Ankara Etlik Şehir Hastanesinde yaşandığı iddia edilen  tıbbi cihaz sorunlarına dair Etlik Şehir Hastanesi yazılı bir açıklama yaptı. Hastane yönetimi tıbbi cihaz ve sarf malzemesi açısından tedarik sıkıntısı yaşanmadığını ifade ettiği açıklamasında; iddiaların asılsız ve gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

Halka Arz Takvimi 2024: Yaklaşan Halka Arzları Keşfedin Halka Arz Takvimi 2024: Yaklaşan Halka Arzları Keşfedin

Evrensel'den  Kübra Irmalı'nın haberi;
Etlik Şehir Hastanesinin yenidoğan yoğun bakım (neonatoloji) kliniğinde her hafta yapılan cihaz ihaleleri sonrasında değişen infüzyon ve perfüzör cihazlarına dair yaşanan sıkıntıları dün gazetemizin manşetine taşımıştık. Etlik Şehir Hastanesi söz konusu haberimize dair yazılı açıklama yaparak, iddiaların asılsız olduğunu öne sürdü. Açıklamada tıbbi malzeme ve sarf malzemelerinde herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını söyledi. Konuya dair konuştuğumuz Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya, iktidarın bir marka olarak tanımladığı kamu-özel ortaklığı olan şehir hastanelerine dair eleştirileri sadece bugün değil, başından itibaren kabul etmediğini belirtti. Yalçınkaya, “İktidar şehir hastaneleri özelinde bir eleştiri geldiğinde refleks olarak hemen cevap veriyor. Bu refleks birinci basamak sağlık kurumlarında veya araştırma hastanelerinde görünmüyor. Şehir hastanelerine markalaşma üzerinden gittikleri için kamu-özel ortaklığı da olan bu hastanelere dair kamuoyunda en ufak bir eleştiri geldiğinde bu şekilde bir refleksle cevap veriyorlar. Ama biz genel itibariyle şunu söylüyoruz: Biz aylar önce en temel çalışma haklarına ilişkin sağlık müdürlüğüne yazı yazdık. Dedik ki; hastanelerimizin depreme dayanıklı olup olmadığına dair testler yapıldı mı? Buna cevap vermediler. Bugün bu sorunla gündeme gelen Etlik Şehir Hastanesi’ne ilişkin aylar önce çalışanlarının sorunlarına dair yazı yazmışız; buna da cevap verilmemişler... Kısaca bugün iktidar kendisinin atadığı yöneticiler, kendi atadığı birim sorumluları ve servis sorumluları ve kendilerinin belirlemiş olduğu yandaş sendikalar üzerinden bu hastaneleri yönetiyor. Ve bu hastanelerin sorunlarını bunlar üzerinde belirliyorlar” dedi.

“SORUNLARIN SEBEBİ BÜTÇE”

Bugün kamuoyuna yansıyan sorunlara böyle cevap verenlere seslenen SES Ankara Şube Eş Başkanı Kubilay Yalçıkaya, “O zaman hastanelerin yönetilmesinde veya hastanelerin sorunlarına ilişkin meclisleri kendileri oluştursunlar ki bunlar kamuoyuna dökülmeden çözülsün. Ama böyle bir belirleme yok! Liyakatla belirlemedikleri idareciler üzerinden hastanelerin sorunlarını tartışıyorlar ve o sorunlara çözüm yolu getirmeye çalışıyorlar. Biz adımız gibi biliyoruz ki; bu sorunlar bu hastanelerde var! Sadece Etlik’de değil, sağlık iş kurumlarının tüm kollarında mevcut sorunlar var. Çünkü bunlar bütçe ile alakalı sorunlar!” dedi.

“SORUNLAR KAMUOYUNA YANSIYOR ÇÜNKÜ HASTANE İÇİNDE ÇÖZÜLEMİYOR”

İktidarın bugün hayat pahalılığını, işsizliği, geçim zorluğunu reddettiği gibi hastane yönetimlerinin de mevcut sorunları inkar ettiğini ifade eden Yalçınkaya, “Şehir hastaneleri madem sizin göz bebeğiniz ve bu hastanenin kusursuz yönetilmesini istiyorsunuz; o zaman eleştiri ve eksikliklere de kurum içerisinde cevap verin ki, bu kamuoyuna dökülmesin. Bizim bunu kamuoyuna açıklamamızın temel nedeni bu sorunların hastane içinde çözülmemesi. Bu sorunlar çözülmüş olsa zaten sizlere, kamuoyuna yansımaz. Bugün iktidarın bir sorunu görmemek ve çözmeme tutumu kurumlarda da  yaygınlaşıyor. Etlik’de bu sorunlar olmasa bu hastane yüzde yüz kapasite ile çalışırdı! Bu hastane tam kapasiteyle çalışamadı bir türlü. Bunun en önemli nedenlerinden biri cihaz eksikliği. Diğerleri malzeme ve personel eksikliği. Yine başta söylediğimi tekrar edeyim; sadece Etlik’de değil birçok hastanede benzer sorunlar var. Çünkü bu sorunlar bütçe ile çözülecek sorunlar.”

Editör: TE Bilisim