Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu, Kozmetik Denetim Dairesi Başkanlığı yeni yılın ilk çeyreğine yönelik piyasa kontrol raporunu yayımladı. Riskli kozmetik malzemler listesinde yer alan 147 ana ürünün hepsinin saç boyası olması gözlerden kaçmadı. Tüm renklerin çocuk ve gençlerin de ilgiyle kullanmış olduğu bu malzemeler uzmanlara göre bitkisel veya kimyasal olması sağlık bakımında hiçbir fayda göstermiyor. Uzmanlar, 16 yaşından önce bu tür ürünlerin kullanılmaması gerektiğini savunuyor.

Denizli Servergazi Hastanesi Çalışanı Vefat Etti Denizli Servergazi Hastanesi Çalışanı Vefat Etti


'KIL KÖKLERİNE ZARAR VEREBİLİR'
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan, şu açıklamalarda bulundu: “Gençlerdeki makyaj yapma eğilimini de saç boyasını da onaylamıyorum. Saç köklerini korumak önemli. Hem yüzde hem saçta kullanılan her kimyasal madde risk teşkil ediyor. Gelen hastalarım içinde saçını bir tutam boyatanları görüyorum. Saç kökünü korumak kaydıyla doğal boyalar tercih edilebilir. Ama bunlar doğru olmayan uygulamalar, aileler ve okullar çocuklara sağlıkları için doğallığın önemini anlatmalı, ikna etmeli. Kıl foliküllerinin gelişimi 16 yaşına kadar devam ediyor. Epialsyon da bu yüzden geç yaşlarda başlamalı. Bu tür müdahaleler kıl köklerine zarar verebilir. Kesin bir yaş sınırı çizmek zor, her yaşta doğallıktan yanayım, kıl köklerinin korunması için 16 yaşına kadar bu işlemler yapılmamalı.” dedi.


'DENETİMLER SIKLAŞTIRILMALI'

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, internet gibi mecralarda çok miktarda kalitesiz, sahte ürünlerin satışa sunulduğunun altını çizerek, “Bilinen en ünlü kozmetik markalarının dahi sahteleri internette satılabiliyor. Ülkemizde vatandaşımız reklamlarından olumsuz etkilenip, bilinçsizce tüketebiliyor. Bu  tür ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından denetiminin sıkça yapılıp caydırıcı cezaların uygulanmaya devam etmesi gerekiyor. İnsan sağılığı ile oynayanların cezalarını çekmeleri için, denetimler sıklaştırılmalı” ifadelerine yer verdi. 

‘İÇ ORGANLARI ETKİLEYEBİLİYOR’

Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Ümit Şahiner, 1 günde 5-6 kez saç boyaması yapan 17-18 yaşında bir hastasının toksik tepkilerden dolayı yoğun bakıma alındığını, canının zor kurtulduğunu belirtti. Bu tür reaksiyonda yaşama şansının yüzde 50’ye kadar azaldığını belirten Şahiner şu konuşmayı yaptı: “Bu tür vakalarda genellikle kontat dermatit (kaşıntılı döküntü) oluyor. Bunların hepsi kimyasal madde. Doğal eşittir faydalı diye de bir durum yok. Doğal ürünlerin içinde kimyasal yok belki ama polen var, o da alerjik reaksiyona sebebiyet verebiliyor. ‘Doğal saç boyası kullanıyorum, zararı olmaz’ demek, büyük aldatmaca. Baş belamız hint kınası. Gençlerde yaygın. Cilde hasar verip, iç organları etkileyebiliyor.” 


'287 ÜRÜNDE 147 SAÇ BOYASI RİSKLİ'

TİTCK’ bu sene dezenfektan, sabun, sinekkovucu gibi insan vücuduyla yakından haşır deşir olan “biyosidal” ürünlerin 32’sini denetledi, 5’ini riskli, 16’sını riskli bulup para cezası uyguladı. Kozmetik alanında ise doğru olmayan 287 ürün içinde 147 saç boyasının içeriğinde mevzuata uygun olmadığı belirtildi, “riskli” listeye eklendi. Geçici ve yarı kalıcı boyalar da olan “kanarya sarısından” “çılgın maviye” canlı renk diye gençlere sunulan Erol Avcı’nın ürünleri piyasadaki tüm paketleriyle riskli olduğu açıklandı. “Color Up, Crazy Color, Jamaican Jeans, Jamaican Tropic” uyarı yapılan diğer ürünler arasında bulunuyor.

Editör: Sercan Yılmaz