Tüp bebek tedavisine başlayan anne baba adaylarının en merak ettiği konulardan biri de tüp bebek sonrası gebelik testinin ne zaman yapılması gerektiğidir. Tüp bebek sonrası gebelik testinin ne zaman yapılması ile ilgili tüm detayları Dr. Melih Aygün bizler için yanıtlıyor.

Tüp bebek tedavisinin (IVF) bitiminde, embriyo transferinden yaklaşık iki hafta sonra gebelik testi yapılır. Bunun nedeni olarak döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi ve gebelik testleri ile saptanan insan koryonik gonadotropin (hCG) hormonunun üretilmesinin yaklaşık 7-10 gün sürmesi olduğunu söyleyebiliriz.

Hamilelik testi yapmadan önce bu sürenin gerçekleşmesini beklemek gerekir,çünkü testi çok erken yapmak yanlış negatif sonuç verebilir ve sizi yanıltabilir. Test çok erken yapıldığında ve vücutta test tarafından tespit edilecek kadar hCG olmadığında yanlış bir negatiflik oluşur.

Çoğu IVF kliniği, daha doğru olduğu ve düşük hCG seviyelerini bile tespit edebildiği için idrar testi yerine kanda gebelik testi yapılmasını önerir. Kan testi genellikle klinikte yapılır ve sonuçlar birkaç saat içinde alınır.

IVF kliniğinin gebelik testinin ne zaman yapılacağına ilişkin talimatlarına ve ayrıca IVF tedavinizle ilgili diğer talimatlara uymanız önemlidir. Herhangi bir endişeniz veya sorunuz varsa, doktorunuzla veya IVF hemşirenizle  görüşmeniz gerekir.

Tedavi sırasında yapılan gebelik testinin pozitif çıkması, döllenmiş yumurtanın veya rahme transfer edilen embriyonun başarılı bir şekilde tutunduğu  ve gelişmeye başladığı anlamına gelir; yani gebelik başlamıştır.

Fetüsün gelişimini kontrol etmek için düzenli ultrasonlara girmeniz ve ayrıca hormon seviyelerini ölçmek için kan testleri yaptırmanız gerekir.

Her pozitif gebelik testinin mutlaka başarılı bir hamileliği garanti etmediğini söylememiz gerekiyor. Düşük veya gebelik kaybı, pozitif bir testten sonra bile her zaman bir olasılık olarak kalır. Bununla birlikte, uygun tıbbi bakım ve izleme ile başarılı bir sonuç alma şansı genellikle oldukça yüksektir.

Öncelikle tüp bebek başarı oranı, anne adayının yaşı, embriyoların kalitesi, IVF kliniğinin başarı oranları gibi birçok faktöre bağlı olarak değişir. Tüp bebek işlemi sonrasında gebelik testi negatif çıkarsa, embriyonun rahme başarılı bir şekilde yerleşmediği anlamına gelir.

Gebelik testi negatifse, başarısız implantasyonun arkasındaki nedenleri anlamak için IVF uzmanı kadın doğum doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Doktorunuz, gelecekteki döngülerde başarılı bir hamilelik şansını artırmak için IVF tedavi planınızda daha fazla test veya ayarlama önerebilir. Başarısız bir tüp bebek döngüsünden sonra fiziksel sağlığınıza dikkat etmeniz çok önemlidir. Buna sağlıklı beslenme, yeterince dinlenme ve düzenli egzersiz yapma dahildir.

Tüp bebek tedavisinin her zaman başarılı olmadığını ve hamilelik elde etmek için birden fazla girişimde bulunulabileceğini unutmamak önemlidir. Dolayısıyla tüp bebek tedavisi duygusal bir yolculuk olabilir,sevdiklerinizden ve gerektiğinde sağlık ekibinden destek almanızı öneririz.

Şiddet sonucu  doktor, acil hekimliği bıraktı,  hükmün açıklanmasını geri bırakıldı Şiddet sonucu doktor, acil hekimliği bıraktı, hükmün açıklanmasını geri bırakıldı

Her çiftin tüp bebek yolculuğunun farklı olduğunu ve başarılı bir hamilelik elde etmek için birden fazla girişimde bulunmanız gerekebileceğini unutmamak gerekir.

Editör: TE Bilisim