Yasa teklifi için öncelikle gerçekçiliğine inanılmayan, ölçüm kalemleri dahi gizli TÜİK enflasyonu beklendi. 
TÜİK enflasyonu açıklandı ve memur maaş artışını kapsayacak 6 aylık dönem için %19,77 olarak belirlendi. 
Toplu sözleşme ile belirlenen zam oranı (Ocak 2023 %8 verilmişti Temmuz 2023 için %6) da düşünüldüğünde memura yapılacak zam oranı 17,55 olarak netleşmiş oldu.
Böylece toplu sözleşmenin hiçbir anlamı kalmadığını not düşmüş olalım.
17,55’lik oran eklendiğinde halen Cumhurbaşkanı Erdoğanı’ın vaat ettiği en düşük memur maaşı 22 bin TL ye ulaşılması için yeni bir formül gerekiyordu.
Yeni formül geçmişte (örneğin Ocak 2023’te) olduğu gibi maaş hesaplama katsayılarını arttırma değil benzeri çok az olan “İLAVE ÖDEME” şeklinde tasarlandı.
Bunun için en düşük memur maaşı 11 bin 848 TL olduğu varsayıldı. Oysa ki bu maaşın altında geliri olanlar da vardı sistemde. 
Bu rakama yukarıda belirttiğimiz enflasyon farkı eklendikten sonra vaat edilen 22 bin TL için maaş katsayısının 15965 ile çarpımından bulunacak miktar kadar ilave ödeme yapılması kararlaştırıldı. Yani küsuratına kadar hesap yapılarak 15965 sayısı tespit edildi. 
Böylece her memura 8 bin 77TL ilave ödeme yapılacak.
Bu ödeme ilk bakışta bazı kulaklara  hoş gelse de işin iç yüzü farklı. 
Burada hayat pahalılığı, TÜİK verilerinin inandırıcılığı, 22 bin TL vaat edilirken döviz kuru, alım gücü gibi konulara hiç girmeyeceğim.
Evet memurun cebine 8 bin 77TL ilave ödeme girecek.

Peki emekliye?

Evet emekli bu artıştan yaralanmayacak yani emeklilere 8 bin 77TL ilave ödeme yapılmayacak. Çünkü artış ilave olarak yapıldı oysa ki taban aylık ya da aylık katsayı (maaş hesap katsayıları) üzerinden yapılsaydı emeklileri de kapsayacaktı. 
Bu durumda emekliler sadece enflasyon farkı kadar zamla karşı karşıya bırakılmaktadırlar.

Böylece memurların emekli olmamasının en önemli sebeplerinden olan emekli olduklarında; çalışırken aldıkları yoksulluk düzeyindeki maaşı dahi emeklikte alamamamaları sorunu daha da büyümüş olacak. 
Yani çalışırken alınan maaş ile emekli maaşı arasındaki fark daha da artacak. 
Ki bu rakamın en düşük kabul edilen memur maaşının çıkarıldığı 22 bin TL nin aynı memur emekli olunca otomatik olarak 8 bin TL’sinin hatta daha fazlasının düşmesi anlamına gelir.
Burada akla gelen sorulardan biri de iktidar EYT den emekliliğin önünü kesmek için mi böyle bir yola başvurdu?


Cumhurbaşkanı Erdoğan, HAK-İŞ Konfederasyonu 15. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “En düşük memur maaşını, en düşük kamu işçisi maaşından aşağı kalmayacak şekilde düzenleyeceğiz. Kamu işçilerinde olduğu gibi, en düşük maaşı yine 15 bin liraya çıkartarak, üzerine de enflasyon ve refah payı olarak benzer bir artış yapacağız. Böylece en düşük memur maaşı da 22 bin lirayı bulacak. Memur maaşlarındaki bu artışlar, otomatik olarak emekliliklerine de yansıyacak” demişti. 
Açıklama cumhurbaşkanlığı sitesinde halen duruyor. 
Dün TBMM ye sunulan teklifte emeklilerden hiç söz edilmediği gibi madde gerekçelerinde de yer almıyor. 


“EĞER BİZ GÖREMİYORSAK BİR YETKİLİ ÇIKIP KAMUOYUNA BİLGİ VERSİN”
Bu durum memurun emekli olmasında daha büyük engel oluşturacağı gibi emeklilerin de sefalete mahkumiyeti anlamındadır. 
8 bin TL ilave ödeme ile ilgili son bir tespit yapacak olursak; 
Maaş zamları her zamdan 1 Temmuz itibari ile geçerlidir.  Bu nedenle memur 15 Temmuz’da maaş alırken ilaveten 14 günlük de zam farkı alır. 8 bin TL uygulaması için yürürlük tarihi olarak 15 Temmuz belirlenmiştir. Böylece 8 bin TL nin 14 günlük(1-15 Temmuz) farkı ödenmeyektir. Memurların 15 Temmuz’da yaklaşık 4 ilavebin TL kaybı söz konusu olacaktır. 
Görev TBMM’de. 
TBMM’de bu kanun teklifi görüşülürken değişiklik yapılmalı aksi halde meclise ve üyelerine olan güvenin zedelenmesine yol açacaktır.

Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında ilk kez bir aday 5 milyon TL kazandı Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında ilk kez bir aday 5 milyon TL kazandı

Maksut BALMUK-Odatv.com

Editör: TE Bilisim