Yeni bir vaka raporu, Kovid-19'un nadir görülen uzun vadeli etkilerinden birine ışık tuttu. Britanyalı doktorlar, uzun Kovid'den mustarip olduğu belirtilen bir genç adamın bacaklarının mora döndüğünü yazdı. 33 yaşındaki adam, bu sıradışı semptomu 6 ay boyunca deneyimledikten sonra alanında uzman bir kliniğe sevk edildi. Hasta, ayağa kalkınca bacaklarının kaşındığını ve karıncalanmaya başladığını, aynı zamanda alışılmadık bir şekilde morlaştığını ifade etti. Uzandığında ise semptomlar kayboluyordu.

8 DAKİKADAN SONRA DEĞİŞİYOR 
Kovid-19'un yeni varyantı Eris, yetkilileri harekete geçirdi. Hastanın tansiyon ve nabzı, 8'er dakika ayakta durduktan ve uzandıktan sonra ayrı ayrı ölçüldü. Ayakta kaldığı zamanlarda tansiyonun yükseldiği tespit edildi. Hasta aynı zamanda postural ortostatik taşikardi sendromuyla (PoTS) uyumlu belirtiler gösteriyordu. Bu sendrom, ayağa kalktıktan sonra ilk 10 dakika içinde, kalp atış hızının anormal derecede artmasına neden oluyor.

Görülmemiş Kovid semptomu

Normalde insanlar ayağa kalktığında yerçekimi nedeniyle kanın bir kısmı vücutta aşağı doğru hareket ediyor. Kalbe ve beyne oksijen akışını sağlamak için kalp atış hızı artıyor ve kan damarları daralıyor. Britanya Kalp Derneği'nin internet sitesinde "PoTS varsa bu otomatik değişiklikler olmaz" ifadeleri yer alıyor.

Her kalemde tasarruf! Kamuda en acı reçete geliyor Her kalemde tasarruf! Kamuda en acı reçete geliyor

ŞÜPHELİ ENFEKSİYON
Independent'ta yer alan habere göre hasta, ekip tarafından muayene edilmeden 18 ay önce Kovid-19 teşhisi almış ve bundan 6 ay sonra şüpheli bir enfeksiyon daha geçirmişti. Enfeksiyonların ardından yorgunluk hissi, kas ağrısı, beyin sisi ve uzun Kovid'le ilişkili diğer semptomlar ortaya çıkmıştı. Hakemli tıp dergisi The Lancet'te yayımlanan vaka raporunda ise hastaya PoTS tanısı kondu.

Editör: TE Bilisim