TBMM Genel Kurulunda, Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, grup başkanvekillerine yerlerinden söz verdi.

 

Saç boyaları tehlike saçıyor: 'İç organları etkileyebilir' Saç boyaları tehlike saçıyor: 'İç organları etkileyebilir'

En düşük memur maaşında artış ve vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifinin AK Parti grubunca TBMM Başkanlığına sunulduğunu hatırlatan Usta, memurlara verilecek seyyanen artışın emeklilere de yansıtılması gerektiğini söyledi.

- "Memur maaşı 14 bin liradan 25 bin lira seviyelerine çıkacak"

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, En düşük memur maaşında artış ve vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifinin hayırlı olmasını dileyen Bülbül, en düşük memur maaşlarının yüzde 85 oranında artacağını; ortalama memur maaşının da 14 bin liradan 25 bin lira seviyelerine çıkacağını söyledi. Bülbül, "İmkanlar ölçüsünde, maksimum fedakarlıkla yapılan bu zammın bütün çalışanlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

- "Bu rakamlar hiçbir şekilde gerçek değil"

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, en düşük memur maaşında artış ve vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifinin içinde deprem bölgesi için kullanılmak üzere vergi artırımlarının da bulunduğunu dile getirerek, "Deprem vergilerini nereye harcadığınızı kalem kalem açıklayın? Halkın vergilerini seçimleri kazanmak için çarçur edenler şimdi 'para yok' diyerek iğneden ipliğe zam yapıyorlar." dedi.

TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarını eleştiren Beştaş, "Bunu açıklayanlar da biliyor ki bu rakamlar hiçbir şekilde gerçek değil. Her şeye zam yapılıyorken enflasyon nasıl düşüyor, TÜİK açıklasın biz de anlayalım." ifadesini kullandı.

Beştaş, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin, depolarındaki doluluk oranı gerekçesiyle çiftçilere randevu veremediğini öne sürerek, durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini kaydetti.

- "Bugün en çok ezilen kesim emeklilerdir"

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır,  TÜİK'in bugün enflasyon oranlarını açıkladığını belirten Başarır, TÜİK'in ciddiyetini ve vicdanını yitirmiş bir kurum olduğunu söyledi. Başarır, "Ben merak ediyorum, TÜİK'te çalışanlar, bu rakamları hazırlayanlar, hangi ülkede yaşıyorlar, başka bir mutfak mı kullanıyorlar, başka bir pazar mı kullanıyorlar, başka bir arabaya mı biniyorlar, başka bir bankadan mı para çekiyorlar? Toplumun, işçinin, emeklinin, köylünün, gençlerimizin gerçekleriyle onların verileri hiçbir şekilde örtüşmüyor." ifadelerini kullandı.

En düşük memur maaşında artış ve vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifinin içeriğini de eleştiren Başarır, "Seyyanen ek zam niye emekliye verilmiyor? Emekliyle memur farklı şeyleri mi tüketiyor, mutfağı farklı mı, farklı bir yerde mi yaşıyor? Bence ek olarak verilen bu zam mutlaka emekliye de verilmelidir. Çünkü bugün en çok ezilen kesim emeklilerdir." diye konuştu.

Kanun teklifinde MTV'nin iki katına çıkarıldığını aktaran Başarır, Anadolu'da yaşayan ve zaten mevcut aracının vergisini ödeyemeyen çiftçinin şimdi iki kat vergi ödemek zorunda bırakıldığını ifade etti. Türkiye'de 1999'dan beri deprem vergisi toplandığını belirten Başarır, "Sorun deprem vergilerinin toplanması değil, bugüne kadar toplananların deprem için kullanılmaması." dedi.

Başarır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Torba yasada 728 milyar borçlanma yetkisi olan sarayın bu borçlanma yetkisini 2 trilyon 184 milyara çıkartması da var. Bu, parlamentoya yapılan bir hakarettir. Sen bir ek bütçe istiyorsun ve bunu torba yasayla çıkarmak istiyorsun. Bunu nerede, nasıl, ne şekilde kullanacağın belli değil, torba yasaya dolduruyorsun. Komisyona gelmeli, ek bütçe olarak tartışılmalı, kapsamı, nerede kullanılacağı, nasıl kullanılacağı belirlenmeli ve parlamento özel olarak karar vermeli ama beyefendi buna alışmış."

- "Toplumun tüm kesimlerini hiçbir zaman enflasyona ezdirmedik"

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, 21 yıllık AK Parti iktidarları döneminde toplumun bütün kesimlerinin refah payını artırmaya, huzurunu, mutluluğunu büyütmeye dair bir çaba içerisinde olduklarını söyledi.

Başta işçi, çiftçi, memur, emekli ve esnaf olmak üzere toplumun tüm kesimlerini hiçbir zaman enflasyona ezdirmediklerini dile getiren Akbaşoğlu, 2023 seçimlerinden önce verdikleri sözleri hayata geçirmeye başladıklarını anlattı. Akbaşoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin izlerini silmek ve yaşanabilir kentler oluşturmak için azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini vurgulayarak, "İnşallah ekim, kasım ayından itibaren yuvalarına yerleştireceğimiz vatandaşlarımızla beraber bu mutlulukları hep beraber yaşayacağız." dedi.

Bugün Meclis'e sundukları kanun teklifine değinen Akbaşoğlu, "En düşük memur maaşının net 22 bin lira olacak şekliyle hem 6 aylık enflasyon farkının maaşlara yansıması hem de 8 bin 77 liralık seyyanen zammın bütün memurların bordrolarına yansımasıyla ilgili kanun teklifimizi sunduk. Bu paketin bir an önce Plan Bütçe Komisyonunda görüşülerek Genel Kurulun takdirine gelmesine muhatap olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim