Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde Kovid-19’a bağlı Eris varyantının Türkiye’de 9 kişide görüldüğünü duyurdu. Bir süredir de vaka sayılarında artış olduğu duyuruluyordu. Türkiye’de sağlık ekiplerinin sayısının Kovid-19 pandemisi döneminde olduğu gibi yeterli olduğuna dikkat çeken Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Kemal Noyan, “Sağlık ordumuzun sayısı yeterli olsa da öncelikli olarak bu sağlık ordusunun moralini yüksek tutacak koşullar oluşturulmalıdır” dedi.

Tüm dünyada Kovid-19 kısıtlamalarıyla geçen 2 yılın ardından Dünya Sağlık Örgütü salgının bittiğini duyurmuştu. Ancak yeni Kovid-19 varyantlarının yayılımı devam ediyor. İlk kez Şubat ayında Endonezya’da görülen Kovid-19’un yeni varyantı Eris, geçtiğimiz günlerde Türkiye’de de görüldü. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Kemal Noyan ise sağlık çalışanları ile ilgili çağrıda bulundu.

 

AĞUSTOS AYINDA HASTANEYE YATIŞLAR VE ÖLÜMLER ARTIŞ GÖSTERMİŞTİ

Eris varyantı ile ilgili ABD’nin açıkladığı verileri hatırlatan Noyan, iki haftalık verilerde vakaların arttığının belirtildiğinin altını çizerek, “ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi olan CDC, 19 Ağustos 2023 tarihli raporunda vakalarda artış olduğunu göstermişti. İki hafta önceki verilere göre Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatışlar yüzde 14,3 ve Kovid-19'dan ölümler yüzde 8,3 artış göstermişti” dedi.

 

ERİS VARYANTININ BELİRTİLERİ KOVİD-19 İLE BENZER

Eris varyantının belirtilerine dikkat çeken Noyan, en yaygın belirtilerin Kovid-19 ile benzer olduğunu belirtti. Noyan, Dünya Sağlık Örgütünün belirtileri açıkladığını ifade ederek, “Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı veya solunum güçlüğü, kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü, baş ağrısı, yorgunluk, burun akıntısı veya tıkanıklığı, tat veya koku kaybı, ishal veya mide rahatsızlığı en yaygın görülen belirtilerindendir” diye konuştu.

 

“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MORALLERİNİ YÜKSEK TUTACAK KOŞULLAR OLUŞTURULMALI”

Kovid-19 pandemisi döneminde sağlıkçıların çalışmalarını hatırlatan Noyan, mücadele edecek insan kaynakları konusunda yeterli durumda olunduğunu belirterek, şiddet vakalarını hatırlattı. Noyan, “Tüm salgın hastalıklara karşı mücadele edecek insan kaynaklarımız güçlü ve yeterlidir. İhtiyaç olunan ise bu sağlık ordusunun moralini yüksek tutacak koşulların oluşturulmasıdır. Maalesef her gün sağlık merkezlerinde yaşanan terör eylemleri sebebiyle sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonlarının oldukça düşük olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, 'değişim' tartışmasına noktayı koydu Erdoğan, 'değişim' tartışmasına noktayı koydu
Editör: TE Bilisim