Binlerce sağlık mezunun gözü kulağı Sağlık Bakanlığının alacağı yeni personel alımıında. Uzun süredir sağlık hizmetleri sınıfı personel alımı yapılmıyor.

Bakanlıktan Ağız ve Diş Sağlığı Tesisleri Hakkında Önemli Genelge Bakanlıktan Ağız ve Diş Sağlığı Tesisleri Hakkında Önemli Genelge

personel sağlık

Atama bekleyen sağlık personeli çeşitli platformlarda sürekli taleplerini dillendirmekte.

Sağlık teşkilatına alıncak hemşire, ebe, sağlık teknikeri ve teknisyenlerine ilişkin uzun süredir bir sessizlik vardı. En son bu sessizlik Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA'nın Kırşehir gezisinden bozuldu. Atama bekleyen bir sağlık mezunu Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA'ya ne zaman sağlık personeli olacak diye sordu ve cevap olarak  Bakan KOCA '' Çalışmamız var, çok uzun sürmeyecek '' dedi. 

Gerek sağlığa gerekse diğer bakanlıklara personel alınması için öncelikle bir çok kurumdan izin ve onay alınması gerekiyor. İzin verilse dahi son bir onay yine gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı kamuya alınacak personel alımlarını ayrı ayrı onaylıyor

Alım için henüz sayı belli değil. Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK'in kamuya personel alımına sıcak bakmadığı biliniyor. Ancak hizmet gerekliliği nedeniyle kapıyıda kapatmayacağı aşikar. Personel Sağlık Net'in değerlendirmesi 30-40 bin gibi rakamların gerçekçi olmayacağı yönünde. 15 ila 20 bin arası bir alıma ancak izin alınacağını düşünüyoruz.

Alım Ne Zaman ?

Sağlık Bakanlığına her hangi bir alım olmadan önce sistemden talep toplaması yapılır. İller ne kadar personel ihtiyacı varsa sisteme işler. Daha sonra illere kontenjan sayıları söylenir. İller bu sefer belirlenen kontenjane göre hangi birime hangi branştan kaç personel alınacağını bildirir. Sistemdeki verileri alan Bakanlık listeleri gözden geçirip  Maliyeye ve Cumhurbaşkanlığına gönderir. Bu iki kurumdan gelen izin sonrası listeler ÖSYM'ye gönderilir. Bu süreç genelde 3 ay kadar sürer. Yani bugün bir alım için karar verilip illerden talep toplanılsa dahi personelin göreve başlaması 2023 sonu 2024 başı gibi ancak yetişir ki bugün için bir talep toplama yok. 

Editör: TE Bilisim