2022 yılında brüt satış hasılatı 3 milyon lira ve üzeri olan mükellefler, 1 Temmuz itibarıyla e-faturaya geçmek zorunda kalacak. İnternetten mal ya da hizmet satışı gerçekleştiren mükellefler ile gayrimenkul veya motorlu taşıt satım ya da kiralama işlemlerini yapanlardan 500 bin lira ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar da uygulama kapsamında dahilinde bulunacak.

Japon sağlık çalışanları Google’a dava açtı Japon sağlık çalışanları Google’a dava açtı

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, kağıt ortamında düzenlenen fatura, defter ve irsaliye gibi çok sayıda evrakın elektronik olarak düzenlenmesi için başlattığı dijital dönüşüm zaman dilimi dahilinde 1 Temmuz’dan itibaren yeni mükellefler dahil edilecek.

Başkanlık, 2019'da gerçekleştirdiği düzenleme ile birlikte 2020 yılı ve sonrası zaman diliminde mükellef grupları ile sektörler itibarıyla e-belge uygulamalarına geçilmesini kararlaştırmıştı. Sektörler ve mükellef grupları, brüt satış hasılatlarına göre bu uygulamalara geçiş yapıyor.

Bu kapsam dahilinde kağıtla verilen fatura, arşiv fatura, irsaliye, müstahsil makbuzu ve defter gibi çok sayıda evrakta e-belge kullanılması zorunluluğu uygulamaya alınıyor.

 

BİR ÇOK SEKTÖR DAHİL EDİLDİ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) lisans alan işletmeler, komisyoncu ve tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal edenler, aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracıları, yolcu taşımacılığı yapanlar, içecek üreticileri ve sinema işletmecileri gibi pek çok sektör, bu uygulamaların kapsamına dahil edilmişti.

Gelir İdaresi Başkanlığının son düzenlemesiyle, yeni mükellef gruplarının da e-faturaya geçmesi sağlanacak. Buna göre, brüt satış hasılatı 2022 yılı için 3 milyon lira ve üzeri olan mükellefler, 1 Temmuz’dan itibaren sektör ayrımı olmadan e-faturaya geçmek zorunda olacak.

 

ELEKTRONİK SATIŞ YAPANLAR DA BU GRUBA DAHİL

Gerek kendi siteleri gerekse de internet satış platformları üzerinden veya her türlü elektronik ortamda mal veya hizmet satışı gerçekleştiren mükelleflerden, 2022 yılı için 500 bin lira ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar da bu zorunluluğa dahil edilecek.

Editör: TE Bilisim