Sosyal medyada hastanede sağlık çalışanına saldırıldığı anları gösterdiği iddiasıyla bir video paylaşıldı. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

44 saniyelik videoda mavi tişört ve kot pantolonu giyen bir adamın sağlık çalışanını rehin alarak polise "Başhekim gelsin" dediği duyuluyor. Hastane polisinin kendisinin başhekimin yanına götürüleceğini söylemesi üzerine saldırgan olduğu iddia edilen adam, sağlık çalışanını serbest bırakıyor. 

X (eski adıyla Twitter) kullanıcıları, #sağlıktaşiddetehayır etiketiyle yaşandığı iddia edilen olaya tepki gösterdi. 

Söz konusu iddia bazı haber siteleri tarafından "Hastane çalışanını rehin aldı" gibi başlıklarla haberleştirildi. 

BULGULAR

Diyarbakır'da kaydedildiği iddia edilen videoda, olayın bir hastanenin "MHRS Yardım Masası"nın önünde gerçekleştiği görülüyor. "Diyarbakır" ve "MHRS Yardım Masası" anahtar sözcükleri birlikte aratıldığında, Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi'nin internet sitesiyle karşılaşılıyor. 

Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi'nin MHRS Yardım Masası'nı gösteren fotoğraflar incelendiğinde, videodaki lokasyonla birebir uyuştuğu gözleniyor.

Videonun çekildiği konumun belirlenmesinin ardından, artık daha kolay bir şekilde iddiaya ilişkin araştırma yapılabiliyor. 

Yine olay anını gösteren ancak bu sefer başka bir açıdan çekilen farklı bir videoya ulaşılıyor. Video dikkatli izlenildiğinde, 21. saniyede olayı izleyen bir kişinin "Gülme Fatih" dediği duyuluyor. İddiada öne sürüldüğü gibi sağlık çalışanının rehin alınması karşısında birinin gülmesi, gerçekte bu durumun yaşandığına dair bir şüphe oluşturuyor. 

Tunceli Belediyesi'nin ismini Dersim olarak değiştirdiler Tunceli Belediyesi'nin ismini Dersim olarak değiştirdiler

AA Diyarbakır muhabiri Mehmet Sıddık Kaya, Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi ve Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileriyle iletişime geçti. Sağlık çalışanına yönelik herhangi bir şiddet durumunun söz konusu olmadığı ve görüntülerin hastanede düzenlenen rehine kurtarma tatbikatı anlarına ait olduğu bilgisine ulaşıldı. O esnada hastanede bulunan kişilerin kaydettikleri videoları sosyal medyada yayınlaması üzerine bu iddiaların öne sürüldüğü anlaşıldı.

Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi de bugün yaptığı basın açıklamasında, sosyal medya mecralarında ve ulusal basında yer alan iddialara açıklık getirdi. Sağlık çalışanlarına yönelik olarak gerçekleşen bir şiddet olayını gösterdiği iddiasıyla paylaşılan görüntülerin, 23 Ağustos Çarşamba günü hastanede yapılan Hastane Afet Planı (HAP) Tatbikatı esnasında kaydedildiği bildirildi.

Paylaşım sahibi videonun altına sonradan eklediği tweet'de görüntülerin tatbikata ait olduğunu belirtti. 

İddia videosunu paylaşan hesabın bir sonraki paylaşımı izlenildiğinde ise olay anında birinin kamerayla kayıt aldığı ve tatbikat kapsamında oynanan rehin alınma senaryosu baştan sona gösteriliyor. 

Youtube üzerinden aratıldığında, Hastane Afet Planı (HAP) kapsamında farklı hastanelerde kaydedilen benzer tatbikat videolarına rastlanıyor. 

 

Editör: TE Bilisim