Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Muayenehane kısıtlaması konusunda soruları cevapladı. Bakan Koca, "Muayenehane kısıtlaması ile ilgili ekim ayında yürürlüğe konan yönetmelik değişikliğimizin yankıları çok fazla oldu. Yönetmeliğin temel amacı muayenehaneleri sınırlamak değil, hasta güvenliğini sağlamak ve özel hastanelerin planlama dışına çıkmasını engellemektir. Biz muayenehaneleri sınırlamaya yönelik bir yönetmelik yayınlamadık. Öyle bir niyetimiz de yok. Öyle bir niyetimiz olsaydı sadece cerrahlara yönelik özel hastaneleri kullananlara yönelik yapmazdık. Dahili branşlarla ilgili herhangi bir uygulamamız yok bu anlamda. Sadece özel hastaneler yönetmeliğinde yapıyoruz. Bizim gördüğümüz özel hastanelerin özellikle şu süreçte kendilerine yönelik planlamayı delmek üzere muayenehaneciliği kullanmalarıdır. Son dönemde muayenehane hastaneleri oluşmaya başladı biliyor musunuz? Özel hastanelerin yaptığımız planlamayı, muayenehane hekimliği üzerinden delmelerine izin vermek istemiyoruz. Örnek vereyim; bir ilimizde bir hastane plastik cerrahi kadrosunda ruhsatı olmayan bir hastane. Tanımlanmış bir branş değil. Ama o hastane plastik cerrahi hastanesi olarak internet sitesinde tanımlıyor. 30'a yakın muayenehaneci hekim orada ameliyat yapıyor. Buna izin mi verelim? Bunu mu istiyorsunuz?" diye konuştu.

Sağlık turizminin giderek artması sonucu artan işlemleri kayıt altına almak istediklerini dile getiren Bakan Koca, "Bu yüzden serbest hekimlerin aynen hastanelerde olduğu gibi muayenehane bilgi sistemi kullanarak hastalarını dijital olarak kayıt altına almalarını sağlamak istiyoruz. Özellikle yabancı hastaların bilgilerine erişemiyoruz. Bu alanda düzenleme ve denetim zorunluluğu gerekli hale geldi. Öncelik hasta güvenliğini sağlamaktan ibaret. Yönetmelik, özel hastanelerimizde kendi hastalarını yatırarak, muayene hekimleri ile sözleşme yapma zorunluluğu getirmiştir. Buna da hemen geçilmedi, 3 aylık süre tanındı. Uygulama hayata geçtiği zamanki kaygıyı anlıyorum. Bir şekilde hekim sayısınca özel hastanelerde yer olmazsa ne olur? Hiç endişeniz olmasın. Eğer bölgelerde ve belli branşlarda sıkıntı yaşanması halinde bu durumu değerlendiririz. Bu süreçte iller bazında eğer bir sorun olursa zaten takip ediyoruz, gerekli olursa birtakım farklılıkları branş bazında yapabiliriz. Özetle biz bütün vatandaşımızın -yurt dışından gelen hastalar dahil olmak üzere- muayenehane hekimlerinden sadece istediğimiz yazılımı kullanarak gelen hastayı işlemiş olmasıdır. İkincisi, özel hastanelerin planlamayı delerek muayenehane hekimliği üzerinden bu işlemi sürdürmelerine izin vermek istemiyoruz. Üçüncüsü ise kamudan, özel sektör kullanılarak yasal olmayan kullanımı da özel hastaneler üzerinden engellemek istiyoruz. Bununla ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız" dedi.

Daha önce kurucusu olduğu Medipol Hastaneleri konusunda ilgili yönetmeliğin vekiller tarafından dile getirildiğini hatırlatan Bakan Koca, "Kendi kadroları ile hizmet etmeyi ilke edindiklerinden emin olun. Asla dışarıdan hekimin üzerinde oluşmuş yapılar olmadığını bilin. Muayenehane hekimlerinin vakıf üniversite hastanelerini kullanmalarına izin vermeyeceğiz ve söz konusu olmayacak" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim