Film izlemek oldukça yaygın bir kültürdür. Görsel, işitsel ve  duygusal olarak deneyim kazanmamızı sağlar. Film izlemek derin düşüncelere sürükleyebilir ve analitik becerileri geliştirebilir. Film konularına göre izleyen kişileri kültürlendirebilir. Bu sebeplerden dolayı film izlemenin hayatımızdaki yeri büyüktür. Bazı filmler vardır ki izledikten sonra kalıcı etkiler bırakır ve bir süre akıldan çıkmaz. Konusu ve kurgusu itibari ile izleyiciyi filmin içine çeker. Türk sinema tarihinde çekilmiş yerli filmler ise oldukça fazladır. Birçok film unutulmazdır ancak bazı filmler adından sıkça söz ettirmiştir. Bu filmlerden 5 tanesini unutulmaz film olarak adlandırdık ve sizin için derledik.

Selvi Boylum Al Yazmalım

Fazlasıyla üretken olunan bu yıllarda çıkarılmış filmlerden en çok sevilenlerden biraz bahsedelim. İlk olarak Selvi Boylum Al Yazmalım filmi adını sıkça duyduğumuz ve gerek oyuncu kadrosuyla gerek konusuyla izleyicilerde zamansız bir tat bırakıyor. Imdb puanı 8.5 olan filmde başrolleri Türkan Şoray ve Kadir İnanır paylaşıyor. Aslında Cengiz Aytmatov’un 1970 yılında yayımladığı bir roman olan Selvi Boylum Al Yazmalım sonradan filme uyarlanmıştır. Filmin konusu ise köylü kızı Asya ile kamyon şoförü olan İlyas’ın köyde başlayıp sonrasında kısa süren bir evlilikle aşka dönüşmesini anlatmaktadır. İlyas’ın kamyon şoförlüğü işinden bakım servisi işine geçmesiyle birlikte ailesiyle geçirdiği vakit ve gösterdiği ilgi azalır böylelikle hikaye başlar.

Filme dipnot olarak verilebilecek bir bilgi ise filmin en bilindik repliklerinden olan "Sevgi neydi; sevgi iyilikti, dostluktu, sevgi emekti" sözü kitapta yer almıyor olmasına rağmen senaryoya eklenmiştir ve toplumda yer edinen bir söz haline gelmiştir.

Kelebeğin Rüyası

22 Şubat 2013 tarihinde yayınlanan Kelebeğin Rüyası, dram türünde yer alan bir filmdir. Yönetmenliğini ve senaryosu Yılmaz Erdoğan’a aittir. Oyuncu kadrosunda ise Kıvanç Tatlıtuğ, Mert Fırat, Belçim Bilgin, Ahmet Mümtaz Taylan gibi ünlü oyuncular yer alıyor.

Hastane Bahçesinde Şimdi de Uyuşturucu Satılmaya Başlandı Hastane Bahçesinde Şimdi de Uyuşturucu Satılmaya Başlandı

Yerli film olan Kelebeğin Rüyası’nın konusu ise Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip uslu üzerinden anlatılmaktadır. Film Zonguldak’ta geçer. İki şairi oynayan Tatlıtuğ ve Fırat gelişen madenci kentinde sanata ve edebiyata tutunmaya çalışır. Cumhuriyet yeni kurulmaya başlanmıştır ve modernleşme kendini gösterme çabasındadır. Bu sırada da Avrupa’da savaş yaşanmaktadır. Belediye Başkanı’nın Kızı Suzan Zonguldak’a gelir ve Rüştü ile Muzaffer’in şiire olan inancı Suzan’a aşklarını itiraf etme denemeleriyle güçlenir. Ancak 1940’lı yıllarda verem hastalığı oldukça yaygındır ve iki şairimizde bu hastalıkla mücadele etmek zorunda kalır. Rüştü ve Muzaffer hem sağlıklarıyla uğraşırken hem de şiir ile hayatlarını sürdürmeye devam etmeye çalışırlar. Kelebeğin Rüyası yerli film olarak IMDB’de 7.7 puan almıştır. Filmin hikayesi ise gerçek hayat hikayelerinden alınmıştır.

7. Koğuştaki Mucize

Yerli film izle dendiğinde son 5 yılın en iyi yapımlarından olan 7. Koğuştaki Mucize karşımıza çıkmaktadır. 10 Ekim 2019’da yayınlanan film, dram türündedir. Filmin yönetmenliğini Mehmet Ada Öztekin üstlenmiştir. Oyuncu kadrosunda ise Aras Bulut İynemli, Nisa Sofiya Aksongur, Celile Toyon, İlker Aksum, Sarp Akkaya gibi ünlü oyuncular bulunmaktadır.

Güney Kore yapımı Miracle in Cell No.7'den uyarlanmıştır. 2019 yılında Türkiye'de en çok izlenen film olmuştur. Türkiye'nin en çok hasılat yapan dördüncü filmidir.

Memo, zihinsel engelli bir bireydir ve kızı Ova, babannesi Fatma Nine ile beraber Muğla’da yaşarlar. Meme çobanlık yaparak ailesinin geçimini sağlar. 1983’te bir komutanın kızı ile Memo yakalamaca oynarken kız kayalıklardan düşer ve kafasını çarptıktan sonra denize düşerek ölür. Memo onu kurtarmaya çalışır ancak artık çok geçtir. Komutan kızını Memo’nun kolları arasında görünce suçu ona atar ve idam edilmesini ister. Memo hapishanede işkenceye ve şiddete maruz kalır. Memo’nun arkadaşları ve ailesi ise onun suçsuz olduğuna inanır ve oradan çıkarmak için çözüm yolları ararlar.

Yerli film izle başlığı altında bahsettiğimiz 7. Koğuştaki Mucize hikayesi gerçek sanılıyor ancak değildir. Film birçok filmler de esinlenildiği gibi Güney Kore yapımından uyarlanmıştır. Filmin adı ise Miracle in Cell No 7’dir.

A.R.O.G

Bir diğer yerli film izle önerimiz A.R.O.G. Filmin senaryosunda ve yönetmen koltuğunda Cem Yılmaz yer almaktadır. Türkiye’nin bilim kurgu ve komedi filmler için listede başta gelmektedir. Filmin başrol oyuncularında Cem Yılmaz, Özge Özberk, Ozan Güven, Zafer Algöz, Özkan Uğur, Nil Karaibrahimgil gibi tanınmış kişiler vardır.

Filmin konusu ise Arif ve karısı olan Ceku bebek beklemektedir. Doğum için G.O.R.A’ya gitmeye karar verirler ve o sırada Arif’in düşmanı olan, kıskanan Komutan Logar G.O.R.A’dan gelir. Arif’i zaman makinesi ile 1 milyon yıl önceye gönderir ve Logar Arif’in kılığına girerek Ceku’yu kandırır. Arif gittiği zaman diliminden kurtulmaya çalışırken bulunduğu A.R.O.G medeniyetini geliştirmeye çalışır. Film ise Arif’in başından geçen olayları konu alır.

Kış Uykusu

Yerli film izle başlığımızda unutulmayacak bir diğer film ise Kış Uykusu. 13 Haziran 2014 tarihinde seyirciyle buluştu. Yönetmen koltuğunda Nuri Bilgi Ceylan oturuyor. Filmin oyuncu

kadrosunda Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Melisa Sözen, Nejat İşler, Tamer Levent gibi ünlü oyuncular yer alıyor. Nuri Bilge Ceylan’ın filmler konusundaki ünü globalde de tanınmıştır.

Filmin konusunda Aydın emekli bir tiyatrocudur. Oyunculuğunu bıraktıktan sonra Kapadokya’da babasından kalan butik oteli işletmek için geri döner. Anadolunun ortasında adeta kış uykusuna yatmış gibi olan Aydın. Issız bir mekanda kendisiyle, hayalleriyle, sevdikleriyle kurduğu ve düşe kalka devam ettirmeye çalıştığı ilişkilerini konu alır.

Bu tarz filmler aklımıza kazınan önemli yapıtlardır. Yerli film izle konusu altında derlediğimiz  filmler duygusal ve görsel alanınıza dokunacak izleyenleri bir an olsun gerçek hayattan koparacak filmlerdir.

Editör: Sercan Yılmaz