Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Doktoru Fethullah Kayan, kalp krizinin genç yaşa kadar indiğini belirterek, son dönemlerde kalp krizi riskinin arttığını ve hatta genç yaşlara kadar inen kalp krizi oranlarının, sigara, alkol ve madde bağımlılığı gibi faktörlerle ilişkilendirildiğini söyledi.

Kalp krizi risklerinin yaş, hipertansiyon, kontrolsüz hipertansiyon, kontrolsüz diyabet hastalığı, yüksek kolesterol düzeyleri ve ailesel genetik yatkınlıklar gibi faktörlerle arttığını belirten Dr. Kayan, bu risklerin yanı sıra sigara, alkol ve madde bağımlılığı kullanımının da kalp krizi riskini artırdığına dikkat çekti. Özellikle 45 yaşın üstünde olan kişilerde göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerin, kalp krizi belirtileri olabileceğine dikkat çekerek, bu tür durumlarda hiç zaman kaybetmeden acil sağlık hizmetine başvurulması gerektiğini vurguladı.

Hastanedeki vardiya dehşeti! Yardımcısını sopayla döverek öldürdü Hastanedeki vardiya dehşeti! Yardımcısını sopayla döverek öldürdü

Genç yaşlarda kalp krizi vakalarının arttığına dikkat çeken Dr. Kayan, Covid-19 aşısının kalp kriziyle doğrudan bir bağlantısı olmadığını belirtti. Sosyal medyada bu konuda yanıltıcı bilgilerin yer aldığına dikkat çeken Dr. Kayan, yapılan çalışmalarda Covid-19 aşısıyla kalp krizi arasında doğrudan bir ilişki saptanmadığını ve aşı olmayan vatandaşların aşı olmalarını önerdiğini belirtti.

Kalp krizinin ölüm riski taşıyan ciddi bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Kayan, kalp krizi vakalarında hastaların bazen herhangi bir semptom göstermeyebileceğini veya şiddetli göğüs ağrısı, nefes darlığı, bulantı, kusma ve terleme gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini ifade etti. Bu nedenle, kalp krizi belirtileri olduğunda, 45 yaşın üstündeki kişilerin hızlı bir şekilde sağlık kuruluşuna başvurmasının önemine dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim