Şubat ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, yılın ikinci ayında memur ve emeklilerin kayıplarına dikkat çekerek, “Memur ve emeklilerimize yapılan maaş artışından geriye yalnızca yüzde 3,47 kaldı. Bu hızla gitmesi durumunda ilk çeyrek tamamlanmadan, 2024’ün ilk yarısı için verilen zammın tamamı enflasyon karşısında eriyecek ve memur ve emeklilerin alım gücü düşmeye başlayacak” dedi.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre Şubat ayında enflasyon yüzde 4,53 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 67,07 oldu. Bağımsız araştırma şirketi ENAG’a göre ise Şubat ayında enflasyon yüzde 4,32, yıllık enflasyon ise yüzde 121,98 olarak gerçekleşti. Enflasyon verilerinin paylaşılmasının ardından açıklamalarda bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, memurların ve emeklilerinin kayıplarına dikkat çekerek kayıpların daha da artacağının altını çizdi.

Toplu Sözleşme’nin ardından Ocak ayında kamu görevlileri ve emeklilere 2024 yılının ilk 6 ayı için yüzde 15 zam yapıldığını hatırlatan Kahveci, açıklanan enflasyonun yüzde 11,53 olduğunu belirterek, “Enflasyon verilerine göre, memur ve emeklilerimize yapılan maaş artışından geriye yalnızca yüzde 3,47 kaldı. Memur ve emekliler bir sonraki zam dönemi olan Temmuz ayına kadar elinde kalan yüzde 3,47’lik artışla geçinmek zorunda kalacak ama her ay artış gösteren enflasyon karşısında maaşları erimeye devam edecek. Bu hızla gitmesi durumunda ilk çeyrek tamamlanmadan, 2024’ün ilk yarısı için verilen zammın tamamı enflasyon karşısında eriyecek ve memur ve emeklilerin alım gücü düşmeye başlayacak” dedi. 

Erdoğan ile Özel görüşmesinde tarih belli oldu Erdoğan ile Özel görüşmesinde tarih belli oldu

“BÖYLE BİR ÜCRET POLİTİKASI DAHA FAZLA SÜRDÜRÜLEMEZ”

Merkez Bankası’nın 2024 yılı için enflasyon tahmininin yüzde 36 olduğunu belirten Kahveci, memur ve emeklilere ise yüzde 15+10 oranında artış yapılacağını belirterek, “Memur maaşlarına yapılan artışlar, enflasyon hedefinin bile gerisinde kalıyor. Memur emeklileri çalışırken aldıkları maaşın yarısını bile alamıyor, çalışma hayatı ile emeklilik hayatı arasındaki bağ tamamen kopmuş durumda. Toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda kararlaştırılan maaş artışları memur ve emeklilere enflasyon kadar artışı bile öngörmüyor. Her ekonomik zorlukta memur ve emeklinin alım gücünün biraz daha azaldığını görüyoruz. Ramazan ayına yaklaşmış bulunmaktayız. Önümüzdeki ay, Ramazan nedeniyle özellikle gıda fiyatlarında yüksek artışların görüleceği bir dönem olacak. Bu maaşlarla bilhassa emeklilerimizin mübarek Ramazan ayında iftar ve sahur sofralarının geleneksel zenginliği içinde, mutlu ve huzurlu bir ay geçirmesi imkânsız hale gelmiştir. Böyle bir ücret politikası daha fazla sürdürülemez” ifadelerini kullandı.

Kaynak: rss