Milyonlarca kişinin beklediği EYT'de kritik viraja girildi. 20 yıldır çözülmeyi bekleyen EYT probleminde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yürütülen çalışmalarda alanında uzman ve etkin kişilerce kurulan komisyonda detaylar belli oldu. Aralık ayında Meclis'e gelmesi beklenen yasa teklifinin, Ocak ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yeni gelen yasa teklifinde EYT'de 3 dönem baz alınması bekleniyor. İşte 2022 EYT ile ilgili yaşanan son dakika gelişmeleri...

KADEME KADEME İLERLENMESİ BEKLENİYOR

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için toplanan komisyonda çalışmalar tam gaz devam ediyor. Peş peşe açıklamalar gelirken Bakanlık tarafından yürütülen çalışmaların bütçeye ek olarak 147 milyar lira yük olacağı bilgisi kamuoyuna yansımıştı. SGK uzmanlarının son hesaplamaları herkesin kafasını çorba etti. Kademe kademe ilerlemesi beklenen yeni torba yasası ile ilk başta 1,5 milyon kişinin emekli edileceği ardından 5 milyona yakın kişinin emekli olması bekleniyor.

BAKAN BİLGİN'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Gelen bilgiler sonrası önemli açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Çözülebilecek sorunları hemen çözmemiz lazım. Prim gün sayısındaki farklılık ciddi bir sorun. Bunu eşitlememiz lazım. Bunu eşitleyecek bir düzenlemeyi yapacağımızı size söyleyeyim. Burada emekliliği hak etme şartlarını standardize etmemiz lazım. Bu hem farklı mesleklerde çalışan insanlar arasında adaletsizlik duygusunun oluşmasını ortadan kaldırır hem de devletle toplum arasındaki güven duygusunu güçlendirir. Çalışma Bakanlığı her insanımızın yanındadır" diyerek yapılan çalışmaların tüm vatandaşları eşit şekilde kapsayacağını ifade etmişti.

kmmmmmm.jpg

Yapılan çalışmalarda çözüm aşamasına gelindiğini söyleyen Bakan Bilgin, "Onunla ilgili bir çözüm aşamasına geldik. O dosyayı tamamladığımız gün bir basın toplantısıyla ya da başka bir şekilde kamuoyuyla paylaşacağız" söyledi. Bakan Bilgin'in bu açıklamaları sonrası prim gün sayısı ön plana çıkmış durumda. 5000 prim günü olanla 9000 prim güne sahip kişilerin EYT'den emekli olmasıyla aralarındaki tek farkın emekli maaşı olacağı anlaşıldı. Prim gün sayısında eşitleme olmayacağı söyleniyor.

STAJ VE ÇIRAKLIKTA ARANAN ŞARTLAR

Gelen düzenleme kapsamında staj ve çırakların Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamına girmeyeceği ancak belirli hususların yerine getirilmesi anında girme ihtimali olabileceği söylendi. İşe başlama tarihi 8 Eylül 1999 öncesi olan stajyer ve çıraklarda 18 yaş kuralına dikkat edilecek.

SON DAKİKA: BU ÜÇ AYRIMA DİKKAT

Yürütülen çalışmalar kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, EYT'de yaşanan son dakika gelişmelerini peş peşe açıkladı. Maaş hesaplamasında üç ayrım etkili olacak. Üç dönem belirleyici olacak bunlar ise 1999 öncesi 1999 ile 2008 arası ve 2008 sonrası dönem olarak alınacak. Böylelikle üç ayrı hesaplama yapılmış olacak. Emekli olmayı hak eden kişi sayısı belli olunca maliyet hesaplamaları netleşecek. Emekli maaş rakamı ve bütçeye bedeli de ortaya çıkacak.

kmfgdfdfdf.jpg

EYT'DE İLK MAAŞLAR NE ZAMAN HESAPLARA YATACAK?

Aralık ayı ile birlikte TBMM'ye gelecek olan yasa ile yoğun bir mesai harcanacak. Aynı zamanda bütçe boyutu da ele alınarak Genel Kurul sonrası komisyonda görüşmelerin ana konusu bütçe boyutu olacak. Düzenlemenin yasalaşması ardından Bakan Nebati'nin de açıkladığı üzere 15 Ocak 2023'de yürürlüğe girecek EYT'de akıllara takılan tek soru maaşlar ne zaman yatacak? Sorusunun yanıtı henüz açıklanmadı. Tahminlere göre Şubat ayında ilk maaşlar hesaplara yatacak.(Karar)


Kaynak: Karar

Editör: TE Bilisim