Türkiye’deki sağlık personeli sayısı İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ortalamasının yaklaşık dört katı altında olduğunu aktaran Türk Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Barış Koçak, “İzmir’de ise Türkiye ortalamasının yüzde 20 altında sağlık personelimiz var. Pandemi nedeniyle tüm dünyadaki sağlık çalışanları özverili bir şekilde çalışıyor; ama hiçbiri Türkiye’deki sağlık çalışanları kadar çalışmıyor. Pandeminin başında yurtdışındaki sağlık çalışanlarının röportajları yayınlanıyordu. Oradaki bir tane doktor ağlayarak günde 30 hasta baktığını söylüyordu. Türkiye’de 30 hasta maksimum iki saatte bakılıyor” açıklamasını yaptı.
“Bu fedakârlık dünyada hiçbir yerde yapılmaz”
Koçak, sağlık çalışanlarının daha iyi maaş ve imkânlar için göç etmeye başladığının altını çizerek, “Ben 72 saat nöbet tutan hemşire gördüm, hastanedeki herkes Covid-19 olduğu için nöbeti döndürecek birisinin bulamıyor ve mecburen nöbete devam ediyordu. Bu fedakârlık dünyada hiçbir yerde yapılmaz. Sağlık çalışanları özlük hakkını geçin şiddete uğruyoruz. Sağlık çalışanına saldırıldığında bir süre sonra elinizi sallaya sallaya dışarı çıkıyorlar. Devletten destek göremeyen sağlık çalışanları başka ülkelere çalışmak için gitmeye başlıyorlar” diye konuştu.
“Sağlık çalışanları hak ettiği değerin onda birini görmüyor”
Sağlık çalışanlarının pandemiden nedeni iki senedir aralıksız çalıştığını söyleyen Koçak, “Bir hemşirenin yetişmesi dört sene, deneyim tecrübe iki sene sürüyor. Hekimin okuduğu süre altı sene eğer uzmanlık yapacaksa 10-15 sene sürüyor. 12 sene devlet bu yerlere masraf yapıyor, okullar açılıyor ve bu insanı mezun edince maddi anlamda ortada bırakıyorsunuz. Burada yapılacak olan bir iyileşme devlet itibarına katkı sağlar Sağlık çalışanları hak ettiği değerin onda birini görmüyor” ifadelerini kullandı.
“Biz ticarethane değiliz”
Koçak, CİMER üzerinden yapılan sağlık çalışanları şikayetlerinin çok fazla ciddiye alındığına dikkat çekerek, “Ambulansı taksi gibi kullanmaya çalışana sağlık çalışanı müdahale ettiğinde soruşturma açılıyor. Sağlık çalışanları hakkında bu kadar çok soruşturma açılması sağlıklı bir karar değil. Sağlık çalışanlarının şikâyetleri nedense kulak arkası ediliyor. Hastanelerin hasta sayısı düşerse insanların ek ödemeleri kesiliyor. Biz ticarethane değiliz, sosyal devletin gereği olan sağlık çalışanıyız” sözlerine yer verdi.

 Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER-

Editör: TE Bilisim