Yaşayanların çok iyi bildiği üzere ayak nasırları önemli bir ağrı ve acı sebebidir. Kişinin yaşam kalitesini düşüren başlıca ayak sorunları arasında gelir. Bu ağrılardan kurtulmak için ayak sağlığı merkezlerinde yapılan nasır tedavisi hizmetine başvurmak gerekir. Bu sayede nasırların sebep olduğu ağrılar önemli ölçüde azaltılabilir. Ayrıca nasırların ayak sağlığını tehdide düşürmesinin de önüne geçilmiş olur.

Yapısı itibariyle nasırlar ayakların bir kendini koruma biçimidir. Darbeler ve baskılar karşısında ayak derisi kendini korumaya alarak kalınlaştırır. Söz konusu baskı yoğun olduğunda ise oluşan kalınlık kalıcı hale gelerek nasır oluşumuna sebebiyet verir.

Bu bilgi göz önüne alındığında nasırların oluşum sebepleri de kendiliğinden ortaya çıkar. Aynı zamanda ayak nasırının nasıl önlenebileceği de öğrenilmiş olur. Tüm tedbirlere rağmen ortaya çıkması halinde ise nasır tedavisi yaptırılarak ayakların işlevselliği geri kazanılmış olur.

Nasır Tedavisi

Nasırlara yapılan bakım podologlar eliyle gerçekleşir. Ayak sağlığı üzerine uzmanlaşan podoloji biliminin sunduğu hizmetlerle nasır tedavisi yapılarak kişinin hissettiği ağrılar en aza indirilebilir. Bu aşamaya gelmeden önce nasır oluşumunun önlenebilmesi için bir takım tedbirler alınabilir. Bunun için öncelikle nasır neden olur sorusuna yanıt aramak gerekir.

  • Sıcak ve sert zeminlerde hareket edilmesi
  • Düz tabanlık gibi ayak deformasyonları
  • Batık tırnak sorunu
  • Şeker (diyabet) hastalığı
  • Uzun saatler ayakta durulması veya yürünmesi
  • Ayağa alınan darbeler

gibi sebepler ayaklarda nasır oluşumu için başlıca nedenler olarak sıralanır. Bunlar incelendiğinde nasırların önlenebilmesi için ayakların maruz kaldığı basıncın azaltılması gerektiği anlaşılabilir. Ayrıca kişinin elinde olmayan ayak deformasyonları ve diyabet hastalığı gibi sorunlara bağlı olarak da nasır gelişimi söz konusu olabilir. Bu durumda ise yapılacak şey nasır tedavisi olmalıdır.

Güvenlik krizine dair İzmir Tabip Odası’ndan ilk açıklama! Güvenlik krizine dair İzmir Tabip Odası’ndan ilk açıklama!

Yapılacak olan bakım ile nasırların sebep olduğu ağrıların ortadan kaldırılması hedeflenir. Bireyin kaybettiği ayak konforu da bu şekilde yeniden sağlanabilir. Ayrıca nasırların sebep olduğu yürüme güçlüğü de yine nasır tedavisi sayesinde en aza indirilebilmektedir.

Nasır Tedavisi Nasıl Yapılır?

Profesyonel anlamda yapılan nasır tedavisi hizmetiyle birlikte nasır ağrılarına son verilebilir. Bunun için öncelikle nasırlı derilerin kesilmemesi, bunun yerine podolog desteğine başvurulması gerekir.  Profesyonel ekipmanlar ve steril şekillerde ayak sağlığı merkezlerinde bu bölgeye müdahale edilir.  Yapılan bakım hizmeti kapsamında bölgedeki ölü dokular hedef alınır. Bu nedenle evde yapılan kesme işlemleri canlı dokuları da beraberinde götürebilir.  Bu da, ayak sağlığına zarar veren bir durum olarak nitelenebilir.

Podologların sağladığı nasır tedavisi ise bu iş için en uygun ekipmanlar ile gerçekleştirilir. Nasırlı bölgedeki ölü dokular temizlenerek zamanla bölgenin eski yumuşaklığını kazandırılması amaçlanır. Ayak sağlığı merkezlerinde gerçekleştirilen bu işlem neticesinde ayak sağlığına kavuşmak mümkün hale gelir.  Bununla birlikte podologların tavsiye ettiği kremler kullanılarak bölgedeki acılar azaltılabilir. Nasır bakımı yaptıran kişi, kaybettiği konforu yeniden elde edebilir. Ayaklardaki basınç ve sürtünmeyi azaltmak içinse kişiye özel tabanlı kullanımı için gerekli rehberlik yapılır. Bu sayede nasırların yeniden oluşması de önemli ölçüde engellenmiş olur.

Editör: TE Bilisim