Japonya'da bir ayda 200 saatten fazla mesai yapan doktorun intiharı, ülkedeki ağır çalışma koşullarını tekrar gündeme taşıdı. 

 47 yaşındaki hemşire kalbine yenik düştü 47 yaşındaki hemşire kalbine yenik düştü

Hyogo prefektörlüğünün merkezi Kobe'deki Konan Tıp Merkezi'nde çalışan 26 yaşındaki Şingo Takaşima, geçen yıl 17 Mayıs'ta intihar etmişti.

Prefektörlükteki Nişinomiya Çalışma Standartları Denetleme Ofisi'nin başlattığı soruşturmada, doktorun geçen yıl nisanda 197 saat 36 dakika fazla mesai yaptığı tespit edildi. Raporda, doktorun depresyon belirtileri gösterdiğine de dikkat çekildi.

Takaşima ailesinin avukatlarıysa genç doktorun 207 saat mesai yaptığını ve yaklaşık üç ay boyunca hiç izin kullanmadığını savundu.

Denetim raporuna ve avukatların bulgularına rağmen hastane olayla ilgili sorumluluk almayı reddetti. Tıp merkezinden yapılan açıklamada, fazla mesai saati olarak kaydedilen sürede Takaşima'nın sürekli olarak görev yapmadığı, bazı aralıkları şahsi çalışmaları için değerlendirdiği öne sürüldü.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'in irtibata geçtiği ve kimliği paylaşılmayan hastane yetkililerinden biri, "Bu vakanın nedeninin fazla mesai olduğunu kabul etmiyoruz. Konuyla ilgili daha fazla yorum yapmayacağız" dedi. 

Takaşima'nın annesi Junko ise oğlunun kendisine çok zorlandığını ve kimsenin kendisine destek olmadığını söylediğini belirtti. 

Junko, oğlu için "Sanırım bu ortam onu çileden çıkardı. Gelecekte benzer şeylerin tekrar yaşanmaması için doktorların çalışma koşullarının iyileştirileceğini umuyorum" dedi.


Independent Türkçe, CNN, Asahi Shimbun

Editör: TE Bilisim