Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Osmaniye’de geçici barınma merkezinde kalan depremzedelerle bir araya geldi. Sonrasında Bakan Koca, İslahiye Devlet Hastanesi’nde yaptığı basın açıklamasında son durumu değerlendirdi.

Bakanı Koca, İslahiye Devlet Hastanesi’nde açıklama yaptı

İslahiye Devlet Hastanesi’ndeki incelemelerinin ardından açıklama yapan Koca, Osmaniye, Nurdağı ve İslahiye’deki çalışmaları yerinde incelediklerini söyledi.

Koca, 6 Şubat ve sonrasında birbirini izleyen depremler sebebiyle İslahiye’de 1347, Nurdağı'nda 2 bin 170 kişinin hayatını kaybettiğini anımsatarak, Gaziantep genelinde can kayıplarının 3 bin 897’ye ulaştığını, Osmaniye’de ise toplamda 993 kişinin vefat ettiğini bildirdi.

“Gaziantepli hastalardan 25 bin 276'sı taburcu oldu”

Gaziantep’te 16 devlet hastanesi, 1 üniversite hastanesi, 2 toplum sağlığı merkezi, 167 aile sağlığı merkezi, sayısı 51’i bulan 112 istasyonları ve 104 sağlık evinin halen hizmet verdiğini aktaran Koca, şu bilgileri paylaştı:

“Sağlık hizmetinde boşluğa meydan vermemek amacıyla ikisi İslahiye’de, biri Oğuzeli’nde, biri Nurdağı’nda olmak üzere toplam 4 sahra hastanesi kurulmuştur. Çadır kentlerde kurulan acil müdahale ünitelerinin sayısı 16’dır. İl genelindeki diğer sağlık kurumu binalarından 6’sı ağır, 5’i orta, 169’u az hasarlı durumdadır. 54'ünde hasar yoktur.

Gaziantep’te il genelinde 627 eczane aktif olarak hizmet vermektedir. Afet bölgesinde 2 mobil eczane ile 2 sahra eczanesi depremzede vatandaşlarımıza ilaç ve eczacılık hizmeti sunmaktadır. İslahiye ilçesindeki 19 eczane ile Nurdağı ilçesindeki 11 eczane, maalesef hizmet verememekte. Bu iki ilçede İslahiye ve Nurdağı'nda birer çadır eczane açılmıştır”

Bakan Koca, depreme bağlı sebeplerle tedavi altına alınan Gaziantepli hastalardan 25 bin 276’sının taburcu edildiğini, 656 hastanın tedavisinin serviste, 96’sının ise yoğun bakımda devam ettiğini aktararak, “Afetin yaşandığı ilk günden bugüne cerrahi müdahale yapılan Gaziantepli depremzede sayısı 1994’tür. Gaziantep’te 340 bin 150 kişiye birinci basamak temel sağlık hizmetleri ulaşmış, toplamda ise 636 bin 940 kişiye sağlık hizmeti verilmiştir. Acil başvuru sayısı 177 bin 311, tüm birimlere yapılan toplam başvuru sayısı ise 327 bin 596 olarak gerçekleşmiştir. Çadır kentlerdeki acil müdahale ünitelerinde yapılan muayene sayısı 22 bin 202’dir” şeklinde konuştu.

“Nurdağı ve İslahiye’de şebeke suyu içme suyu olarak kullanılmamalıdır”

İslahiye ve Nurdağı ilçeleriyle afetten hasar gören Gaziantep’te, su klorlama çalışmaları ve bakiye klor ölçümlerinin ilk günlerden itibaren düzenli olarak yapıldığına dikkat çeken Koca, “Bu ölçümler için alınan 998 su örneğinden 938’inde klor oranı yeterli, 60’ında yetersiz bulundu. Su örnekleri mikrobiyolojik ve kimyasal açıdan da analiz edilmektedir. Bugüne kadar 736 su örneği alınmış, bu örneklerden 512'si sağlık açısından uygun, 103’ü ise uygunsuz bulunmuştur. Bu bilgiler ışığında ısrarla vurgulamak isterim, Gaziantep’te Nurdağı ve İslahiye'de şebeke suyu içme suyu olarak kullanılmamalıdır” dedi.

“Osmaniye’de hastane harici 61 sağlık tesisinden 43’ü hasarsız durumda”

Osmaniye’deki eczane ve hastanelerin durumuyla sağlık hizmetleri hakkında bilgi veren Koca, kentte 4 devlet hastanesi, 64 aile sağlığı merkezi, 112 acil istasyonlarından 28’i, 38 sağlık evi, 5 toplum sağlığı merkezinin hizmetlerine aksatmadan devam ettiğini söyledi.

Sahra hastanesinde hastalarla aynı şekilde ilgilendiklerini vurgulayan Koca, şehre halen hizmet veren 202 eczane olduğunu kaydetti.

Koca, Osmaniye’de binası ağır hasar gören sağlık kurumunun, Bahçe ilçesindeki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi olduğunu dile getirerek, “İl genelinde, hastane harici 61 sağlık tesisinden 43’ü hasarsız durumdadır. Hastanelerimizde servisler yatak doluluk oranı sadece yüzde 48’dir. Yoğun bakım yatak doluluk oranı ise yüzde 59’dur. Depreme bağlı sebeplerle yatırılarak tedavi edilen Osmaniyeli hastalarımızdan 2 bin 565’i çok şükür taburcu oldular. 30 depremzede hastamızın tedavisi ise halen serviste, 9 hastamızın tedavisi de yoğun bakımda devam etmektedir” ifadesini kullandı.

“Osmaniye’ye sayısı 7 bine varan sağlık çalışanıyla hizmet verdik”

Bu afete karşı, Osmaniye’ye sayısı 7 bine varan sağlık çalışanıyla hizmet verdiklerine işaret eden Koca, “Afetin yaşandığı ilk günden bu güne kadar 230 bin 944 hastamıza sağlık hizmeti verildi. Bunlardan 121 bin 153’ü birinci basamak sağlık hizmetidir. Acil hizmeti sayısı 54 bin 845’tir. Kurulan 7 Acil Müdahale Ünitesi'nde ise 14 bin 345 hastaya müdahale yapıldı. Bahçe ilçemizde hizmet veren Sahra Hastanesinde 6 bin 648 hasta muayene edilmiştir” diye konuştu.

Son 20 günden 11 ilde 11 binin üzerinde bebek doğdu

Depremzedeler için yeniden organize ettikleri ALO 184 Deprem Sağlık Hattı’nın, gerekli kolaylığı sağlayacağını ifade eden Koca, “ALO 184 hattını arayan depremzede hastamız örneğin biten ilacı için veya tedavi için bize başvurabilir. Bir hastaneye sevkini isteyebilir. İhmal etmişse, tetanos aşısının yapılmasını talep edebilir. Sürekli bakıma muhtaç hastası için destek alabilir. Tıbbi malzeme ve cihaz ihtiyacını karşılayabilir. ALO 184, diyaliz hastaları, kemoterapisi aksayan, aksama ihtimali olan tüm depremzede hastalar için başvuru numarasıdır” diye konuştu.

Bakan Koca, ALO 184 Hattı'na son iki günde 7 bin 387 arama geldiğini, taleplerin yüzde 12'sini ameliyat dahil tedavi ihtiyacı, yüzde 5,5’ini ilaç ve aşı, yüzde 3’ünü tıbbi cihaz ve malzeme ihtiyacının oluşturduğunu aktardı.

Koca, son 20 günde 11 afet şehrinde 11 binin üzerinde bebek doğduğunu, yeni doğan her bebeğin, kendilerine verilmiş umut olduğunu ve inşa edecekleri yeni hayatın sağlamlığında ölçülerinin onlar olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim