ABD'de tartışmalara konu olan olayın Türkiye'de yaşandığı iddia edildi.

İstanbul Üniversitesi'nin akademik kadrosunda yer alan ‘doktorlar’ tarafından hazırlanan “Cinsiyet Disforisi Olan Ergenlere Endokrinolojik Yaklaşım: Türkiye'de Üçüncü Basamak Bir Merkezde Pediatrik Endokrinoloji Bölümü Deneyimi” isimli makale mart ayında yayınlandı.

Makaleye imza atan doktorların cinsiyet değiştirme ameliyatlarını yaptıkları iddia edildi.

Mart ayında yayınlanan makaleye imza atan 11 ‘doktorun’ aralarında; ‘profesör’ ve İstanbul Üniversitesi’nin akademik kadrosunda yer alan isimler yer aldı.

Profesör Dr. Zeki Bayraktar, söz konusu makale sonrası devlet yetkililerine ve savcılara çağrıda bulundu ve savcılığa da suç duyurusunda bulundu.

Yeni Şafak, Aydınlık, Milat, Akit gibi gazetelerde doktorlar hedefe kondu. İsimleri tek tek yazılarak meslekten atılmaları istendi.

DEKANDAN AÇIKLAMA GELDİ

Yeni Şafak gazetesinin Twitter hesabından paylaştığı 'İstanbul Üniversitesi Etik Kurulu bu çalışmaya nasıl izin verdi?' Biri bu doktorları durdursun" başlıklı paylaşımını alıntılayan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, "Çalışmada ifade edilen mastektomi olguları da maalesef dışarıda ameliyatı yapılıp bizim kurulumuza başvuran hastalardır. Kurulumuz da bu hastalar için bilim, tıp ve yasalar çerçevesinde hareket ederek aileler ile birlikte en doğru kararı vermeye çalışmıştır." diye yanıt verdi.

HEDEF GÖSTERİLMELERİNE NE DEDİ

"Ülkemizde bu işi bilimsel platformda yapan kurulları hedef göstermek, onları değersizleştirmek merdiven altında bu işi etik dışı yapanlara prim sağlayacaktır" diyen Tufan Tükek, "Cinsiyet hoşnutsuzluğu maalesef bazı ailelerin çok sorun yaşadığı bir konudur. Ve bunun çözüm yeri bilimsel kurullardır." dedi.

SUÇ DUYURUSU YAPAN DOKTOR KİM

Meslektaşları hakkında suç duyurusunda bulunan Prof. Dr. Zeki Bayraktar, tacizcilerini ifşa eden kadınlara hakaret etmesiyle tanınıyordu.

Sosyal medyada yazar Hasan Ali Toptaş’la ilgili atılan bir tweet edebiyat dünyasında "me too" hareketine dönüşmüştü.

Binlerce kadın sosyal medyada yaşadıkları tacizleri anlatmaya başlamıştıslamcı Prof. Zeki Bayraktar ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, uğradıkları tacizleri ve failleri sosyal medyada ifşa edenlerin başlattığı hareket için "Ahlaksız kadınlar ahlaksız erkekleri ifşa ediyor" demişti.

Bayraktar, gelen tepkilerin ardından paylaşımını silmişti.

Erdoğan: Biz bitti demeden hiçbir şey bitmez Erdoğan: Biz bitti demeden hiçbir şey bitmez

ABD'DE TARTIŞMA YARATMIŞTI

Washington Eyalet Senatosu, 18 yaşından küçük çocukların trans olmasına izin veren ve ebeveynlerin söz hakkını elinden alan yasa tasarısını onaylanmıştı.

Bu yasa tasarısı uyarınca, eğer 18 yaşından küçük bir çocuk trans olduğunu söyler ve ebeveynleri trans ameliyatları olmasına/ilaç kullanmasına izin vermezse, eyalet yetkilileri, çocuğu ebeveynlerin elinden alıp trans işlemleri olması için götürecek ve trans sığınma evlerine yerleştirecek.

KADEM'DEN AÇIKLAMA

KADEM de makalede ismi geçen doktorların görevden uzaklaştırılmasını istedi.

KADEM, yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

"İstanbul Üniversitesi'nde görevli bazı doktorların, 11-16 yaş aralığındaki çocuklara cinsiyet değişikliğine yönelik ilaçlar verdiği ve ameliyatlar yaptığı iddiası vahimdir.

Çocukları birer kobay gibi kullanarak geri dönüşü imkansız yollara sokmak, insanlık dışı olmanın yanı sıra yasalara da aykırıdır, suçtur.

Bu işlemleri yapan doktorlardan bir kısmının, LGBT lobilerinin sözcülüğünü üstlenen medya organlarında yer alması, durumun, hasta-doktor ilişkisinin ötesinde bir faaliyet olduğunu çağrıştırmaktadır. Görevlerini kötüye kullanan bu doktorların derhal görevden uzaklaştırılarak konuyla ilgili soruşturma başlatılması ve Türkiye'nin diğer üniversite/hastanelerinde de tedbirlerin artırılması elzemdir."

Odatv.com

Editör: TE Bilisim