Akıllı telefon bağımlılığı, ciddi bir problem. Özellikle çocuklar ve gençler, okul çalışmalarından çok telefonlarına daha fazla ilgi gösteriyorlar. Bu eğitimlerini olumsuz etkiliyor. Bunun önüne geçmek için ülkeler peş peşe adım atıyor. Son örnek Hollanda. Hükûmet okullarda cep telefonu, tablet ve akıllı saat kullanımını yasaklamaya hazırlanıyor. Eğitim Bakanı Robbert Dijkgraaf “Her ne kadar cep telefonları hayatımızla iç içe geçmiş olsa da sınıfa ait değiller” dedi. Düzenleme 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek. Ülkemizde de okullarda cep telefonu ve tablet kullanımına karşı tedbirler alınması gündemde...

Milletvekillerinin alacağı zam belli oldu! Milletvekillerinin alacağı zam belli oldu!

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin “Öğretmenler ve veliler bu konudan yakınıyorlar. Dolayısıyla okulların tamamı için değil ama dersliklere sokulmasıyla ilgili bir tedbir alınmasının faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

Bakan Tekin’in kurmaylarına ‘Bu konuda yapılması gereken ne varsa yapılsın. Dünyada örneklerine de bakarak bir çalışma hazırlansın’ talimatı verdiği öğrenildi. MEB’in tek paket içinde kapsayıcı bir hazırlığı sürüyor.

EĞİTİMCİLER TARTIŞIYOR

Karatay Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hatice Yalçın “yasaklamak yerine sınır konulmalı” uyarısını yaptı. Ortaokul ve lise dönemindeki gençlerin TikTok, Snapchat gibi uygulamaları çok sık kullandıklarını hatırlatan Yalçın, bu eğlenceli etkinliklerinin tamamen yasaklanmasının ciddi bir sıkıntı olabileceğini hatırlattı.
Yalçın “Yapay zekâ ya da bulut uygulamalarının yaygınlaştığı bu dönemde çocukların teknolojik yenilikleri takip edememeleri yoksunluk sendromlarına sebep olabilir. Telefon yasağı kararının uygulanış şeklinin okul idaresi, öğretmenler, veliler ve öğrencilere bırakılması iyi bir uygulama olabilir. Ortak kararla sınıflarda telefon tamamen yasaklanabilir ya da istisnai durumlarda veya dersin içeriğinin gerektirdiği ölçüde sınırlı şekilde ekran kullanımına izin verilebilir. Eğer bu cihazlar çocukların eğlenceli şekilde ve daha nitelikli öğrenmelerini sağlayacaksa sınır koyarak telefon kullanmaları sağlanmasında yarar var” dedi. Teknolojiyi güvenli kullanmayı öğrenmenin altını çizen Yalçın “Çocukların internet ve sosyal medyanın tehlikelerinden nasıl kaçınacaklarını bilmeleri gerekir. Öğretmenler, derslerde öğrencilere teknolojiyi nasıl güvenli ve sorumlu bir şekilde kullanacaklarını gösterir. Öğrencilerin bu dersler sırasında kendi cihazlarına erişimleri varsa, bu iş daha kolay yapılabilir” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim