Genel Sağlık İş'den yapılan açıklama;

İzmir Merkez’deki bir hastanede 4924 sayılı Kanun kapsamında sözleşmeli Uzman Hekim (Acil Tıp) olarak görev yapan Sendikamız Genel Sağlık-İş üyesi, İzmir Çeşme Alper Çizgekanat Devlet Hastanesi’nde geçici olarak görevlendirilmiştir. Bu görevlendirme, İzmir İl Sağlık Müdürü tarafından “olur” şeklinde yapılmıştır. Bunun üzerine üyemize derhal hukuki destek verilerek Sendikamız Genel Sağlık-İş tarağından geçici görevlendirmenin yürütmesinin durdurulması ve iptali için İzmir 4. İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştır.

İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından, “…5442 sayılı Kanunda emredici olarak doktorların da içinde bulunduğu personelin il içi atama ve görevlendirme yetkisi valiye verildiğinden, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 371. maddesinde il sağlık müdürlerine il içinde atama, görevlendirme yetkisi veren düzenlemenin 5442 sayılı Kanun’a aykırı olması nedeniyle, uyuşmazlıkta yukarıda yer verilen Anayasa hükmü gereği 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi’nin 371/3. fıkrasının değil 5442 sayılı Kanun’un 8. maddesinin uygulanması gerekmektedir.

Bu durumda; 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 8. maddesi ile doktorların da içinde bulunduğu ilde görev yapan memurların il içinde görev yerlerinin değiştirilmesinin valiler tarafından yapılacağının emredici olarak düzenlendiği görülmüş olup; valiye tanınan bu yetkinin devredilemeyeceği, kanunda açıkça valiler tarafından kullanılacağı düzenlenen görevlendirme yetkisinin, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi veya başka bir düzenleyici işlem ile başka bir idari makama verilemeyeceğinden vali tarafından tesis edilmesi gerekirken yetkisi olmayan il sağlık müdürü tarafından tesis edilen dava konusu geçici görevlendirme işleminde yetki unsuru yönünden hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.” denilerek, Vali yerine, İl Sağlık Müdürü tarafından tesis edilen “geçici görevlendirme” idari işlemindeki “yetki gaspı” tespit edilmiş, söz konusu geçici görevlendirme idari işleminin İPTALİNE karar verilmiştir.

Taşkın: “Sağlık çalışanlarının ulaşımdan ücretsiz yararlanması için başvurduk.” Taşkın: “Sağlık çalışanlarının ulaşımdan ücretsiz yararlanması için başvurduk.”

Kararı değerlendiren Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “İzmir 4. İdare Mahkemesi, somut durumla ilgili “İPTAL” kararını verirken, “idarenin yetkisiz işlem yaptığı, yetkisi olmayan İl Sağlık Müdürünün yaptığı işlemin, yani il içinde, bir sağlık çalışanını, geçici olarak görevlendirmesinin mümkün olmadığı, bu işlemi yapma konusunda Vali’nin yetkili olduğu, dolayısıyla işlemin yetkisizlik nedeniyle hukuka aykırı olduğu” sonucuna varmış ve hukuksuzluğu net olarak ortaya koymuştur.

Benzer nitelikli idari işlemlerle, birçok üyemizin görev yeri, haksız ve hukuka aykırı bir şekilde değiştirilmiştir. Fakat İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, yetkisiz idari işlem tesis etmeye devam ettiği sürece, karşısında YİNE Genel Sağlık-İş’i bulacak, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün de hukuka aykırı tüm idari işlemleri birer birer iptal ettirilecektir.

İzmir 4. İdare Mahkemesi kararı, bu türden hukuksuzluklara maruz kalan üyemiz olsun olmasın tüm sağlık emekçileri için önemli bir hukuki kazanımdır. Her zaman belirttiğimiz gibi Genel Sağlık-İş, hukuksuzluk neredeyse orada olacak ve üyelerinin yöneticilerden gelen her türlü haksız, hukuksuz ve sırf cezalandırma maksatlı sürgünleriyle mücadele etmeye devam edecek ve bu mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim