personel sağlık

Çalışanların en büyük hayali günün birinde emekli olabilmektir. Ancak bazı sağlık durumlarında emeklilik yaşı öne çekilebiliyor. Bunun içinse sigortalının malulen emekli olması gerekiyor. Sağlık sorunlarına bağlı olarak erken emeklilik imkanları genellikle malulen emeklilik ve engelli hakları temelinde iki ana kategoride ele alınıyor. Ancak her iki kategori arasında önemli farklar bulunuyor. Bu hastalıkları yaşayan bireyler, daha erken emekli maaşı almaya başlayabilir.
   
Sigortalı olarak çalışan kişiler, çeşitli sağlık sorunlarından dolayı erken emeklilik hakkı elde edebiliyor. Bu bağlamda, sağlık durumu kötüleşen veya rapor alan kişiler için sunulan erken emeklilik imkanları oldukça önemli bir rol oynuyor. Sosyal Güvenlik Mevzuatı, bu ihtiyaca cevap verebilmek adına özel düzenlemeler içeriyor.
   
Malulen emeklilik hakkı, her hastalık için geçerli olmuyor. Bu emeklilik için, bazı özel sağlık durumlarının yaşanması gerekiyor. İşte malulen emekli olunabilecek rahatsızlıklar:
   
Kanser Epilepsi Parkinson hastalığı Beyin tümörleri Behçet hastalığı Organ nakli (kemik iliği hariç)
   
AIDS Tüberküloz Siroz Zeka geriliği Şizofreni
   
Bipolar bozukluk Multipl skleroz (MS) Serebral palsi Felç Uzuv kayıpları Demans Görme kaybı
   
Bu hastalıkların yaşanması durumunda, iş gücü kaybı yüzde 60 ve üzerinde olursa, kişi malulen emeklilik hakkı kazanabilir.

Malulen emekli olabilmek için bazı yasal şartlar bulunuyor. Bu şartlar:
   
Sigortalı çalışma koşulu: İşçi ve memur  en az 10 yıl süreyle kesintisiz bir şekilde sigortalı olarak çalışmış olmaları gerekiyor. Prim ödeme şartı: Sigortalı bireyin en az 1800 gün prim ödemesi gerçekleştirmiş olması gerekiyor. Malullük olayının zamanlaması: Malullük durumu, sigortalının işe başlama tarihinden sonra meydana gelmeli.

Hastane Bahçesinde Şimdi de Uyuşturucu Satılmaya Başlandı Hastane Bahçesinde Şimdi de Uyuşturucu Satılmaya Başlandı

Maluliyet belgesi: Çalışanın maluliyet durumu, resmi sağlık kuruluşlarından temin edilen maluliyet raporu ile belgelendirilmeli. Güç kaybı yüzdesi: Maluliyet raporuyla emeklilik başvurusu yapabilmek için en az ` güç kaybının tespit edilmiş olması gerekiyor. Kaynak: Haber Global

Editör: Sercan Yılmaz