Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ek binası olarak hizmet veren bina yıkıldı. Enkaz altında kalan 7’si hemşire olmak üzere 72 kişi hayatını kaybetti.

Sözcü’den İsmail Saymaz’ın haberine göre, depremden sonra, 2012’de bu binanın depreme karşı dayanıksız olduğu ve güçlendirilmesi gerektiği yönünde proje hazırlandığı ortaya çıktı. Ancak Sağlık Bakanlığı, bir inşaat teknikerinin raporuna bakarak, projeye onay vermedi. Valilikteki mühendisler ve Mustafa Kemal Üniversitesi’nde görevli profesörlerin olur verdiği proje teknikerin yorumuyla reddedildi.

Eylül 2021’de Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İl Sağlık Müdürlüğü’ne; Sağlık Müdürlüğü de Sağlık Bakanlığı’na başvurarak, ‘deprem dayanıklılık tespiti ve güçlendirme projesi’ için ödenek istedi. Bu kez de ödenek verilmedi.

BEŞ KEZ DİLEKÇE YAZILMIŞ

Eylül 2021-Ekim 2022 arasında başhekimlik yapan Prof. Yunus Doğramacı, ek bina depreme dayanıksız olduğu ve yeni bina yapılması için beş kez dilekçe yazdığını açıkladı. Hatta Doğramacı, eski Sağlık İl Müdürü Hambolat’ın “Tepki çeker. Burada esnaf var. Siyasetçiler var. Kapatırsak sıkıntı olur” dediğini kaydetti. Doğramacı, ısrarları üzerine Hambolat’ın bakanlığa bildirdiğini ancak ödenek ayrılmadığını ifade etti. Doğramacı’nın açıklamaları üzerine, hemşire olan eşini hastanede kaybeden Birlik Sağlık Sen Hatay Temsilcisi Abdullah Gül, suç duyurusunda bulundu.

AKP’YE ADAY ADAYLIĞI BAŞVURUSU YAPTI

Mustafa Hambolat, geçtiğimiz ay AKP’ye milletvekili aday adaylığı için başvuru yaptı. Bu gelişmelerin ardından ise Hambolat’a AKP listelerinde yer verilmedi. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu, Hambolat, Doğramacı ve Nihat Kılıçlar hakkında yakalama kararı çıkardı.

HAMBOLAT TELE1’E KONUŞTU

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yakalama kararı verdiği Mustafa Hambolat, hakkında öne sürülen iddialara ilişkin Tele1.com.tr’den Egehan Erkün’e konuştu. İddiaları reddeden Hambolat, “En kısa sürede Hatay’a döneceğim” dedi.

“SON DURUMU BİLMİYORUM”

Hatay’da yıkılan hastaneler ile ilgili TELE1’e daha önce incelemelerin devam ettiği yönünde bilgi veren Hambolat, “Müdürlük görevinden ayrıldığım için son durumu bilmem mümkün değil ama gerekli incelemelerin yapıldığını biliyorum” dedi.

“HATAY’DAN KAÇMAK NİYETİNDE OLSAM TAYİN İSTERDİM”

Hambolat, 72 kişinin hayatını kaybettiği hastanedeki ölümlerden sorumlu olduğu için AKP’den aday adayı olduğu yönündeki iddialara ise şu sözlerle yanıt verdi:

“Bu iddia için öncelikle bir suç işliyor olmam gerekir. Ön yargılı bu iddiayı kabul etmem mümkün değil. Hatay’dan kaçmak niyetinde olsaydım, farklı illere farklı tayinlerle ilgili girişimlerde bulunurdum. Hatay’a hizmet etmek için milletvekili aday adaylığına başvurmazdım. Herkes iddiasını ispatla mükelleftir.”

“TÜRK MAHKEMELERİNE GÜVENİYORUM, HER TÜRLÜ HESABI VERİRİM”

Hambolat, ‘depreme dayanıksız’ olduğu ortaya çıkan Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’yle ilgili tedbirsizliklere ilişkin ise şu açıklamayı yaptı:

“Hatay’a geldiğiniz zaman yıkılmayan bina olmadığını gördüğünüzde, bunun hastanenin kendisiyle ilgili bir mevzu olmadığını, depremin büyüklüğüyle ilgili olduğunu görürsünüz. Yıkılan hastaneyle ilgili herkes kadar bizim de vicdanımız kanıyor, acıyor, canımız yanıyor. Oradakiler bizim arkadaşlarımız, personellerimiz, dostlarımız, kardeşlerimiz, hastalarımız. Fakat bu konuyla ilgili niyeyse saldırmak için bir gerekçe olduğunu düşünmeye başladım. 50 bin kişiye yakın bir ölümden bahsediliyor. Ama durup durup dönüyor konu, Hatay İl Sağlık Müdürünün istifası sürecine geliyor. Konu eğer benim görevi bırakıp gitmem ise zaten istedikleri oldu, İl Sağlık Müdürlüğü’nden ayrıldım, neyi istiyorlar? Konu eğer benim mahkemede hesap vermem ise, ben şu an herhangi bir koruma altında değilim. Devlet memuru değilim, milletvekili de değilim, dokunulmazlığım da yok. Türk mahkemelerine de güveniyorum, gereken her türlü hesabı da veririm.”

“DOĞRAMACI BANA 5 KERE YAZI YAZMIŞ BEN DE BAKANLIĞA YAZMIŞIM”

Hambolat, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi eski Bahekimi Yunus Doğramacı’nın iddialarına ilişkin ise, “İddia sahibi ispatla mükelleftir. Böyle bir iddianın ispat edilmesi lazım. Böyle bir iddianın ispatı yok. Kendisi bana 5 kere yazı yazmış ben de bakanlığa yazmışım. Ama yine de ne hikmetse ben suçluyum. Fakat hastanenin harcama yetkilisi de, idari amiri de, karar mekanizması da başhekimdir. Bunu bütün çalışanlar bilir. Kendisine de soracağım. İddiası varsa ispat eder. İspat ettiği anda Türk mahkemeleri ne karar verirse herkesin boyu kıldan ince” ifadelerini kullandı.

Kredi faizlerinde Merkez Bankası etkisi: Yüzde 76 görüldü Kredi faizlerinde Merkez Bankası etkisi: Yüzde 76 görüldü

“HATAY’DA DEĞİLİM EN KISA SÜREDE DÖNECEĞİM”

Hambolat ayrıca görevinden istifa ettiği için şu anda Hatay’da olmadığını belirterek, “Hatay dışındayım çünkü istifa ettiğim için görevde değilim. En kısa sürede de Hatay’a geleceğim” dedi.

Editör: TE Bilisim