektomi de uygulanabilir.

Tüp Mide Ameliyatının Avantajları

Tüp mide ameliyatının birçok faydası vardır fakat bu faydaların en büyüğü, kişinin az yiyerek bile uzun süreli tokluk hissi duymasıdır. Bu operasyonu geçiren kişilerin mide geçiş yolu daralacağı için az miktarda yemek, kişinin doymasına yetecektir. Bunun dışında vücudun iştah hissi veren hormonlarında azalma görülür. Böylece kişinin iştahı da doğal olarak azalacaktır.

Durum böyle olunca birçok hasta, operasyonu geçirmeden önce bazı endişelere sahip olabiliyor. Oysa ki hasta, ameliyattan sonra her ne kadar çok yemeden doysa da bu durum, kişinin hiçbir şey yemeyeceği anlamına gelmiyor. Kişi, her şeyden azar azar yiyebilir ve bu sayede dengeli beslenmek daha mümkündür.

Bunların dışında ise tüp mide ameliyatında yan etki oranı düşüktür ve bu ameliyatın hızlanma süreci, diğer ameliyatlara oranla daha hızlı olur. Kişi, operasyondan kısa bir süre sonra günlük hayatına dönebilir ve hekiminden aldığı tavsiyeler ile yeni, sağlıklı bir hayata adım atabilir.

Tüm bunların sonucu olarak kişi, ortalama 1 yıl gibi bir sürede fazla kiloların çoğundan kurtulmuş ve sağlıklı yaşam stiline alışmış olur. Tabii kilo vermek, sağlıklı, yeni bir hayata atılmaktan daha kolay olacağı için bu süreç kimi zaman uzayabilir. Bu noktada kişinin ve hekimin azmi çok önemlidir.

Tüp Mide Ameliyatının Dezavantajları

Tüp mide ameliyatının avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Bu dezavantajların en büyüğü ise operasyon sırasında midenin büyük bir kısmı tamamen alındığı için midenin eski haline tekrar geri dönememesidir.

Bunun dışında ise hastalar, şekerli gıdalara ya da fast-food tarzı yiyeceklere düşkün ise, hastaların zayıflama potansiyelinde düşüş görülebilir. Yani ameliyattan sonra hasta, ameliyatı sağlıklı bir yaşam tarzı ile desteklemelidir.

Son olarak mide, operasyon sırasında tüp haline getirildiği için zamanla genişleyebilir ve ameliyatın kilo kaybettirici etkisi yıllar içinde azalabilir. Etkinin azalmaması için ise yine kişinin dengeli bir şekilde beslenmesi gerekmektedir.

Kaynaklar:

https://www.drhasanerdem.com/kimler-tup-mide-ameliyati-olabilir/

Editör: TE Bilisim