Korona virüsünün yaygınlaşması nedeniyle Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarının istifa, emeklilik ve izin taleplerine kısıtlama getirdi. 1 Temmuz itibariyle kaldırılan kısıtlamadan sonra hekim istifalarında artış başladı.

Son 2 ayda her gün en az bir hekimin istifa ettiği Bursa'da, istifaya neden olan gerekçeleri ve artan istifaların kamu hastanelerinde yaratacağı dezavantajları Bursa Tabip Odası (BTO) Başkanı Alpaslan Türkkan ile konuştuk. 

'SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI İSTİFALARI ARTIRDI'

Kamu hastanelerinde çalışan hekimlerin istifa taleplerinin yanı sıra asistan ve mezun öğrencilerde de yurt dışı eğilimi giderek artıyor. Hekimlerin pandemiyle mücadeleden kaçmadığının altını çizen Türkkan, istifaların ardında yatan nedenin Sağlıkta Dönüşüm Programı olduğuna dikkati çekti. Hekim ve asistan istifalarına ek olarak mezun öğrencilerin de artık TUS kursları yerine Almanca kurslarına yazıldığından söz eden Türkkan, "Görüştüğüm öğrenciler Almanca öğrenip yurt dışına gitmek istiyor" dedi. Hekim adaylarının kamu hastanelerinde en çok yakındığı sorunların başında çalışma koşullarının kötülüğünün geldiğini söyledi. Sorunun yalnızca Bursa'ya özgü olmadığını sözlerine ekleyen Türkkan, "Çok fazla şiddet var. Davası olmayan hekim neredeyse yok. Herkes şikayet ediliyor. Özellikle asistan öğrencilerde istifa çok daha fazla fakat veri paylaşamıyorum."

'PANDEMİ SORUNLARI ÇOK DAHA GÖRÜNÜR KILDI'

Hekimler, Sağlıkta Dönüşüm Programı'ndan şikayetçi. Türkkan, Türkiye'nin Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla "yara" aldığını belirterek, pandemiyle birlikte sorunların çok daha görünür olduğunu kaydetti: "Pandemide iş yoğunluğu çok arttı. Çalışma koşulları zorlaştı. Asistan öğrenciler farklı hastanelerde görevlendirildi. Pandemiden doğru yönetsel krizler oldu. Pandemi ek ödemelerinin verilmemesi ya da adaletsiz dağıtımı bu noktaya gelinmesinde etkili oldu."

'SAĞLIKTA FIRSAT EŞİTLİĞİ ORTADAN KALKIYOR'

Bursa'da son 2 ayda 53 hekim istifası gerçekleşti. Bazı günlerde istifaların iki katına çıktığına dikkat çeken Türkkan, hekimlerin işten kaçmadığının altını çizdi: "Bu insanlar mesleklerini bırakmıyor. Kamudan kaçıyorlar. Kötü yönetim, baskı ve organizasyon bozukluğu hekimleri özele itiyor. Özel hastanelerde hekimler şiddetle, yönetim baskısıyla daha az karşılaşıyor." Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı "sağlıkta özelleşmenin önünü açmaya yönelik çaba" olarak değerlendiren Türkkan, istifaların kamu hastanelerinde hastalar açısından yaratacağı sorunları ise şöyle anlattı: "Kamu hizmetlerinde yetersizlikler ortaya çıkabilir. Yine kamu hastanelerinde her branş olmayabilir ve uzmanlık gerektiren cihazları kullanma yetkinliği ortadan kalkabilir. Bu da hastaların özele gitme zorunluluğunu doğurabilir. Böylelikle sağlıkta fırsat eşitliği makası giderek açılabilir."

Kaynak:https://www.gazeteduvar.com.tr/tabip-odasi-baskani-bursada-her-gun-hekim-istifasi-yasaniyor-haber-1534924

Editör: TE Bilisim